Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Novela zákona hľadá riešenie, kto ospravedlní choré deti. Bude stačiť ospravedlnenka od rodiča?
Zdielať na

Novela zákona hľadá riešenie, kto ospravedlní choré deti. Bude stačiť ospravedlnenka od rodiča?

BRATISLAVA / Pred pandémiou mohol rodič svoje dieťa ospravedlniť z neúčasti v škole na 3 dni, počas pandémie sa to mimoriadne zvýšilo na 5 dní. Teraz po pandémii však ministerstvo školstva oznámilo, že ostane už pri 5 dňoch. S touto zmenou sa počíta v novele školského zákona, ktorým sa zaoberá parlament.

Na jednej strane stáli vyťažení pediatri, ktorí žiadali, aby pri akokoľvek dlhej chorobe neospravedlňovali deti lekári, ale výlučne rodičia, ktorí sú zodpovední za školskú dochádzku. "Rodič by mal prísť s dieťaťom k lekárovi vtedy, keď potrebuje zdravotnú pomoc, čiže nie vtedy, keď si vie poradiť sám a k lekárovi príde len preto, že potrebuje potvrdenie," uviedla hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová. Na druhej strane stáli naopak riaditelia škôl, ktorí hovorili, že už dnes sa možnosť pre rodiča ospravedlniť dieťa na 5 dní zneužíva. 

Aj na jednej zo základných škôl v Starej Ľubovni majú, čo sa ospravedlneniek týka, naozaj bizarné prípady. "Stalo sa nám aj to, že dieťa za celý mesiac prišlo 4-krát do školy, a to po 5-dňových intervaloch. To znamená 5 dní doma, 1 deň v škole a znova 5 dní doma," priblížil Peter Hőger, riaditeľ ZŠ Levočská v Starej Ľubovni. Systém ospravedlneniek, ktorý funguje teraz, je často zneužívaný. Neraz sa stáva to, že choré dieťa zázrakom lyžuje v Alpách. A niektoré prípady zájdu poriadne ďaleko. "Kde sme vlastne riešili podnet na záškoláctvo," doplnil Hőger.

"Hovoria, že nerozväzujme bezhranične túto kompetenciu rodičom," povedal Ján Horecký, poverený minister školstva, vedy, výskumu a športu. Navyše lekárom žiaden právny predpis neprikazuje vydávať potvrdenia a môžu ho nevydať ani pri dlhšej ako 5-dňovej neprítomnosti. "Už dnes máme prax, že niektorí pediatri odmietajú takéto potvrdenky vypisovať s tým, že oni to v podstate doposiaľ robili len z dobrej vôle," povedal Horecký.

Kompromisným riešením je, že dieťa bude ospravedlňovať na 5 dní rodič, a ak k tomu pripočítame najmenej jeden víkend, malo by to podľa lekárov stačiť na prekonanie slabšej infekcie. V prípade vážnejšieho stavu rodič aj tak musí navštíviť pediatra a potom už potvrdenie dostane. Ministerstvo upozorňuje, že aj na 5 dní môže rodič ospravedlniť čisto zo zdravotných dôvodov.

Zákon neupravuje, koľkokrát do roka môže rodič ospravedlniť dieťa na 5 dní, možné zneužívanie ale škola bude môcť preveriť. "Škola má právo v odôvodnených prípadoch prostredníctvom Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny si vyžiadať od lekára vyjadrenie o zdravotnom stave dieťaťa," potvrdila Prokopová.

Súvisiace články