Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Okolie obce Zubné monitorujú ochranári. Po bitke vlkov pod oknami rodinného domu majú ľudia strach
Zdielať na

Okolie obce Zubné monitorujú ochranári. Po bitke vlkov pod oknami rodinného domu majú ľudia strach

ZUBNÉ / Súboj vlkov pod oknami rodinného domu v obci Zubné spustil vlnu reakcií obyvateľov Horného Zemplína. Tí sa teraz obávajú o svojich domácich miláčikov. Navyše, na sociálnych sieťach sa objavili ďalšie videá, kde vlkov vidieť v blízkosti obcí. Ochranári už vedia, prečo je ich v tomto období v blízkosti dedín viac ako inokedy.

Vlci medzi sebou zápasili desiatky minút. Rodina zo Zubného ich súboj zachytila rovno pod oknami svojho domu. To, že tieto šelmy schádzajú stále bližšie k dedinám, si všímajú aj poľovníci. "Mám štyroch psov a v poslednom čase mám dosť veľké obavy ísť s nimi do lesa. Ako registrujem tie strety s vlkmi, tak tam pes nemá šancu," vysvetlil poľovník Marián Jasik.

Lov vlka dravého je u nás zakázaný

Poľovník s dlhoročnými skúsenosťami má jedno video za druhým, kde vidieť vlkov priamo v dedinách alebo tesne pri nich. "Známy prechádzal cez obec Výrava a videl z auta ako vlk beží a v papuli si nesie bieleho psíka. A to je na tom zvláštne, že vlk vychádzal z dediny, nie v lese," dodal Jasik. "Sú tu aj také veľké psy. No taký vlk skočí do dvora a roztrhá ho," vyjadril sa obyvateľ obce. "Hlavná vec, prečo sa teraz vlci môžu vyskytnúť v dedinách, je to, že v tomto období sa hárajú. Je to taký ritualizovaný súboj. Ja by som ich prirovnal k bitke chlapcov v krčme o dievčinu," vyjadril sa Juraj Lukáč, Lesoochranárske zoskupenie VLK.

Okolie obce Zubné od minulého týždňa monitorujú ochranári

Podľa nich ľuďom žiadne nebezpečenstvo nehrozí, no zameriavajú sa na psov a o spoluprácu požiadali samosprávu. "Všetky pozorovania vlkov v dedine, aby nám oni dali vedieť. Čo sme my pozorovali, tak boli klasické stopy vlkov, ako pri každej dedine," opísal Martin Šepeľa z CHKO Východné Karpaty. "Ale reálne, čo sa stane, keď ja napríklad vybehnem vonku na prechádzku s nejakým malým psíkom a zaútočí na nás vlk? Ja nie som proti odstrelu, ale naozaj, netreba chrániť len tú zver, ale aj človeka," vyjadrila sa obyvateľka Humenného.

"To, či môže vlk napadnúť psa, je ťažko predvídateľné. Ale že by ich cielene vyhľadávali po dedine, to určite nie. Oni majú dostatok úplne inej potravy," vysvetlil Lukáč. V súčasnosti sa vlci vyskytujú väčšinou na východných a stredoslovenských pohoriach, pričom okrajovo zasahujú aj do niektorých pohorí západného Slovenska. Odhadom u nás žije zhruba 400 jedincov vlka dravého. "Keď si vezmeme situáciu 10 až 20 rokov dozadu, tak usudzujem, že vlkov je viac. Neexistuje jedna lesná cesta, aby nebola posypaná vlčími stopami," uviedol Jasik. "Celoročná ochrana vlkov ich stav tu v regióne určite nejak výrazne neovplyvnila," dodal Lukáč.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy