Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
633. deň na Ukrajine: Rusko vypustilo na územie Ukrajiny 38 dronov plných výbušnín
Zdielať na

633. deň na Ukrajine: Rusko vypustilo na územie Ukrajiny 38 dronov plných výbušnín

KYJEV / Kyjev sa stal v noci opäť terčom ruských útokov. Podľa miestnej vojenskej správy sa všetkých desať dronov podarilo ukrajinskej armáde zostreliť. K žiadnym obetiam na životoch, ani materiálnym škodám nedošlo. Drony vypustili z juhu, prekonali tak trasu dlhú takmer tisíc kilometrov. Pred týždňom ukrajinská metropola čelila prvýkrát od konca septembra raketovému útoku. Tlaková vlna zo zničených rakiet vtedy poškodila niekoľko domov v kyjevskej oblasti.

​USA a Ukrajina oznámili spoločnú konferenciu o vojenskom priemysle

Ukrajina a USA usporiadajú 6. a 7. decembra 2023 vo Washingtone konferenciu o vojenskom priemysle. Kyjev zvýšil úsilie o výrobu vlastných zbraní pre obavy zo zníženia dodávok zo Západu. Dúfa tiež, že spoločné podniky s medzinárodnými výrobcami zbraní pomôžu oživiť domáci priemysel. "Stretnutie bude súčasťou úsilia vlády USA výrazne zvýšiť výrobu zbraní na podporu boja Ukrajiny za slobodu a bezpečnosť", uviedla hovorkyňa Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Adrienne Watsonová. "Je to veľmi silná udalosť pre významných hráčov obranného priemyslu," opísal konferenciu šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. 

Prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že spolupráca v tomto smere "nepochybne posilní aj Američanov a Ukrajincov, ako aj našich partnerov." V októbri na Ukrajine vznikol spoločný podnik Rheinmetall UDI s nemeckým výrobcom zbraní na servis a opravu západnej vojenskej techniky. V septembri tiež privítala medzinárodné fórum obranného priemyslu s viac ako 250 západnými výrobcami zbraní a munície. Zelenskyj v piatok 17. novembra diskutoval s predstaviteľmi armády aj o ukrajinskom raketovom programe.

​Rusko drží viac ako 3500 ukrajinských vojakov ako vojnových zajatcov

Ukrajinské ministerstvo pre reintegráciu v piatok uviedlo, že Rusko zadržiava viac ako 3 500 ukrajinských vojakov ako vojnových zajatcov. Celkovo ministerstvo eviduje viac ako 4300 Ukrajincov, ktorí sú vojnovými zajatcami Ruska, vrátane 760 civilistov. Ich príbuzní dostávajú finančnú podporu od štátu. Moskva zase uviedla, že Ukrajina zadržiava viac ako 500 ruských vojakov.

Začiatkom novembra vyšlo najavo, že Kyjev pripravuje druhú väznicu pre ruských vojnových zajatcov v západnej časti krajiny. Obe zariadenia by mali mať spolu kapacitu pre približne 900 zajatcov. "Moskva od začiatku jej invázie na Ukrajinu odovzdala Kyjevu takmer 2600 vojnových zajatcov a civilistov," tvrdil ukrajinskí komisár pre ľudské práva Dmytro Lubinec. Nie je známe, koľko vojnových zajatcov Moskva získala výmenou.

​Ukrajina čelila v noci zvýšenému počtu ruských dronových útokov

Rusko vypustilo v noci na sobotu smerom na územie Ukrajiny 38 dronov, oznámili ukrajinské vzdušné sily. Ide o najvyšší počet dronových útokov za vyše šesť týždňov. Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že sa im podarilo zostreliť 29 z 38 dronov Šáhid iránskej výroby, ktoré sú známe ako kamikadze drony. Sú totiž vybavené výbušninami, ktoré sa vznietia okamžite po tom, čo dosiahnu svoj cieľ. Podľa údajov ukrajinských vzdušných síl ide o najvyšší počet dronov, ktoré ruské sily vypustili počas nočného útoku na Ukrajinu, od 30. septembra.

V noci bol pri jednom z týchto útokov zasiahnutý objekt energetickej infraštruktúry na juhu Odeskej oblasti. V dôsledku útoku na mieste vypukol požiar, ktorý sa však podarilo rýchlo uhasiť, uviedli ukrajinské záchranné zložky. Energetická infraštruktúra bola okrem toho vystavená ruským útokom aj v Záporožskej oblasti.

Vo vojne na Ukrajine veľmi často útočné aj prieskumné drony. Rusko medzitým informovalo, že v Brianskej oblasti ležiacej pri hraniciach s Ukrajinou zostrelilo ukrajinský dron. "Rusko sa počas zimy zrejme opäť zameria na útoky na energetické systémy na Ukrajine," uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zelenskyj ďalej uviedol, že hoci Ukrajina "nemá 100-percetnú obranu," pred vzdušnými útokmi Ruska, jej vzdušná obrana je lepšia než vlani.

Kyjev: Ruské útoky spôsobili na Ukrajine výpadok prúdu a smrť dvoch záchranárov

V Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny sa kvôli nočnému ruskému dronovému útoku ocitlo bez prúdu okolo 1550 ľudí, uviedlo podľa serveru BBC News ukrajinské ministerstvo energetiky. Ďalší útok podľa ministerstva v regióne poškodil sklad ropy. V obci Komyšuvacha v Záporožskej oblasti zomreli pri ruskom raketovom útoku dvaja záchranári, ktorí na mieste bojovali s následkami predchádzajúceho úderu, oznámila podľa portálu Meduza ukrajinská polícia.

Od piatkového večera a v noci na dnes podniklo Rusko na Ukrajinu vo viacerých vlnách rozsiahle dronové útoky. Ukrajinské letectvo oznámilo, že ukrajinským protivzdušným silám sa podarilo zničiť 29 z 38 dronov Šáhed, ktorými Rusko útočilo. Jeden z dronov spadol na objekt energetickej infraštruktúry v Odeskej oblasti a spôsobil v ňom požiar. Ruské dronové nálety tiež spôsobili v piatok požiar dvoch budov v Záporoží, ktorý sa rozšíril na plochu 250 metrov štvorcových.

Putin: Rusko nemá s európskou spoločnosťou žiadny konflikt

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol v piatok v príhovore na kultúrnom fóre v Petrohrade, že Rusko si necháva otvorené okno do Európy napriek ťažkým časom. "Keď je prievan, človek si pomyslí, že by bolo rozumné privrieť okno, aby mu nebola zima. Ale my máme dobré počasie. My nič nezatvárame, my nemáme s európskou spoločnosťou žiadny konflikt," povedal Putin, ako ho podľa DPA citoval ruský TASS.

Dodal pritom, že Rusko skôr zažíva ťažké obdobie s európskou elitou. Európska únia a viaceré západné krajiny zaviedli proti Moskve a jednotlivým ruským politikom prísne sankcie pre pretrvávajúcu inváziu Ruska na Ukrajine. Kremeľ napriek týmto sankciám prezentuje pozitívne ladené údaje o vývoji ruskej ekonomiky, hoci je ťažké ich overiť. Putin v piatok povedal, že hospodársky rast Ruska do konca roka prekročí tri percentá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy