Skoro jasno
20°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
628. deň na Ukrajine: Nemecko budúci rok masívne rozšíri pomoc pre Ukrajinu
Zdielať na

628. deň na Ukrajine: Nemecko budúci rok masívne rozšíri pomoc pre Ukrajinu

Rozhovor s europoslancom Vladimírom Bilčíkom o vstupe Ukrajiny do EÚ

KYJEV / Ukrajinec, ktorý Rusom poskytol súradnice pre útok na Charkov, dostal doživotie. Nemecko budúci rok masívne rozšíri pomoc pre Ukrajinu. ​V Rumunsku otvorili výcvikové stredisko pre ukrajinských pilotov stíhačiek F-16. ​Známok ukrajinského zapojenia do poškodenia plynovodov Nord Stream pribúda, tvrdí Kremeľ.

Ukrajinec, ktorý Rusom poskytol súradnice pre útok na Charkov, dostal doživotie

Obyvateľa východoukrajinského mesta Charkov v pondelok odsúdili na doživotný trest odňatia slobody za to, že ruskej armáde poskytol súradnice pre raketový útok, ktorého terčom bolo sídlo oblastnej vojenskej a civilnej samosprávy. Útok sa odohral v marci minulého roka. Podľa britskej stanice BBC o tom informoval gubenátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. Okrem doživotného trestu súd v prípade 38-ročného muža nariadil aj zhabanie majetku.

Vo vyhlásení ukrajinskej generálnej prokuratúry sa spresňuje, že súd uznal obvineného za vinného z vlastizrady, rozširovania materiálov obsahujúcich ospravedlnenie ozbrojenej agresie, ako aj z nedovolenej úpravy strelných zbraní a nedovoleného narábania so zbraňami.

Prokuratúra spresnila, že odsúdený Charkovčan od februára do apríla 2022 zbieral informácie o ukrajinských ozbrojených silách a infraštruktúre. Tieto údaje potom odovzdal dvom ženám pracujúcim pre ruské tajné služby. Jedna z nich žije momentálne v Moskve. V roku 2014 bola na Ruskom okupovanom území Doneckej oblasti, kde pracovala ako zdravotná sestra. Ďalšia sa zdržiava v Petrohrade a vedie tam proruské združenie Zachráňte Donbas, uvádza sa v tlačovej správe úradu generálneho prokurátora.

Synehubov vo svojom statuse na platforme Telegram pripomenul, že budova charkovskej oblastnej správy bola pri útoku takmer úplne zničená. Ukrajinské médiá vtedy informovali, že pri útoku zahynulo 31 ľudí.

​Baerbocková: Nemecko budúci rok masívne rozšíri pomoc pre Ukrajinu

Nemecko budúci rok masívne rozšíri pomoc pre Ukrajinu, uviedla v pondelok 13. novembra nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Oznámila to v čase, keď sa Ukrajina pripravuje na druhú zimu od začiatku invázie Ruska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP. Nemecko je od začiatku invázie vo februári 2022 jedným z hlavných dodávateľov vojenskej pomoci pre Ukrajinu, ktorá zahŕňa tanky, obrnené transportéry i systémy protivzdušnej obrany.

Baerbocková v pondelok pri príchode na stretnutie so svojim rezortnými kolegami v Bruseli poukázala na to, že je stále dôležité, aby Európa čelila "geopolitickej výzve" na svojom vlastnom území aj napriek konfliktu Izraela s palestínskym militantným hnutím Hamas. Poukázala na to, že Ukrajine bude treba pomáhať počas zimných mesiacov. "Naša pomoc sa na budúci rok masívne rozšíri," povedala Baerbocková.

Nemecký týždenník Bild am Sonntag cez víkend informoval, že vláda kancelára Olafa Scholza plánuje navýšiť vojenskú pomoc pre rok 2024 zo štyroch na osem miliárd eur. Podľa týždenníka by mala parlamentná rozpočtová komisia zvýšenie podpísať koncom tohto týždňa. Nemeckí predstavitelia tieto informácie nepotvrdili. Nemecký minister obrany Boris Pistorius však v reakcii na správu týždenníka odmietol, že by tak vláda konala pre obavy, že Spojené štáty budú pomáhať menej. Cieľom by bolo skôr to, aby sa vláda počas roka vyhla hľadaniu financií na ďalšiu pomoc v prípade, že by sa vyčlenená suma minula prirýchlo.

​V Rumunsku otvorili výcvikové stredisko pre ukrajinských pilotov stíhačiek F-16

Rumunský minister obrany Angel Tilvar a šéfka holandského rezortu obrany Kajsa Ollongrenová v pondelok v Rumunsku otvorili výcvikové stredisko pre ukrajinských pilotov stíhačiek F-16 americkej výroby. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Výcvikové centrum sa nachádza na leteckej základni Borcea 150 kilometrov východne od Bukurešti. Holandsko pre potreby výcvikového programu vyčlenilo 12 až 18 stíhačiek F-16. Na výcviku sa zúčastňujú aj rumunskí piloti.

Prvých päť stíhačiek z Holandska určených na výcvik dorazilo do Rumunska minulý týždeň. Výcvik pilotov by mal trvať najmenej šesť mesiacov. Zatiaľ nie je jasné, kedy bude ukrajinská armáda schopná nasadiť tieto lietadlá do bojov.

​Kremeľ: Známok ukrajinského zapojenia do poškodenia plynovodov Nord Stream pribúda

Známok ukrajinského zapojenia do vlaňajšieho poškodenia plynovodov Nord Stream je čoraz viac, uviedol dnes ruský prezidentský hovorca Dmitrij Peskov. Podľa agentúry TASS reagoval na článok amerického denníka The Washington Post z tohto víkendu, podľa ktorého zdrojov poškodenie koordinoval veliteľ ukrajinských špeciálnych síl. "Ohľadom tejto diverzie a teroristického činu sa čoraz viac v rôznych hláseniach, vyšetrovaniach a správach médií objavujú ukrajinské stopy," vyhlásil Peskov.

Kremeľský hovorca zdôraznil, že ľudia, ktorí vedú vyšetrovanie vlaňajšieho poškodenia, by nemali možné ukrajinské zapojenie prehliadať. Dodal, že Kremeľ tieto informácie starostlivo skúma.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy