Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
632. deň na Ukrajine: Do ruského zajatia sa dostalo vyše 3500 ukrajinských vojakov, uviedol Kyjev
Zdielať na

632. deň na Ukrajine: Do ruského zajatia sa dostalo vyše 3500 ukrajinských vojakov, uviedol Kyjev

Zdroj: TASR

KYJEV / ​Ukrajina tvrdí, že podnikla viacero úspešných operácií na východnom brehu Dnepra. ​Stretnutie prezidentov USA a Číny je pre nás dobré, vyhlásil Zelenskyj. ​Do ruského zajatia sa dostalo vyše 3500 ukrajinských vojakov, uviedol Kyjev. ​Rusko nemieni zatvoriť svoje okno do Európy, povedal Putin. ​Rusko oznámilo, že začalo s bezplatnými dodávkami pšenice do Afriky.

​Ukrajina tvrdí, že podnikla viacero úspešných operácií na východnom brehu Dnepra

Ukrajinské sily podnikli viacero úspešných operácií na Ruskom okupovanom východnom brehu rieky Dneper v Chersonskej oblasti a podarilo sa im tam vytvoriť niekoľko predmostí. V piatok to oznámila ukrajinská armáda, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a Reuters.

"Obranné sily Ukrajiny podnikli sériu úspešných operácií na ľavom brehu Dnepra pozdĺž frontu v Chersonskej oblasti," uviedla vo vyhlásení na sociálnych sieťach ukrajinská námorná pechota. "V spolupráci s ďalšími jednotkami obranných síl sa podarilo získať oporný bod na niekoľkých predmostiach," uvádza sa vo vyhlásení.

Ukrajinská armáda dobyla späť mesto Cherson a oblasti okolo neho na západnom brehu Dnepra vlani v novembri a Dneper odvtedy tvorí de facto frontovú líniu pozdĺž väčšiny južného frontu. Rusko pritom tento týždeň prvýkrát priznalo, že sa Ukrajincom podarilo dobyť späť časť územia aj na východnom brehu rieky.

Prekonanie Dnepra a schopnosť prenášať cez neho ťažkú vojenskú techniku a zásoby by umožnilo Ukrajincom otvoriť novú líniu útoku na juhu krajiny na trase, ktorá vedie priamo ku Krymskému polostrovu, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

​Zelenskyj: Stretnutie prezidentov USA a Číny je pre nás dobré

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril optimizmus v súvislosti s nedávnym stretnutím amerického prezidenta Joea Bidena a jeho čínskeho kolegu Si Ťin-pchinga. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP. "Chápeme, že táto skutočnosť je pre nás dobrá - ich stretnutie," povedal Zelenskyj novinárom v Kyjeve po tom, ako lídri USA a Číny rokovali v Kalifornii, kde sa dohodli na obnovení vzájomnej vojenskej komunikácie.

Čína odmieta odsúdiť ruskú inváziu na Ukrajinu a od začiatku vojny vo februári 2022 prehĺbila svoju hospodársku, diplomatickú a vojenskú spoluprácu s Moskvou. Spojené štáty stoja na čele podpory Západu pre Ukrajinu na bojisku a poskytli jej viaceré balíky finančnej i vojenskej pomoci.

​Do ruského zajatia sa dostalo vyše 3500 ukrajinských vojakov, uviedol Kyjev

Do ruského zajatia sa dostalo vyše 3500 ukrajinských vojakov, pričom časť z nich už bola prepustená. Uviedlo to v piatok 17. novembra ministerstvo pre reintegráciu dočasne okupovaných oblastí Ukrajiny, pod ktorého agenda vojnových zajatcov spadá.

Údaje zverejnila osobitná komisia pre zistenie skutočného počtu vojnových zajatcov pod vedením ukrajinskej vicepremiérky Iryny Vereščukovej. "Podľa jej výsledkov bola skutočnosť zbavenia slobody zistená u 4 337 osôb (3 574 vojakov a 763 civilistov). Z nich bolo 1 953 zo zajatia prepustených," napísalo na sociálnej sieti ministerstvo.

Z vyhlásenia nie je zrejmé, v akom časovom období sa uvedené množstvo ukrajinských štátnych príslušníkov do ruského zajatia dostalo.

Zajatcov si Ukrajina s Ruskom, ktoré na ňu vlani vo februári zaútočilo, vymieňa pomerne často. Kyjev dlhodobo usiluje o výmenu všetkých zajatcov na oboch stranách, čo Moskva doteraz odmieta. Presný počet zajatých ruských vojakov ukrajinské úrady neuvádzajú s odvolaním sa na štátne tajomstvo.

​Rusko nemieni zatvoriť svoje okno do Európy, povedal Putin

Rusko nemieni zatvoriť svoje okno do Európy. Zložité obdobie momentálne prežíva vo vzťahu s európskymi elitami, nie však s európskou spoločnosťou. Podľa agentúry TASS to dnes uviedol ruský prezident Vladimir Putin.

"Nechceme s nikým prerušovať vzťahy (.. 2000.) Nič zabuchovať nebudeme, ani dvere, ani okná," povedal Putin na medzinárodnom kultúrnom fóre v Petrohrade, ktorý je historicky označovaný za geografické i kultúrne okno Ruska do Európy či na Západ. "Nemáme žiadny konflikt s európskou spoločnosťou, ale s európskymi elitami prežívame ťažké časy," dodal.

Európska únia a mnohé západné krajiny uvalili na Rusko a jeho politikov sankcie kvôli ruskej agresii proti Ukrajine. Na samotného Putina vydal v marci Medzinárodný trestný súd (ICC) zatykač v súvislosti s obvinením z vojnových zločinov. Ruský prezident ďalej uviedol, že pomyselné okno do Európy by bolo potrebné zatvoriť v prípade zlého počasia. To však nepanuje, čo podľa neho dokazujú dobré výsledky ruskej ekonomiky.

​Rusko oznámilo, že začalo s bezplatnými dodávkami pšenice do Afriky

Rusko do konca roka dodá bezplatne do Afriky 200 tisíc ton pšenice, oznámil podľa agentúry TASS novinárom ruský minister pôdohospodárstva Dmitrij Patrušev. Prvé dve lode vezúce spolu 50.000 ton pšenice podľa neho už vyplávali z ruských prístavov smerom do Somálska a do Burkiny Faso. Ďalšie lode zamieria do Stredoafrickej republiky, Zimbabwe, Mali a Eritrey, oznámil Patrušev. Ukrajina v piatok informovala, že obilným koridorom, ktorý krajina vytvorila po júlovom odstúpení Ruska od obilných dohôd, preplávalo už vyše 150 lodí.

Obilie zadarmo pre Afriku sľuboval už v júli na rusko-africkom summite v Petrohrade ruský prezident Vladimir Putin. Zhruba o týždeň predtým Vtedy Rusko pozastavilo svoju účasť v obilných dohodách sprostredkovaných vlani OSN, ktoré aj napriek vojne na Ukrajine umožňovali vývoz obilia a ďalších potravín z napadnutej krajiny a pomohli zabezpečiť potravinovú bezpečnosť vo svete. Putin neskôr vyhlásil, že Rusko dokáže Ukrajinu ako svetových vývozcov obilia nahradiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy