Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vďaka zbierke Červeného kríža majú rodiny z vyhorených domov, čo potrebujú
Zdielať na

Vďaka zbierke Červeného kríža majú rodiny z vyhorených domov, čo potrebujú

ZBUDSKÉ DLHÉ / V Zbudskom Dlhom (Prešovský kraj) pred pár dňami zhoreli štyri domy a 18 ľudí stratilo strechu nad hlavou. Zostalo im len oblečenie, ktoré mali na sebe. Našli sa ľudia, ktorí im podali pomocnú ruku. Starosta zabezpečil stavebný materiál a chlapi z obce pomáhajú pri výstavbe nových príbytkov. No a vďaka zbierke Červeného kríža dostali všetko nevyhnutné, čo potrebujú - darovali to neznámi ľudia.

Pre 18 ľudí to bol bezmocný pohľad. Štyri skromné príbytky im zhoreli pred očami. Prišli o všetko. Prespávajú u príbuzných. Mnohí na zemi. Rodina sa s nimi delí o jedlo.

"Všetko mi zhorelo. Kočík mi zhorel pre malého, oblečenie, nič nemám. Sestra mi pomáha, keby nie ona, ja by som nemala čo jesť, deťom čo dať," hovorí obyvateľka Zuzana Čonková. Po požiari chlapi vyhrnuli rukávy a pustili sa do roboty.

V osade v Zbudskom Dlhom panuje čulý pracovný ruch. Robota týchto mužov má  trpkú príchuť. Zbúrať si museli to, čo im po požiari zostalo z ich vlastných domov. "Teraz sa to snažíme dať do poriadku, osud sa s nami kruto zahral. Vďaka pánu starostovi máme búdku, ktorú nám poskytol, ako doteraz, sme spali u kamaráta na zemi," hovorí Ladislav Popik. 

Ďalšie rodiny sú u príbuzných. A po požiari sa začína stavať. Starosta zabezpečil stavebný materiál, no pre poškodených to nebude zadarmo. "Začalo sa s odpratávaním sute. Obec poskytne materiál a ten materiál si zaplatia postupne po splátkach," vysvetľuje starosta obce Zbudské Dlhé František Kopej. 

Pomáhať pri výstavbe prišli aj chlapi z dediny. Robia tu každý deň popoludní po tom, ako sa vrátia zo svojej práce. No pomohli aj ďalší dobrí ľudia. "Sme urobili zbierku, zhruba za dva dni sme nazbierali také najzákladnejšie veci, ktoré sú potrebné. Hrnce, taniere, oblečenie pre deti," vymenováva riaditeľka územného spolku Silvia Knapíková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy