Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ukrajinci pracovali na Slovensku načierno, zamestnávala ich poľská firma
Zdielať na

Ukrajinci pracovali na Slovensku načierno, zamestnávala ich poľská firma

SNINA / Inšpektorát práce vykonal na pracovisku v sninskej firme kontrolu dodržiavania zákazu nelegálneho zamestnávania. Inšpekcia zistili, že 14 Ukrajincov spoločnosť z Poľska zamestnávala načierno. Poliakom hrozí pokuta vo výške až dvestotisíc eur.

Podľa zamestnankyne slovenskej firmy sa Ukrajinci po príchode kontroly "od strachu začali skrývať do kartónových škatúľ".

"Otvorili sa dvere. Tí, ktorí boli pri strojoch už nemali kam ujsť. Ale tí vzadu sa skrývali do krabíc," opisuje zamestnankyňa.

Inšpekcia práce prebehla v spolupráci s cudzineckou políciou. "Zistili sme, že 14 fyzických osôb pracuje nelegálne. Išlo o Ukrajincov," uviedla Katarína Timková z Inšpektorátu práce Prešov.

Pri kontrole sa ukázalo, že nešlo o zamestnancov sninskej firmy. Ukrajinci totiž vykonávali prácu na základe pracovných zmlúv uzatvorených s poľskou firmou. "Konštatovali sme nelegálne zamestnávanie u ich zamestnávateľa, teda poľskej firmy," dodáva.

Riaditeľ firmy v Snine tvrdí, že poľská spoločnosť mala u nich iba prenajaté priestory. "Firma nemá nič spoločné s Ukrajincami. My ako firma sme ani nevedeli, že nemajú v poriadku papiere. Právne sa do toho starať nemôžeme. Je to súkromná firma a u nás mali iba prenajaté priestory," informovala riaditeľ sninskej firmy.

Na základe rozhodnutia cudzineckej polície všetkých 14 Ukrajincov zo Slovenska administatívne vyhostili. Inšpektorát práce začal voči poľskému zamestnávateľovi správne konanie.

"V tomto prípade budeme zamestnávateľovi ukladať pokutu. Ukladá sa minimálne vo výške 5000 až 200 000 eur," uviedla Timková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy