Jasno
18°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Na šikanu doplatil životom, hovorí otec nebohého Romana, ktorý skočil zo strechy základnej školy
Zdielať na

Na šikanu doplatil životom, hovorí otec nebohého Romana, ktorý skočil zo strechy základnej školy

PARCHOVANY / Môj syn bol obeťou šikany a doplatil na to vlastným životom. Tvrdí to otec 15-ročného chlapca, ktorý skočil zo strechy základnej školy v Parchovanoch. Tragédia sa stala v pondelok 20. novembra počas vyučovania. Upozorňujeme, že reportáž nie je vhodná pre maloletých divákov.

Posledné chvíle jeho života sú zachytené na videu, ktoré ako prvý priniesol Nový Čas. Počuť na ňom žiakov, ktorí ho vyzývajú, aby skočil. 

​Svedkom toho, ako Roman skočil zo strechy školy, bola aj jeho vlastná mama. "Romanko bol hore na streche, dohovárala som mu. Videla som, že telefonuje s otcom. Snažila som sa všelijako a sľúbila som, že už nebude musieť prísť do tej školy, už mu to bolo jedno," opísala tragický incident Romanova mama.

Od hrozného činu sa ho snažila odhovoriť nielen ona, ale aj otec, s ktorým mal posledný telefonát. "Volal som mu, ale nepomohlo. Povedal len toľko, že už to nemá zmysel, že už je to na neho príliš veľa a že už to nedá. A viete, keď vám to povie vlastné dieťa a vy si pochováte svojho jediného syna, to sa nedá vysloviť, čo človek prežíva," priblížil Romanov otec.

Celý rozhovor s otcom nebohého Romana si môžete pozrieť tu:

Otec nebohého chlapca tvrdí, že jeho syn bol dlhé roky šikanovaný. Ťažké srdce má hlavne na vedenie školy. "Som o tom presvedčený. Za to všetko nesie zodpovednosť škola v Parchovanoch. A hlavný, kto vedie tú školu, je pán riaditeľ, ktorý mal tú informáciu a ignoroval ju," uviedol Romanov otec. Dnes (23. 11.) sme sa snažili skontaktovať s riaditeľom školy a zistiť reakciu na obvinenie rodičov zo šikany, no bezvýsledne.

Niektorí zo žiakov nakrútil video krátko pred Romanovou smrťou. Na zázname je počuť, ako na neho kričia a vyzývajú ho k tomu, aby skočil. "Dohnali ho k tomu, že si siahol na ten život. A zvlášť to video. Keď som videl, kde ešte kričí tá dotyčná, aby skočil, tak to už je veľa," priblížil otec nebohého.

​Roman navštevoval posledný ročník základnej školy. Podľa rodičov bol veľmi šikovný a nadaný žiak. Pre pár spolužiačok bol podľa otca terčom šikany. "Dnes som sa dozvedel, že to mali byť dve dievčatá. Kvôli výzoru. Napríklad sa im nepáčilo, že bol chudučký, potom mal také obdobie, že pribral," opísal otec nebohého.

Roman mal podľa slov otca z dôvodu šikany navštevovať psychiatra, pričom bral aj lieky. Po dlhom trápení sa svoj život rozhodol ukončiť. "V tejto chvíli je najdôležitejšie, aby tie decká nezostávali sami, aby mali okolo seba oporu, aby mali okolo seba odborníkov, ktorí im dokážu pomôcť. Ak majú pocit, že tá pomoc nie je dostatočná a cítia sa osamelo, ja odporúčam, aby kontaktovali našich psychológov na krízových linkách pomoci. Sme tam nonstop, je to anonymné a bezplatné," priblížil Marek Madro, riaditeľ o. z. IPčko.

Krízová linka IPčko - 0800 500 333

Polícia v prípade vedie trestné stíhanie pre prečin usmrtenia a okolnosti tragédie vyšetruje. "Vzhľadom na citlivosť prípadu aj s prihliadnutím na vek poškodenej osoby, bližšie a podrobnejšie informácie k prípadu poskytovať nebudeme," ozrejmila Jana Mésarová, hovorkňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach. "Budem sa musieť spoľahnúť len na vyšetrovateľov a vyvodenie dôsledkov. Uvidíme, ako to dopadne," uzavrel Romanov otec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy