Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Sninčan vyhral súd s mestom
Zdielať na

Sninčan vyhral súd s mestom

SNINA / Matúš Hačko sa súdil s mestom Snina. Úradníci mu totiž odmietli poskytnúť informácie o zúčtovaní mestských dotácií. A krajský súd mu dal za pravdu. Analytik hovorí o významnom precedense, Matúš zasa o víťazstve pre všetkých, ktorým nie je ľahostajné ako štátne orgány či samospráva narábajú s našimi peniazmi.

Matúš Hačko chcel vedieť, ako jednotlivé kluby zúčtovali dotácie od mesta Snina. Hoci šlo o peniaze všetkých Sninčanov, k informáciám sa nedostal a tak mesto zažaloval. Krajský súd v Prešove mu dal za pravdu.

"V danom prípade sa žalobcom požadované informácie týkali verejných informácií, ktoré mohol žalovaný ako povinná osoba jednoznačne poskytnúť, a to aj bez predchádzajúceho súhlasu tretích dotknutých osôb," povedala hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová. 

Pochybili dve osoby

"Súd konštatuje, že pochybil pán primátor Milovčík a pán vedúci právneho oddelenia Paľovčík," potvrdil žalobca Matúš Hačko. 

Rozhodnutie krajského súdu je právoplatné. Na rade je teraz priestupkové konanie. "Čo sa týka priestupku na úseku práva na prístup k informáciám je možné uložiť pokutu do 1 659 eur a zákaz činnosti až na dva roky," povedal JUDr. Ján Sental z Okresného súdu v Humennom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy