Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
636. deň na Ukrajine: Nemecko prisľúbilo Ukrajine novú vojenskú pomoc za 1,3 miliardy eur
Zdielať na

636. deň na Ukrajine: Nemecko prisľúbilo Ukrajine novú vojenskú pomoc za 1,3 miliardy eur

KYJEV / . Nový balík pomoci pre Ukrajinu oznámilo Nemecko po rokovaniach medzi nemeckým ministrom obrany Borisom Pistoriusom a ukrajinským náprotivkom Rustemom Umerovom v Kyjeve. Ukrajinská armáda v noci na pondelok tvrdila, že si udržuje svoje pozície na ľavom brehu rieky Dneper. Podľa prechádzajúcich informácií ukrajinské sily zatlačili Rusov do vzdialenosti tri až osem kilometrov od brehov rieky Dneper. Predseda Európskej rady Charles Michel pricestoval v utorok na neohlásenú návštevu Kyjeva, kde sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prepojil v utorok prodemokratické proeurópske protesty, známe ako Euromajdan, ktoré sa v Kyjeve začali presne pred desiatimi rokmi, so súčasnou ruskou vojenskou agresiou. Minimálne dvaja ľudia zahynuli a šesť ďalších utrpelo v noci na utorok zranenia pri ruských raketových útokoch a ostreľovaní Doneckej a Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. V ukrajinskej armáde slúži vyše 40-tisíc žien.

​Nemecko prisľúbilo Ukrajine novú vojenskú pomoc za 1,3 miliardy eur

Pomoc zahŕňa ďalšie štyri systémy protivzdušnej obrany IRIS-T aj delostreleckú muníciu. Nový balík pomoci oznámili po rokovaniach medzi nemeckým ministrom obrany Borisom Pistoriusom a ukrajinským náprotivkom Rustemom Umerovom v Kyjeve. Ide o druhú návštevu Pistoriusa, odkedy sa začiatkom tohto roka stal šéfom nemeckého rezortu obrany. Nemecko je druhým najväčším poskytovateľom vojenskej pomoci pre Kyjev, ktorý systémy IRIS-T dlhodobo žiadal. Berlín mu tri tieto systémy už dodal, štvrtý poskytnú v zime. Najnovšie štyri by mali na Ukrajinu prísť v roku 2024.

​Rusko tvrdí, že prekazilo pokusy Ukrajincov vylodiť sa na ľavom brehu Dnepra

Ukrajinská armáda podľa Moskvy utrpela kolosálne straty. Ukrajinská armáda v noci na pondelok tvrdila, že si udržuje svoje pozície na ľavom brehu rieky Dneper. Podľa prechádzajúcich informácií ukrajinské sily zatlačili Rusov do vzdialenosti tri až osem kilometrov od brehov rieky Dneper. Ruskom dosadený gubernátor Chersonskej oblasti Vladimir Saľdo minulý týždeň tiež priznal, že Ukrajincom sa podarilo prekročiť Dneper a obsadiť časť územia aj na východnom brehu rieky. "Ruské sily zablokovali Ukrajincov v tamojšej obci Krynky, kde ich vystavili pekelnému ohňu," uviedol Saľdo. Ukrajinské zdroje hlásili, že Ukrajinci sú v tejto lokalite vystavení tvrdej ruskej paľbe.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok naopak tvrdil, že všetky pokusy Ukrajiny uskutočniť vylodenie v Chersonskej oblasti zlyhali. "Vďaka preventívnym akciám ruskej armády ukrajinské sily utrpeli kolosálne straty," dodal na stretnutí za okrúhlym stolom s ruskými predstaviteľmi. Agentúra AFP nedokázala tieto tvrdenia Moskvy bezprostredne overiť. Poukázala však na správy ruských vojnových blogerov, ktoré podľa nej protirečia tvrdeniam Šojgua.

​Ak by sa potvrdili správy o ukrajinských pozíciách na východnom brehu Dnepra, išlo o prvý významný postup, ktorý sa ukrajinskej armáde podarilo dosiahnuť počas jej mesiace trvajúcej protiofenzívy. Dneper tvorí frontovú líniu pozdĺž väčšiny južného frontu. Analytici sa domnievajú, že územie kontrolované Ukrajincami na ľavom brehu Dnepra je zatiaľ len malé a že by bolo náročné využiť ho na to, aby došlo k zvratu vo vývoji bojov.

​Pri ruských útokoch zahynuli dvaja ľudia, poškodená bola nemocnica

Minimálne dvaja ľudia zahynuli a šesť ďalších utrpelo v noci na utorok zranenia pri ruských raketových útokoch a ostreľovaní Doneckej a Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. Informovali o tom tamojší ukrajinskí predstavitelia, píše TASR podľa správy agentúry Reuters. Ruské rakety zasiahli v Doneckej oblasti jednu nemocnicu v meste Selydove a tiež uhoľnú baňu, uviedol na platforme Telegram ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. "Poškodené boli dve budovy nemocnice, zranenia utrpelo šesť civilistov. Pod troskami ešte môžu byť obete, pátracie operácie tak pokračujú," povedal Klymenko.

Pri útoku na uhoľnú baňu v tejto oblasti podľa jeho slov zahynul jeden banský zamestnanec. "Poškodené boli štyri budovy, 19 vozidiel a elektrické vedenie. Pod zemou (najskôr) uviazlo 39 baníkov. Všetkých sa však už podarilo vyslobodiť," dodal. O poškodení nemocnice, bane aj ďalšej infraštruktúry informovala i ukrajinská armáda. Nespresnila ale, či útok nemocnicu vyradil z prevádzky. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov informoval, že pri ruskom ostreľovaní tam zahynul jeden človek.

​Šéf Európskej rady neohlásene pricestoval do Kyjeva na výročie Euromajdanu

Predseda Európskej rady Charles Michel pricestoval v utorok na neohlásenú návštevu Kyjeva, kde sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Urobil tak v deň, keď si Ukrajinci pripomínajú 10. výročie vypuknutie proeurópskych protestov, známych ako Euromajdan. Rusko v roku 2014 reagovalo na snahy Ukrajincov o odpútanie sa od ruského vplyvu anexiou ukrajinského Krymského polostrova, podporou údajných separatistov v Donbase, a vlani aj masívnou vojenskou inváziou na Ukrajinu.

"Je dobré byť opäť v Kyjeve, medzi priateľmi," napísal Michel v príspevku na sociálnych sieťach, ku ktorému pripojil fotku, kde vidno, ako vystupuje z vlaku. Spoločne s prezidentom Zelenským sa chce pripraviť na decembrový summit EÚ. Podľa Michela ukrajinská vláda napriek pokračujúcej ruskej vojenskej agresii intenzívne pracuje na implementácii reforiem potrebných na vstup do Únie. "EÚ bude bezpečnejšia a silnejšia, ak jej súčasťou bude aj Ukrajina," uviedol. Len niekoľko hodín pred Michelom pricestoval na Ukrajinu nemecký minister obrany Boris Pistorius, taktiež na vopred neohlásenú návštevu. V pondelok Kyjev navštívil šéf Pentagónu Lloyd Austin.

Zelenskyj označil Euromajdan spred 10 rokov za prvé víťazstvo vo vojne s Ruskom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prepojil v utorok prodemokratické proeurópske protesty, známe ako Euromajdan, ktoré sa v Kyjeve začali presne pred desiatimi rokmi, so súčasnou ruskou vojenskou agresiou. Zmienené demonštrácie na kyjevskom Námestí nezávislosti, nazývanom Majdan, pritom označil za prvé víťazstvo v prebiehajúcej vojne s Ruskom, píše TASR podľa agentúry AFP. Proeurópske protesty vypukli v Kyjeve po tom, ako vtedajší ukrajinský, no prorusky orientovaný, prezident Viktor Janukovyč napriek predchádzajúcim prísľubom odmietol podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou, ktorá znamenala väčší príklon Ukrajiny na stranu EÚ a zároveň aj odpútanie sa od ruského vplyvu.

"V dnešnej vojne došlo (vtedy) k prvému víťazstvu. Víťazstvu proti ľahostajnosti. Víťazstvu odvahy. Víťazstvu revolúcie dôstojnosti," uviedol Zelenskyj pri príležitosti 10. výročia Euromajdanu. Zároveň vyzdvihol pokrok, aký Ukrajina v ostatnom čase dosiahla na ceste k získaniu členstva v Európskej únii. "Rok čo rok, krok za krokom, robíme všetko pre to, aby naša hviezda žiarila v kruhu hviezd vyobrazených na vlajke EÚ, ktorá symbolizuje jednotu krajín Európy. Hviezda Ukrajiny," povedal.

V ukrajinskej armáde slúži vyše 40-tisíc žien, 5-tisíc z nich je zapojených do boja

V ukrajinskej armáde bojujúcej proti Rusku slúži vyše 40-tisíc žien, vypláva z pondelkového vyhlásenia ukrajinského ministerstva obrany. V noci na utorok o tom informovala agentúry DPA. Ženy tak tvoria približne päť percent celkovej sily ukrajinských ozbrojených síl. Približne 5-tisíc žien je pritom v súčasnosti aj priamo zapojených do bojových operácií.

​V správe rezortu obrany sa tiež uvádza, že do jej uverejnenia bolo umožnené zúčastniť sa na bojových operáciách už celkovo vyše 13-tisíc ženám.
Okrem toho rezort uvádza, že 41 percent vojačiek má deti, pričom viac ako 2-tisíc z nich je slobodnými matkami. V ukrajinskej armáda tak v súčasnosti slúži oveľa viac žien než v roku 2014, keď počet žien v ozbrojených silách dosahoval viac ako 16-tisíc. Ukrajina sa bráni proti ruským silám, ktoré vo februári 2022 spustili inváziu na Ukrajinu, už 21 mesiacov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy