Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Desať vecí, ktoré Ti mama nikdy nepovedala
Zdielať na

Desať vecí, ktoré Ti mama nikdy nepovedala

BRATISLAVA / Mama. Osoba plná lásky, pochopenia, odvahy a milosti. Osoba, ktorá nosí v bruchu 9 mesiacov nového človeka. Žena, ktorá obetuje dieťaťu všetko. Toto je 10 vecí, ktoré matky deťom nikdy nepovedia.

1. Roní pre Teba slzy

Plakala, keď zistila, že je tehotná. Plakala, keď rodila. Plakala, keď Ťa prvýkrát držala. Plakala šťastím, strachom, obavami. Cítila Tvoju bolesť a šťastie a zdieľala ich s Tebou. 

2. Chcela posledný kus koláča

Ale keď Ťa videla, ako sa naň pozeráš a zalizuješ, nemohla ho zjesť. Vedela, že ju urobí šťastnejší pohľad na to, ako si sladkú dobrotu vychutnávaš Ty.

3. Bolí to

Keď jej šticuješ vlasy, bolí to. Keď ju zadrapneš dlhými nechtami, ktoré si si nenechal ostrihať, bolí to. Keď ju pokúšeš počas dojčenia, bolí to. Pomliaždil si jej rebrá, keď si ju v bruchu kopal. Za 9 mesiacov si jej natiahol žalúdok. Samotný pôrod bolí. 

4. Vždy sa strachovala

Odkedy sa dozvedela, že sa chystáš na svet, odvtedy sa Ťa snažila ochrániť. Stala sa Tvojim anjelom strážnym. Jej srdce poskočilo, keď si spravil prvé kroky. Zostala v noci hore, aby sa ubezpečila, že si prišiel domov v poriadku. Ráno si privstala, aby Ťa odprevadila do školy. S každým zakopnutím bola nablízku. Bola pripravená odohnať od Teba zlý sen a prebdieť celú noc pre vysokú horúčku.

5. Vie, že nie je dokonalá

Je si svojím vlastným kritikom. Pozná svoje chyby a niekedy sa za ne neznáša. Chela byť dokonalou matkou, nerobiť chyby, ale aj ona je človek a chyby robila. Pravdepodobne sa stále snaží si ich odpustiť. Chcela by sa vrátiť v čase a urobiť veci inak, ale to sa nedá, tak buď na ňu dobrý a vedz, že by urobila to najlepšie, keby vedela, ako. 

6. Pozerala sa na Teba, keď si spal

Boli noci, keď si o tretej ráno priala, aby si konečne zaspal. Ledva držala oči otvorené, no spievala Ti uspávanku, aby si konečne zatvoril oči. A potom, keď si konečne zaspal, položila Ťa. Ako tak vedľa Teba sedela a pozerala sa na Tvoju anjelskú tváričku, všetky jej trápania sa na chvíľu rozplynuli.

7. Nosila Ťa viac ako 9 mesiacov

Držala Ťa, keď upratovala. Držala Ťa, keď jedla. Držala Ťa, aj keď spala, pretože to bola jediná možnosť, ako si zdriemnuť. Mala unavené ramená, bolel ju chrbát, napriek tomu Ťa držala, lebo si chcel cítiť teplo jej tela. Pritúlila si Ťa, bozkávala Ťa, milovala Ťa, hrala sa s Tebou. V jej náručí si sa cítil bezpečne a spokojne. 

8. Vždy, keď si plakal, zlomilo jej to srdce

Nebol tu smutnejší zvuk, ako keď si plakal, horší pohľad, ako keď Ti tiekli slzy po líci. Robila všetko preto, aby si prestal plakať. Keď nedokázala zastaviť Tvoje slzy, jej srdce sa rozštiepilo na milión kúskov.

9. Stavala Ťa na prvé miesto

Bez jedla, bez sprchy, bez spánku. Vždy uprednostňovala Tvoje potreby pred jej. Strávila celý deň uspokojovaním Tvojich potrieb a na konci dňa, nemala energiu venovať sa sebe. Na druhý deň ráno vstala a poradie bolo rovnaké. Najprv Ty, potom ona. A to všetko preto, lebo si pre ňu znamenal veľmi veľa. 

10. Urobila by to všetko znova

Byť mamou, je tým najťažším zamestnaním. Plačeš, skúšaš, zlyhávaš, pracuješ a veľa sa učíš. Zažiješ ale toľko radosti, koľko by si inak nezažil. Ucítiš viac lásky, než si si myslel, že dokážeš absorvovať. Napriek bolesti, prebdeným nociam, ranným vstávaniam, urobila by to znova. 

Najbližšie, keď sa uvidíš s mamou, poďakuj jej. Ukáž jej, že ju ľúbiš. 

Súvisiace články