Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Proces v prípade vraždy Jána a Martiny pokračuje. Ukážu mobily Kočnera ďalšie tajomstvá?
Zdielať na

Proces v prípade vraždy Jána a Martiny pokračuje. Ukážu mobily Kočnera ďalšie tajomstvá?

PEZINOK / Môžu mobily Mariána Kočnera odhaliť ďalšie tajomstvá? Expert na technológie tvrdí, že dnes je vďaka pokroku teoreticky možné vydolovať z nich viac, ako pred piatimi rokmi. Aj o tom, či sa opäť dostanú do rúk vyšetrovateľov, bolo súdne pojednávanie zo 17. marca.

K1 a K2

Tak sú označené mobily Mariána Kočnera, ktoré skrývajú bohatú komunikáciu nielen s Alenou Zsuzsovou, ale aj oligarchami a celou plejádou sudcov. Nepodarilo sa z nich ale vydolovať celý obsah. Vyšetrovatelia si ich chcú prezrieť opäť. Polícia chce Kočnerove mobily opäť preskúmať, pretože technológie šli za posledné roky výrazne dopredu a mohla by tak z nich dostať úplne nové dáta. Ak by to súd povolil, celé konanie by sa mohlo výrazne predlžiť. Žiadajú ich ale oficiálne v inej veci, než je prebiehajúci proces pre vraždu Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

"Ja neviem, či sa vôbec niečo podarí obnoviť. To je vec, ktorú som odstúpil polícii preto, aby sme niečo nezanedbali. Nezdá sa mi efektívne za dôkaznej situácie, ktorá tu je, naťahovať súdne konanie," vyjadril sa prokurátor Matúš Harkabus. "Zúfalo sa chytili nejakej možnosti, že by sa tam našiel nejaký svätý grál, nejaká super tajná SMS. Ale ak by sa neobjavila, bolo by to v prospech Mariana Kočnera. Preto to nechcú robiť v tomto konaní," vyjadril sa obhajca Kočnera, Marek Para.

Kočnerova strana Cieľ

No a o tom, ako Marián Kočner zakladal stranu Cieľ, porozprávala blízka spolupracovníčka Petra Tótha. "Na ministerstve nám to odmietli, pretože tam boli nejaké podpisy, ktoré neboli v poriadku. Myslím, že to nazvali mŕtve duše. Tým to celé skončilo," uviedla Alexandra Janoušková. Kočner ale tvrdí, že podpisy zbieral aj potom, čo sa stranu nepodarilo zaregistrovať a obhajuje sa, že práve to riešil vo svojich správach vo februári. Podľa obžaloby to ale bol krycí manéver pre vraždu novinára. "V tomto okamihu treba skúmať všetky časové súvislosti, tú mozaiku," dodal splnomocnenec rodiny zavraždeného novinára, Roman Kvasnica.

A otázniky vyvoláva aj vyjadrenie Tóthovej spolupracovníčky, ktorá priznala, že v Kočnerovej kancelárii bola naposledy v deň, keď zatkli Alenu Zsuzsovú. Vzala odtiaľ techniku aj dokumenty. Plánovaných je ešte päť pojednávaní. Na konci apríla by mal padnúť rozsudok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy