Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rozbehlo sa rozsiahle vyšetrovanie požiaru haly v Hornom Hričove. Budova zhorela do tla
Zdielať na

Rozbehlo sa rozsiahle vyšetrovanie požiaru haly v Hornom Hričove. Budova zhorela do tla

ŽILINA / Pri hasení mohli kontaminovať spodné vody. Rozbehlo sa rozsiahle vyšetrovanie požiaru haly v Hornom Hričove. Hala, v ktorej sa mali likvidovať autobatérie, zhorela do tla.

Rozsiahly požiar likvidovalo až 80 hasičov a to celú noc. Batérie po uhasení požiaru vyvážali do kontajnerov, kde ich zalievali vodou. "Pri požiari týchto batérii vzniká vysoké teplo, je to chemická reakcia, pri hasení vodou vzniká exotermická reakcia a únik vysokého tepla," povedal riadiaci dôstojník hasičského zboru v Žiline Karol Kantor. 

Momentálne už nič nenasvedčuje tomu, že v pondelok bol na mieste obrovský požiar, ktorý hasiči hasili dva dni. Konateľ firmy sa k požiaru vyjadriť nechcel, prečo začalo v hale horieť, stále zisťujú hasiči aj polícia. "Aktuálne sa na vyšetrovaní okolností tohto požiaru podieľajú viaceré štátne orgány, vrátane Policajného zboru a Slovenskej inšpekcie životného prostredia," povedala hovorkyňa Prezídia policajného zboru Zuzana Hrabovská. 

"V súvislosti s požiarom začal vyšetrovateľ trestné stíhanie pre zločin poškodzovanie cudzej veci," dodáva žilinská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková. Starosta obce tvrdí, že na ploche, kde horelo, mali byť umiestnené iba prázdne kontajnery. "Boli tam kontajnery a okrem toho tam boli veľké bagy s meďou, hliníkom, nemali ani povolenia na to, aby to tam bolo uskladnené," informuje starosta Horného Hričova Dušan Ďuríček. Práve starosta teda podával písomnú žiadosť na inšpekciu životného prostredia.

"Požiar v spoločnosti vznikol v období prebiehajúcej kontroly na úseku odpadového hospodárstva, z hľadiska možného znečistenia vôd v súvislosti s hasením tohto požiaru inšpektori neidentifikovali žiadne riziko, nakoľko areál je zvedený do kanalizácie," informuje generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia Ján Jenčo. 

Deň po požiari odobrali Stredoslovenské vodárne a kanalizácie vzorky, tie sa už vyhodnocujú. "V súčasnosti nie je možné jednoznačne skonštatovať či vody odtekajúce z hasenia ovplyvnili prevádzku našej čističky odpadových vôd," informuje hovorkyňa Stredoslovenských vodární a kanalizácií Dagmar Rošková. Výsledky odobratých vzoriek by mali byť známe budúci týždeň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy