Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Bundespräsidentenstichwahl wiederholungsverschiebung je rakúske slovo roka
Zdielať na

Bundespräsidentenstichwahl wiederholungsverschiebung je rakúske slovo roka

WIESBADEN / Nemeckým slovom roka je prídavné meno postfaktisch (postfaktický). Označuje skutočnosť, keď objektívne fakty majú menší vplyv na utváranie verejnej mienky ako emócie. Vo Stredonemeckej Wiesbadene svoju voľbu dnes oznámila Spoločnosť pre nemecký jazyk (GfdS).

Vlastné slovo roka si zvolili tiež Rakúšania. Rovnako ako kampaň pred tohtoročnými prezidentskými voľbami je veľmi dlhé: má 51 písmen, znie Bundespräsidentenstichwahlwiederholungsverschiebung a znamená odsunuté opakovanie druhého kola volieb spolkového prezidenta.

Slovo postfaktický je podľa nemeckej jazykovej spoločnosti symbolom hlbokej zmeny spoločnosti. Stále viac ľudí je pre odpor k takzvaným elitám ochotných ignorovať fakty a dokonca akceptovať aj zjavne lživé informácie, uviedla GfdS. Rovnaké slovo - post-truth čiže post-pravdivý - zvolili v polovici novembra slovom roka v anglofonnom prostredí tiež vydavatelia oxfordských slovníkov.

Na druhom mieste v rebríčku celospoločensky významných slov tento rok skončil výraz brexit, ktorý sa stal synonymom pre odchod Británie z Európskej únie, ktorý si v júni obyvatelia Spojeného kráľovstva odhlasovali v referende.

Tretie miesto jazykovedci z Wiesbadene prisúdili slovu novoročná noc (Silvesternacht), ktoré sa vzťahuje k udalostiam v Kolíne nad Rýnom, kde prevažne migranti sexuálne napádali a okrádali ženy oslavujúci koniec minulého roka. V prvej desiatke sa umiestnil napríklad aj Trumpov efekt (Trump-Effekt), strašidelný klaun (Gruselclown) alebo zákaz Burkina (Burkiniverbot).

Svoje vlastné slovo roka dnes zvolili aj v Rakúsku, kde o ňom rozhodovalo hlasovanie na internete. Výskumný ústav pre rakúsku nemčinu na univerzite v Grazi poznamenal, že víťazný výraz Bundespräsidentenstichwahlwiederholungsverschiebung je dlhý rovnako ako fenomén, ktorý označuje, a je tak zároveň ironickým komentárom blamáže spojené s tohtoročným hlasovaním. Druhé kolo prezidentských volieb najprv zrušil ústavný súd kvôli nezrovnalostiam pri sčítaní a následne bolo opakované hlasovanie odložené kvôli chybným obálkam pre korešpondenčné hlasy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy