Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
VIDEO: V obci Rovinka vypukol požiar. Až teraz sa ho podarilo lokalizovať
Zdielať na

VIDEO: V obci Rovinka vypukol požiar. Až teraz sa ho podarilo lokalizovať

ROVINKA / Vo štvrtok 22. júna vypukol podľa informácií TV JOJ v obci Rovinka požiar. Údajne ide o výrobňu plastov Ospra-Invest. Na mieste zasahujú všetky záchranné zložky. Obec Rovinka je vzdialená 3 kilometre od Bratislavy. Požiar sa už podarilo lokalizovať.

Na mieste zasahuje viac ako 180 profesionálnych a dobrovoľných hasičov so 66 kusmi hasičskej techniky. Hasiči spolupracujú s políciou i pracovníkmi Kontrolného chemického laboratória civilnej ochrany v Nitre, ktorí merali kvalitu ovzdušia v okolí. "Po príchode na miesto udalosti bolo zistené, že plamene zachvátili sklad s polyetylénom a paletami," informovala o tom TASR hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Katarína Križanová.

Z firmy evakuovali 30 ľudí. Zamestnanci sú práve pred firmou a v opatere záchranárov.

Polícia na sociálnej sieti informuje, že podľa doterajších zistení nemá ísť o zdraviu škodlivé alebo výbušné látky. K zraneniu osôb nedošlo. "Na mieste sa nachádza niekoľko hliadok polície, ktoré usmerňujú dopravu, preto apelujeme na vodičov, aby sa pri prejazde uvedeným úsekom riadili ich pokynmi. Presné príčiny vzniku požiaru budú predmetom ďalšieho vyšetrovania," uviedla polícia.

Rozsiahly požiar, ktorý vypukol vo štvrtok ráno v areáli firmy na Majerskej ulici v Rovinke v okrese Senec, sa podarilo lokalizovať. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Prezídia HaZZ Katarína Križanová. "Hasičom sa požiar skladu v Rovinke podarilo dnes krátko pred 17.00 h lokalizovať. Požiar je pod kontrolou a nerozširuje sa. Hasiči momentálne vykonávajú likvidačné práce, rozoberajú zrútenú konštrukciu haly, vyhľadávajú a dohášajú skryté ohniská," uviedla Križanová. Predmetná udalosť je podľa polície v štádiu vyšetrovania.

Bratislavskí policajti upozornili, že Majerská ulica zostáva uzavretá na nevyhnutne potrebný čas. "Hlavná ulica bude priebežne uzatváraná podľa potrieb príslušníkov Hasičského a záchranného zboru s technikou," ozrejmila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Silvia Šimková. Dodala, že polícia bude na mieste aj naďalej usmerňovať dopravu. "Apelujeme na vodičov, aby sa pri prejazde uvedeným úsekom riadili ich pokynmi a ak je to možné, aby využili alternatívne trasy," podotkla.

Dym z požiaru v Rovinke sa dostáva aj do Bratislavy, ľuďom odporúčajú nevetrať

Dym z rozsiahleho požiaru v obci Rovinka v okrese Senec sa dostáva aj do Bratislavy. Upozorňuje na to bratislavská mestská polícia s tým, že smer vetra sa v najbližších hodinách nezmení. "Ľuďom v dotknutých mestských častiach odporúčame nevetrať a zdržiavať sa v uzavretých priestoroch," vyzvala na sociálnej sieti mestská polícia. Nevetrať a obmedziť pohyb vonku odporučila aj obec Dunajská Lužná.

Obec Rovinka na svojom webe informuje, že pri požiari boli namerané zvýšené hodnoty škodlivých látok v ovzduší, ktoré sú spôsobené splodinami horenia. "Preto je nevyhnutné, aby občania obmedzili pohyb na verejných priestranstvách. Rovnaké opatrenie bolo odporučené aj pre obce v spádovej oblasti v okruhu približne 30 kilometrov juhozápad. Zároveň v Rovinke bola uzatvorená celá zásahová oblasť a žiadame občanov, aby sa v nej nepohybovali," vyzvala samospráva.

V Rovinke vypukol ráno požiar v areáli firmy na Majerskej ulici. Pre namerané hodnoty škodlivých látok uzatvorili v obci Majerskú ulicu a časť Hlavnej ulice na úrovni obytných blokov.

Nevetrať a obmedziť pobyt vonku pre požiar v Rovinke radia v okolí 30 kilometrov

Odporučenie nevetrať a obmedziť pohyb vonku pre dym z rozsiahleho požiaru v obci Rovinka v okrese Senec platí aj pre obce v spádovej oblasti v okruhu približne 30 kilometrov juhozápadne. Informuje o tom obec Rovinka i ďalšie dotknuté samosprávy.
Mestská polícia Bratislava informovala, že dym z požiaru sa dostal aj do Bratislavy. Spoločne s bratislavskými mestskými časťami Podunajské Biskupice, Vrakuňa, Petržalka či Rusovce vyzvali obyvateľov, aby si pozatvárali okná a obmedzili pohyb vonku. Rovnaké odporúčanie zverejnili aj obce Dunajská Lužná, Most pri Bratislave i ďalšie dotknuté samosprávy.

Zranilo sa osem hasičov

K samotnej likvidácii požiaru by mohlo dôjsť v noci alebo v piatok (23. 6.) nadránom. Na brífingu o tom informoval prezident Hasičského a záchranného zboru Pavol Mikulášek s tým, že pri zásahu sa doteraz ľahko zranilo osem hasičov.

Ovzdušie v Rovinke a okolí sa zlepšilo

Kontrolné chemické laboratóriá v Nitre evidujú výrazné zlepšenie ovzdušia v súvislosti s rozsiahlym požiarom v Rovinke v okrese Senec. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová. Merania v 13 lokalitách zistili zvýšené koncentrácie oxidu uhoľnatého, oxidov dusíka a ďalšieho množstva zlúčenín. Rezort pritom ubezpečil, že sa nevymykajú rozmedziu hodnôt, ktoré by mali negatívne ovplyvniť občanov žijúcich v okolí.
"V súčasnosti evidujú pracovníci laboratória výrazné zlepšenie nameraných hodnôt zlúčenín spôsobených požiarom," ozrejmila Eliášová. Merania boli zamerané aj na zistenie prítomnosti prachových častíc, ktoré sa nepotvrdili.

Rezort pripomína, že pri požiaroch alebo iných podobných mimoriadnych udalostiach je prvým kritériom bezpečnosti nechodiť na miesto požiaru. "Občania tým ohrozujú nielen svoje zdravie, ale tiež mobilitu a bezpečnosť zasahujúcich záchranných zložiek. Ak je nevyhnutné v takomto čase opustiť priestory domova či práce, je na prekrytie dýchacích ciest vhodné použiť respirátor," uviedla Eliášová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy