Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Už o dva roky transplantujem hlavu, tvrdí doktor
Zdielať na

Už o dva roky transplantujem hlavu, tvrdí doktor

RÍM / Kontroverzný taliansky neurochirurg Sergio Canavero sa chystá napriek výhradám svojich kolegov urobiť prvú transplantáciu ľudskej hlavy na svete. A to už v roku 2017!

"Bratia Wrightovci tiež leteli lietadlom, aj keď im v tom čase každý tvrdil, že je to nemožné. Ja na svojom projekte pracujem už tridsať rokov a som presvedčený, že teraz je ten správny čas sa o to pokúsiť, " verí si Canavero.

Ostatne odborný článok, ako transplantáciu hlavy vykonať, publikoval taliansky lekár už pred dvoma rokmi. Teraz je pripravený prejsť od teórie k praktickému pokusu.

"Ak si to spoločnosť nebude želať, nič robiť nebudem. Ak si to ale neželajú v USA alebo v Európe, nemusí to znamenať, že svoju operáciu nevykonám niekde inde," naznačuje Canavero, že by sa o transplantácii mohol pokúsiť v nejakej exotickej destinácii.

Cenu náročnej operácie odhaduje neurochirurg na viac ako 10 miliónov dolárov, prvým pacientom by potom mohol byť mladý človek s úplne zdravým mozgom, ktorý trpí nejakou neliečiteľnou poruchou svalov.

Pozrite si archívnu reportáž na začiatku článku.

Súvisiace články