Skoro jasno
21°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
630. deň na Ukrajine: ​Rusko priznalo, že Ukrajinci prekročili Dneper, kde ich podľa neho čaká len smrť
Zdielať na

630. deň na Ukrajine: ​Rusko priznalo, že Ukrajinci prekročili Dneper, kde ich podľa neho čaká len smrť

KYJEV / Čaputová telefonovala so Zelenským, Ukrajine zablahoželala k pokroku smerom k EÚ. ​Pri ruskom raketovom útoku na juhu Ukrajiny zahynuli dvaja záchranári, tvrdí Kyjev. ​Česko zmrazilo všetok štátny majetok Ruska okrem diplomatických objektov. ​Rusko priznalo, že Ukrajinci prekročili Dneper, kde ich podľa neho čaká len smrť. ​Starosta Kyjeva sa obáva, že konflikt v Pásme Gazy odpúta pozornosť od Ukrajiny.

Čaputová telefonovala so Zelenským, Ukrajine zablahoželala k pokroku smerom k EÚ

Prezidentka SR Zuzana Čaputová telefonovala v stredu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Podľa jej vyjadrenia na sociálnej sieti X hovorili spolu o eurointegračných snahách Ukrajiny, podpore Slovenska Ukrajine a tiež o bilaterálnej spolupráci, informuje TASR. "Zablahoželala som jemu aj ukrajinským občanom k pokroku smerom k EÚ a vyjadrila som sa aj k rozhodnutiu Európskej komisie o začatí prístupových rozhovorov," napísala Čaputová po telefonáte so Zelenským.

Európska komisia pred týždňom vo svojej správe napriek určitým výhradám odporučila členským štátom otvorenie prístupových rokovaní s Ukrajinou. Zelenskyj sa podľa vlastného vyjadrenia na X poďakoval slovenskej prezidentke za "uznanie pokroku Ukrajiny smerom k začatiu prístupových rozhovorov s EÚ".

Ocenil aj podporu Slovenska pre jeho mierový plán vrátane účasti na treťom rokovaní brannobezpečnostných poradcov hláv štátov a premiérov o mieri na Ukrajine, ktoré sa konalo na Malte koncom októbra. Slovensko tam zastupovala Čaputovej poradkyňa pre zahraničnú politiku Jana Kobzová a tiež zástupca ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Podľa Zelenského s Čaputovou hovorili aj o problémoch Ukrajiny s energetickou bezpečnosťou a o pokračovaní slovensko-ukrajinskej hospodárskej spolupráce.

​Pri ruskom raketovom útoku na juhu Ukrajiny zahynuli dvaja záchranári, tvrdí Kyjev

Dvaja príslušníci ukrajinských pohotovostných zložiek zahynuli v stredu pri ruskom raketovom útoku v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny, keď sa snažili uhasiť požiar, ktorý vypukol po útoku niekoľko minút predtým. Uviedol to tamojší gubernátor Jurij Malaško. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

Najmenej sedem ďalších ľudí utrpelo zranenia pri úderoch, počas ktorých ruské sily vypálili tri rakety za približne pol hodinu, napísal Malaško na platforme Telegram. Útok podľa neho zasiahol civilný objekt a poškodil okolité domy a autá. Viac detailov neposkytol.

Záchranári sa ponáhľali na miesto útoku, no nasledoval ďalší raketový úder, uviedol ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. "Pracovníci štátnej pohotovostnej služby boli na mieste v priebehu niekoľkých minút. Potom opäť udreli (ruskí) útočníci," povedal. Zahynuli muži vo veku 31 a 34 rokov, dodal. Spresnil, že zranenia utrpeli traja záchranári a štyria civilisti.

Moskva sa k tomuto útoku bezprostredne nevyjadrila. V minulosti však opakovane uviedla, že ruská armáda neútočí na civilné objekty, pripomína Reuters.

​Česko zmrazilo všetok štátny majetok Ruska okrem diplomatických objektov

Česko zaradilo na svoj vnútroštátny sankčný zoznam podnik pre správu ruského majetku v zahraničí, ktorý v Česku spravuje mnoho nehnuteľností. Zmrazilo tak všetok ruský štátny majetok v ČR, ktorý tento podnik spravuje, s výnimkou diplomatických objektov podliehajúcich ochrane. V stredu to po rokovaní vlády oznámil český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Na môj návrh dnes vláda schválila zmrazenie ruského štátneho majetku v Česku. Komerčné aktivity, z ktorých Rusko financuje vraždenie Ukrajincov, tu končia," napísal Lipavský na sociálnej sieti X. Na tlačovej konferencii vysvetlil, že Podnik pre správu majetku v zahraničí Kancelárie prezidenta Ruskej federácie je právnickou osobou, z ktorej príjmov je priamo financovaný ruský režim.

