Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ministri a premiér v Banskej Štiavnici: K požiaru privolali vojakov
Zdielať na

Ministri a premiér v Banskej Štiavnici: K požiaru privolali vojakov

BANSKÁ ŠTIAVNICA / Požiar na námestí v Banskej Štiavnici vypukol v dopoludňajších hodinách v historickej budove, v ktorej sídli známa turistická atrakcia – Banka Lásky. Postupne sa požiar rozšíril na vedľajšie budovy. Podľa informácií TV JOJ sa odhaduje, že požiar poškodil celkovo sedem budov. Presná príčina požiaru zatiaľ nie je známa, pravdepodobne však ide o skrat elektrického vedenia. Na mieste zasahujú desiatky profesionálnych aj dobrovoľných hasičov. Rozsiahly požiar sa v popoludňajších hodinách podarilo zastabilizovať. Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď avizoval, že nasadení budú aj príslušníci Ozbrojených síl SR.

Viaceré zábery z požiaru nájdete v článku:

"Okrem vojenských hasičov budú nasadení aj vojaci, ktorí budú pomáhať s vynesením dokumentov z miestneho archívu a kultúrnych pamiatok z neďalekého múzea pre prípad, že sa požiar rozšíri," uviedol rezort obrany. Do Banskej Štiavnice prišiel minister Jaroslav Naď, tiež Roman Mikulec aj dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger. Prišiel aj náčelník generálneho štábu a prezident Hasičského a záchranného zboru Pavol Mikulášek. "Samozrejme, úzko sa koordinujeme s Ministerstvom vnútra SR a tiež primátorkou mesta Nadeždou Babiakovou," dodal Naď.

Do Banskej Štiavnice prišla aj ministerka kultúry Milanová 

Do Banskej Štiavnice, zasiahnutej požiarom historických budov v centre mesta, prišla aj dočasne poverená ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO). Na sociálnej sieti pripomína, že Banská Štiavnica je jednou z lokalít svetového dedičstva UNESCO a jej centrum je mestskou pamiatkovou rezerváciou s budovami od gotiky po začiatok 20. storočia. "Do tejto chvíle zhorelo už päť striech národných kultúrnych pamiatok, v akútnom ohrození zostáva Slovenské banské múzeum, povyše je aj galéria," upozornila Milanová. Na mieste podľa jej slov pomáhajú aj pracovníci Pamiatkového úradu SR. 

Tlačový brífing premiéra a ministrov z Banskej Štiavnice:

​Mikulec poďakoval všetkým záchranným zložkám

"Koordinácia bola rýchla a efektívna. Hasičský a záchranný zbor nasadil sily a prostriedky z celého okresu, požiar je aktuálne sústredený primárne pod strešnými krytmi, identifikujú sa lokálne ohniská," uviedol na sociálnej sieti poverený minister vnútra Roman Mikulec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy