Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
AKTUALIZOVANÉ: V bytovke došlo k výbuchu, majiteľ bytu neprežil. Evakuovali 6 rodín
Zdielať na

AKTUALIZOVANÉ: V bytovke došlo k výbuchu, majiteľ bytu neprežil. Evakuovali 6 rodín

BIELY KOSTOL / Obec Biely Kostol v trnavskom okrese sa spamätáva zo šokujúceho výbuchu v jednej z miestnych bytoviek, ktorý nastal v sobotu, 13. mája večer. Obyvatelia ho opisovali ako obrovskú ranu, po ktorej rinčalo sklo, lietali škridle, či fasáda a plamene sa vyšplhali do výšky niekoľkých metrov. Pri tragickej udalosti žiaľ jedna osoba zomrela. Ide o majiteľa bytu, ktorý mal podľa susedov výbuch spôsobiť. V trnavskej nemocnici skočili ďalší ľudia.

Ako uviedla polícia v Trnavskom kraji v ranných hodinách, obeťou je 41-ročný muž. Podľa predbežných informácií malo dôjsť k výbuchu plynu. Polícia prípad vyšetruje ako všeobecné ohrozenie. "Celý prípad si prevzal trnavský vyšetrovateľ, ktorý vo veci začal trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti. Po preverení všetkých okolností môže prísť aj k doplneniu alebo zmene právnej kvalifikácie," dodala polícia. 

​Tlaková vlna po výbuchu bola taká silná, že podľa slov obyvateľov im zatriaslo oknami, ktoré sa výbuchom aj posunuli. V niektorých ďalších bytovkách sa nadvihol stôl, padali svetlá. Jedného z obyvateľov dokonca odhodilo na zem. Lietajúce trosky poškodili aj niekoľko zaparkovaných áut. Trosky lietali do vzdialenosti desiatok metrov. Záchranné zložky prehľadávali aj ruiny a zisťovali, či sa tam náhodou nenachádzajú žiadne osoby, no nepotvrdilo sa to. 

TV JOJ získala exkluzívne vyjadrenie starostky obce, ktoré si môžete pozrieť vo videu:

​K mohutnej explózii došlo krátko po ôsmej hodine večer. V byte, z ktorého šľahali plamene, mal byť jeho majiteľ, ktorý výbuch neprežil. Jeden z obyvateľov, ktorý býva len cez cestu mu aj napriek ohňu utekal na pomoc. Ďalší zase volali hasičov, ako aj ďalšie záchranné zložky. Šesť rodín skončilo u svojich príbuzných či známych. Výbuch poškodil fasádu, ako aj celú strechu bytovky. Obyvatelia do príchodu záchranných zložiek už boli v bezpečnej vzdialenosti. Nikto z počiatku netušil, či všetci stihli utiecť a nie sú zavalení pod sutinami. 

"Po našom príchode boli vonku tri osoby, ktoré boli zranené, z toho dve boli ošetrené na mieste ZZS. Požiar bol lokalizovaný zhruba po polhodine. Technik od plynárov nepotvrdil únik plynu," uviedol veliteľ zásahu HaZZ Trnava, Mário Rams. Na pomoc privolali aj evakuačný autobus, ktorý obyvateľom poskytol dočasné útočisko. Pomocnú ruku podal aj miestny farár, či samotná obec. Budovu prezreli statici a privolaní bol aj posttraumatický tím. Do zničenej bytovky sa obyvatelia tak skoro nevrátia. Jej stav musia totiž zhodnotiť statici. Kontrolovať budú zrejme aj obytné domy v jej tesnej blízkosti. 

Pozrite si autentické zábery z miesta výbuchu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy