Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pod oknami rodinného domu sa odohrával súboj medzi vlkmi
Zdielať na

Pod oknami rodinného domu sa odohrával súboj medzi vlkmi

ZUBNÉ / Pokojný večer v rodine z obce Zubné narušil zvláštny lomoz a zavýjanie psov snáď z celej dediny. Rovno pod ich oknami sa totiž odohrával súboj troch statných vlkov, ktorí zbehli z lesa až do stredu obce. Miestnych to prirodzene vystrašilo. Navyše tamojším deťom sa začali prázdniny a vonku sú častejšie. Obec je navyše v zóne pozorovania pre výskyt besnoty.

Rovno pod oknom rodinného domu sa odohráva súboj, no nie sú to psy. Do dediny zbehli vlci a nešlo len o to, že by tadiaľto prebehli. Desiatky minút tam medzi sebou zápasili a behali aj po ďalších častiach obce. "Tu boli asi tri kusy, bili sa alebo trhali niečo medzi sebou," povedal Marek, otec autora videa s vlkmi. "Bolo počuť nejaký ruch z obce, strašne štekali, vyli psy. Aj náš pes sedel pri bráne a zavýjal a už to bola predzvesť, že sa niečo deje v obci," ozrejmila Michaela Vasilenková, starostka obce Zubné. 

A toto sú ďalšie autentické zábery, ktoré v obci vznikli rovnaký večer. "Nás nútia šetriť, a čo keby sme mali zhasnuté verejné osvetlenie? A vlci si behajú po dedine," doplnila Vasilenková.

V okolí žijú podľa odborníka zo štátnej ochrany prírody dve svorky vlkov a je možné, že obec je hraničnou čiarou dvoch teritórií, na ktorej si mohli vybavovať účty. Mohol to byť však aj konflikt jednej svorky z dôvodu zmeny hierarchie. "Sme v zóne pozorovania kvôli rozšírenej besnote, jednoducho aj to je varovný prst, že treba dávať pozor a že sa niečo deje. Sú prázdniny, mládež chodí po vonku a mohlo sa hocičo stať, je to nebezpečné," vysvetlila Vasilenková.

Priemerná veľkosť teritória vlka na Slovensku má 180 až 200 kilometrov štvorcových, na východnom Slovensku je to o čosi menej. "Čiže vlci bežne majú vo svojom teritóriu aj niekoľko dedín, v priemere 10 až 7 a dedín, dedina nie je niečo, čomu sa vyhýbajú. Vlci v dedine pre mňa nie sú až také niečo extra, ale že to bol súboj, tak to už zaujímavé je," uviedol Martin Šepeľa, CHKO Východné Karpaty. 

Vlk dravý je chráneným živočíchom a na Slovensku je jeho lov zakázaný. Je akýmsi sanitárom lesa a pomáha aj v boji proti moru ošípaných. Téma o tom, či je alebo nie je na Slovensku premnožený vyvoláva dodnes diskusiu. "Sú tu aj také veľké pekné psy, taký vlk skočí do dvora a roztrhá," dodal Marek. "Chránime ich to je pekné ale oni ohrozujú nás. A to, že sa dostali tak blízko do dediny si myslím, že nie je normálne," dodala Vasilenková.

Ochranári plánujú v najbližšej dobe okolie obce monitorovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy