Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Proti rakovine pľúc pomáha fajčiarom ibuprofen, tvrdia vedci
Zdielať na

Proti rakovine pľúc pomáha fajčiarom ibuprofen, tvrdia vedci

Zdroj: ISIFA/ilustračné

COLUMBUS / Pravidelné dávky ibuprofenu znižujú u fajčiarov riziko vzniku rakoviny pľúc až o 48 percent. Tvrdia to vedci zo Štátnej univerzity v americkom Ohiu, ktorí to uvádzajú na základe dlhodobej štúdie, do ktorej sa zapojilo viac než 10 tisíc ľudí. Ibuprofen je totiž nesteroidný a vysoko protizápalový.

Vedci zo Štátnej univerzity v Ohiu zistili, že pri pravidelnom užívaní protizápalového ibuprofenu sa výrazne znižuje zápal pľúc, ktorý znižuje riziko vzniku rakoviny. "Vieme, že ibuprofen je liek proti bolesti, je nesteroidný a znižuje zápal v tele," povedala Marisa Bittoni, vedúca celého výskumu.

Odborníci vychádzali z údajov o fajčení a používaní nesteroidných protizápalových liekov, ktoré zbierali od roku 1988 do roku 1994. Vedci sa zamerali nielen na vplyv fajčenia na zdravie, ale aj na celkovú úmrtnosť podľa medzinárodného indexu do roku 2006.

Alarmujúce výsledky štúdie

Výsledky sú alarmujúce. V osemnásťročnej štúdii sa ukázalo, že na rakovinu pľúc zomrelo 269 ľudí (z toho 252 v minulosti fajčilo). To je takmer 94 percent. Štúdia poukazuje na to, že užívanie ibuprofenu u súčasných fajčiarov alebo bývalých fajčiarov zapríčinilo pokles vzniku rizika rakoviny pľúc až o 48 percent.

"Tieto výsledky naznačujú, že pravidelné užívanie niektorých nesteroidných protizápalových liekov môže byť prínosné pre vysoko rizikové skupiny fajčiarov a byť tak aj stratégiou prevencie rakoviny pľúc," povedala Marisa Bittoni.

Počas výskumu preverili aj ďalšie podobné lieky, ktorých hlavnou zložkou je aspirín alebo paracetamol. Výsledky ale boli, bohužiaľ, štatisticky nevýznamné. Záver predstavili na 17. konferencii o rakovine pľúc vo Viedni.

Súvisiace články