Podnik spravuje mnoho nehnuteľností najmä v Prahe a v Karlových Varoch. "Komerčné aktivity tohto podniku vrátane rôznych prenájmov sú od tejto chvíle nelegálne a obchádzanie a porušovanie týchto sankcií je rovnako nelegálne. Zápisom na sankčný zoznam dochádza k zmrazeniu všetkého majetku, ktorý tento subjekt v ČR vlastní či iným spôsobom ovláda," dodal šéf českej diplomacie.

Ľudia, ktorí v budovách napríklad žijú alebo v nich prevádzkujú podnikateľskú činnosť, majú naďalej platiť nájomné. Rusko však s ním nebude môcť nakladať. "Majetok nebude možné previesť ani predať. Bankové účty, na ktoré chodí nájomné za tieto nehnuteľnosti, nebude smieť Rusko nijako využívať," napísal na sociálnej sieti X premiér Petr Fiala, ktorý sa na rokovaní vlády pre chorobu osobne nezúčastnil.

Lipavský zdôraznil, že opatrenie sa nebude vzťahovať na miesta diplomatickej misie. Ide o štyri objekty z celkového počtu nehnuteľností, ktoré Rusko v ČR vlastní. Česko tiež podľa Lipavského navrhne, aby bol podnik zapísaný aj na sankčný zoznam EÚ. "Ak by sa to v Európe podarilo presadiť, bol by to veľký úspech, pretože to bude platiť v ďalších krajinách EÚ," uviedol minister. Podľa neho na tomto kroku ministerstvo zahraničných vecí ČR pracovalo takmer rok. Na českom sankčnom zozname je aktuálne sedem fyzických či právnických osôb z Ruska.

​Rusko priznalo, že Ukrajinci prekročili Dneper, kde ich podľa neho čaká len smrť

Rusko v stredu prvýkrát priznalo, že sa Ukrajincom podarilo dostať na východný breh rieky Dneper. Upozornilo však, že Ukrajincov na východnom brehu Dnepra čaká smrť a "pekelné" ostreľovanie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak v utorok oznámil, že ukrajinským vojakom sa podarilo vytvoriť si predmostie na východnom brehu rieky Dneper, ktorý okupujú ruské sily. Ukrajinci podľa neho prekročili rieku v Chersonskej oblasti napriek všetkým prekážkam, pričom ukrajinská protiofenzíva zameraná na opätovné dobývanie územia sa "rozvíja".

Ruskom dosadený gubernátor Chersonskej oblasti Vladimir Saľdo vo vyhlásení priznal, že ukrajinským silám sa podarilo prekročiť Dneper, ktorý Rusko vnímalo ako zložitú prekážku na prekonanie. S odvolaním sa informácie z prvej ruky priamo od ruského vojenského zoskupenia Dnepr však Saľdo uviedol, že ruské sily zablokovali Ukrajincov, ktorí teraz čelia "ohnivému peklu" a zomrú.

"Naše dodatočné sily sa zhromaždili. Nepriateľ je uväznený v (obci) Krynky a je vystavený pekelnému ohňu: bomby, rakety, plameňometové systémy, delostrelecké granáty a drony," uviedol Saľdo. Vyhlásil tiež, že každy ukrajinský vojak prežije na východnom brehu Dnepra v priemere najviac dva dni.

​Starosta Kyjeva sa obáva, že konflikt v Pásme Gazy odpúta pozornosť od Ukrajiny

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko sa obáva, že po vypuknutí vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy mnohé krajiny znížia svoju pozornosť venovanú Ukrajine. TASR informáciu prevzala zo stredajšej správy tlačovej agentúry DPA. "Dôsledkom toho môže byť, že Rusko nebude potrestané a bude jednoducho pokračovať v tom, čo robí," povedal 52-ročný Kličko, bývalý profesionálny pästiar. Podľa jeho slov by sa Rusku v takomto prípade otvorili aj ďalšie možnosti.

Kličko sa vyjadril na okraj šiestej nemecko-ukrajinskej konferencie o partnerstve miest vo východonemeckom Lipsku. Trojdňové stretnutie sa skončí v stredu. Starosta uviedol, že na nadchádzajúce mesiace hľadí s obavami, pretože Ukrajina čelí tretej zime bojov proti ruskej invázii v plnom rozsahu. "Som nervózny zo zimy," povedal Kličko. Politik opísal situáciu vo svojej vlasti ako "ilúziu života, ktorá môže byť každou sekundou zničená". "Ľudia na Ukrajine snívajú o mieri. Odovzdanie časti Ukrajiny Rusku je nemysliteľné. Bojujeme aj za našu európsku budúcnosť," zdôraznil Kličko. Rusko napadlo Ukrajinu vo februári 2022 a odvtedy tam zúri vojenský konflikt. 

Kyjevský starosta povedal, že koniec bojov je v nedohľadne. Jeho mesto je na blížiacu sa zimu dobre pripravené - aj vďaka pomoci partnerských miest ako Lipsko. "Nemôžeme však vylúčiť, že ruské rakety zničia našu infraštruktúru," varoval. Aj preto Kličko občanom svojho mesta radí, aby boli pripravení na najhoršie a mali dostatok potravín, pitnej vody a teplého oblečenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy