Oblačno
17°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
638. deň na Ukrajine: Ukrajinec dostal 18 rokov za prípravu bombových útokov v Melitopole
Zdielať na

638. deň na Ukrajine: Ukrajinec dostal 18 rokov za prípravu bombových útokov v Melitopole

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajinec dostal 18 rokov za prípravu bombových útokov v Melitopole. Pre podozrenie z korupcie je exšéf úradu na boj s kyberzločinom vo väzbe. ​Ruský politik poprel správy o údajnej adopcii uneseného dieťaťa z Ukrajiny. Ruské delostrelecké útoky na Ukrajine si za 24 hodín vyžiadali päť obetí. ​Stredoškoláka v Rusku odsúdili na šesť rokov za podpálenie odvodového centra.

Ukrajinec dostal 18 rokov za prípravu bombových útokov v Melitopole

Vojenský súd v ruskom meste Rostov nad Donom uznal vo štvrtok 23. novembra ukrajinského občana Dmitrija Holubeva za vinného z "medzinárodného terorizmu" a odsúdil ho na 18 rokov väzenia v kolónii s najvyšším stupňom stráženia. Holubev sa údajne v auguste 2022 okrem iného pokúsil vyhodiť do vzduchu budovu v ukrajinskom meste Melitopol, okupovanom ruskými silami, informuje agentúra AFP s odvolaním sa na ruské štátne médiá.

Ruská armáda obsadila Melitopol ležiaci na juhu Ukrajiny v marci 2022 krátko po začiatku svojej agresie. Prokuratúra tvrdila, že Holubev nastražil výbušné zariadenie pri vchode do regionálneho riaditeľstva dopravnej polície, pričom následná detonácia budovu poškodila. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) uviedla, že zmarila dva ďalšie bombové útoky plánované Holubevom. V prvom prípade mala byť cieľom verejná budova v Melitopole, v druhom prípade bola bomba umiestnenú pri ceste, ktorú používajú Ruskom dosadení predstavitelia. Ani jeden z incidentov si nevyžiadal mŕtvych alebo zranených.

Holubeva podľa prokuratúry naverbovala rozviedka ukrajinského ministerstva obrany (GUR), ktorá ho vyškolila na výrobu a odpálenie výbušných zariadení a dodala mu potrebné vybavenie. Podľa ruských novín Kommersant sa Holubev priznal k umiestneniu výbušnín, ale odmietol obvinenia z "medzinárodného terorizmu". "Som Ukrajinec, bránil som Ukrajinu," citovali ho noviny.

Od začiatku ruskej agresie vo februári 2022 bolo v okupovaných častiach Ukrajiny zabitých niekoľko Ruskom dosadených predstaviteľov, iní pokusy o atentát prežili. Kyjev sa k niektorým útokom priznal, no často ich pripisuje miestnym "odbojovým skupinám" alebo rivalite v radoch okupačných štruktúr, konštatuje AFP.

Pre podozrenie z korupcie je exšéf úradu na boj s kyberzločinom vo väzbe

Bývalého šéfa ukrajinského úradu na boj proti kybernetickému zločinu Jurijho Ščyhola prepustili pre podozrenie z korupcie z ďalšej funkcie. Súd zároveň rozhodol o jeho väzbe na dva mesiace. Oznámila to vo štvrtok ukrajinská protikorupčná prokuratúra, píše TASR podľa agentúry DPA.

Protikorupčná prokuratúra Ščyhola spolu s ďalšími funkcionármi obviňuje zo sprenevery 62 miliónov hrivien (1,58 milióna eur) pri nákupe softvéru v roku 2021. Kaucia pre neho bola stanovená na 25 miliónov hrivien (637 336 eur).

Pre podozrenia zo sprenevery Ščyhola s jeho zástupcom Viktorom Žorom odvolali pred niekoľkými dňami z vedenia ukrajinskej Štátnej služby pre špeciálnu komunikáciu a ochranu informácií Ukrajiny (SSSCIP). V stredu večer ho ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal aj zo svojho poradného orgánu pre vedenie vojny s Ruskom a nahradil ho minister pre digitálnu transformáciu Mychajlo Fedorov.

Ukrajina dlhodobo čelí rozsiahlej korupcii a musí ju odstraňovať okrem iného aj preto, aby sa mohla stať členom Európskej únie. V posledných mesiacoch tamojšie úrady odhalili viacero závažných korupčných prípadov, a to aj v armáde. Vzhľadom na vojnu s Ruskom reaguje ukrajinská verejnosť na prípady osobného obohacovania sa vysokopostavených úradníkov a politikov s veľkou nevôľou.

​Ruský politik poprel správy o údajnej adopcii uneseného dieťaťa z Ukrajiny

Vysokopostavený ruský politik Sergej Mironov vo štvrtok poprel správu, že si adoptoval malé dieťa, ktoré vlani uniesli zo sirotinca na Ukrajine. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Informáciu o údajnej adopcii priniesla stanica BBC, ktorá citovala ukrajinské a ruské dokumenty. Tvrdila, že Mironov je uvedený na zázname o adopcii dvojročného dievčaťa, ktoré si v roku 2022 vzala jeho terajšia manželka.

Dieťa sa podľa BBC pôvodne volalo Margarita, ale jeho identita bola zmenená po prevoze do Ruska. Ide o jedno zo 48 detí, ktoré zmizli zo sirotinca v Chersone po ruskej okupácii. Ukrajina nad mestom získala opäť kontrolu vlani v novembri. Mironov (70) zo strany Spravodlivé Rusko označil pátranie BBC za "hysterickú lož, ktorú zosnovali ukrajinské tajné služby a Západ" zameranú na jeho diskreditáciu.

Ukrajinská vláda predpokladá, že ruské úrady od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 uniesli alebo násilne premiestnili približne 19.500 detí.
V marci Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal zatykač na ruského prezidenta Putina a ruskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú pre obvinenia z vojnových zločinov vrátane únosu detí z okupovaných častí Ukrajiny. Rusko tvrdenia o únosoch odmieta. Priznáva, cieľom presunu tisícov detí z Ukrajiny bolo ochrániť ich.

Ruské delostrelecké útoky na Ukrajine si za 24 hodín vyžiadali päť obetí

Najmenej päť ľudí zahynulo za posledných 24 hodín počas útokov ruského delostrelectva na juhu a východe Ukrajiny. Vo štvrtok to vyhlásili ukrajinské úrady. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Pri ostreľovaní obce Čornobajivka v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny prišli vo štvrtok o život tri osoby, vyhlásil šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Na sociálnych sieťach zverejnil fotografie zobrazujúce následky útoku. Minister vnútra Igor Klymenko doplnil, že zranenia utrpelo päť osôb, zničených bolo 60 budov. Gubernátor Doneckej oblasti Igor Moroz vyhlásil, že za posledných 24 hodín zomreli počas ruského ostreľovania dve osoby.

Ukrajinské mestá neďaleko frontovej línie sú pod paľbou od začiatku ruského vojenského útoku na Ukrajinu vo februári minulého roka. Ukrajinská armáda sa snaží ruské sily vytlačiť z brehov rieky Dneper a tým ochrániť ukrajinské mesta pred ostreľovaním. Rieka v Chersonskej oblasti de facto tvorí frontovú líniu.

​Stredoškoláka v Rusku odsúdili na šesť rokov za podpálenie odvodového centra

Za pokus o podpaľačský útok, ktorého terčom boli armádne odvodové centrá, odsúdili v stredu v Petrohrade 17-ročného stredoškoláka na šesť rokov odňatia slobody. Ako informovala agentúra DPA, súd mladíka uznal za vinného z pokusu o terorizmus, ktorého sa dopustil 28. februára tohto roku, keď smerom k budovám dvoch odvodových správ hodil zápalné fľaše. Jeho konanie nespôsobilo požiar ani žiadne materiálne škody a nedošlo ani k zraneniam či obetiam na životoch.

Mladíka najprv obvinili z úmyselného ničenia a poškodzovania majetku. Neskôr bol jeho čin prekvalifikovaný na teroristický útok. Stredoškoláka stíhali väzobne, pričom bol umiestnený do vyšetrovacej väznice na oddelenie pre mladistvých.

Stredoškolák pred súdom priznal pokus o podpálenie armádnych budov, ale nesúhlasil s motívmi svojho konania, ako ich pred súdom prezentovala obžaloba.
Aj vo svojej záverečnej reči pred vynesením rozsudku mladík trval na tom, že jeho konanie bolo protestom proti tzv. čiastočnej mobilizácii vyhlásenej ruským vedením kvôli vojne na Ukrajine. Rozhodne odmietol tvrdenie obžaloby, že takto chcel zastrašiť radových občanov Ruska.

Prokurátor vo svojom záverečnom slove pred súdom spomenul aj strýka obžalovaného, ktorý sa dobrovoľne prihlásil do vojny na Ukrajine a padol tam. "Zradil svojho strýka," vyhlásil prokurátor v súvislosti s mladíkovým konaním. Obhajoba 17-ročného študenta uviedla, že sa proti vynesenému rozsudku súdu odvolá. Mladík strávil uplynulých deväť mesiacov vo väzbe. Jeho matka sa pre médiá vyjadrila, že má diagnostikovanú autoimunitnú hepatitídu a druhé štádium fibrózy pečene.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy