Jasno
13°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
626. deň na Ukrajine: Centrom Kyjeva otriasli dve explózie
Zdielať na

626. deň na Ukrajine: Centrom Kyjeva otriasli dve explózie

KYJEV / Ruské sily podnikli počas uplynulej noci ďalší rozsiahly dronový útok na ukrajinské mestá. Ráno zase útočili raketami. Po prvýkrát od septembra tohto roka sa pokúsili zasiahnuť aj Kyjev. Protivzdušná obrana zlikvidovala 19 z 31 dronov. Dve zostrelené rakety dopadli podľa kyjevských úradov do poľa. Situácia na fronte sa v posledných dňoch prakticky nemení. Ukrajinský generálny štáb však hlási, že ruské sily prišli za posledný deň o viac ako 1100 vojakov a desiatky kusov vojenskej techniky.

Centrom Kyjeva otriasli dve explózie

Dve explózie otriasli v sobotu v ranných hodinách centrom ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Podľa reportérov išlo o dva mohutné výbuchy, ktoré otriasli centrom metropoly krátko predtým, než sa ozval zvuk sirén ohlasujúcich letecký poplach. "Silné explózie odzneli na ľavom brehu hlavného mesta. Podľa prvých informácií zasiahla protivzdušná obrana proti balistickým zbraniam," napísal v sobotu ráno na platforme Telegram starosta ukrajinskej metropoly Vitalij Kličko, ktorý tamojších obyvateľov vyzval, aby zostali v krytoch. Informácie o prípadných obetiach alebo zranených neboli podľa neho bezprostredne známe. Letecký poplach v sobotu okrem Kyjevskej oblasti vyhlásili aj v Odeskej oblasti na juhozápade Ukrajiny.

Ukrajina zostrelila 19 z 31 dronov

Ukrajina v sobotu uviedla, že zostrelila približne dve tretiny z dovedna 31 útočných dronov, ktorými na jej územie v noci útočilo Rusko - väčšinou v oblastiach frontovej línie, terčom útokov sa však stal i Kyjev. "Zničených bolo 19 nepriateľských útočných bezpilotných lietadiel typu Šáhid 136/131. Ruskí okupanti vyslali väčšinu útočných dronov do oblastí frontovej línie," uviedlo vo vyhlásení ukrajinské letectvo. Ako dodalo, Moskva v noci na sobotu viackrát útočila aj raketami.

Ukrajina si pripomína prvé výročie oslobodenia Chersonu

Ukrajina si v sobotu pripomenula prvé výročie znovudobytia metropoly Chersonskej oblasti - mesta Cherson. Agentúra AFP, ktorá o tom informovala, poznamenala, že šlo o posledný veľký posun frontovej línie vo vojne rozpútanej na Ukrajine Ruskom vo februári roku 2022. Ukrajinské jednotky oslobodili Cherson, ležiaci na juhu Ukrajiny, v novembri minulého roka po ôsmich mesiacoch okupácie mesta ruskými jednotkami, čím Kremeľ utrpel zahanbujúcu porážku. Ruská armáda, ktorá obsadila mesto v prvých dňoch vojny, bola nútená ustúpiť na východný breh rieky Dneper. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom videopríhovore k obyvateľom mesta i vojakom ukrajinskej armády uviedol, že celý juh Ukrajiny sa minulý rok presvedčil, že Rusko nikdy nepríde navždy - bez ohľadu na to, koľkokrát to (tvrdenie) zopakuje. Zelenskyj zdôraznil, že Ukrajina si prinavráti okupované územia, pretože jej obyvatelia majú spoločný cieľ a v záujme jeho dosiahnutia sú schopní sa spojiť.

Ukrajinský prezident a premiér poďakovali Poliakom za podporu v boji proti Rusku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a premiér Denys Šmyhaľ v sobotu poďakovali Poliakom za ich podporu vo vojne proti Rusku. Urobili tak pri príležitosti poľského Dňa nezávislosti. "V mene ukrajinského národa vyjadrujem úprimné želanie prezidentovi Poľskej republiky (Andrzejovi Dudovi) a celému poľskému národu pri príležitosti Dňa nezávislosti Poľskej republiky. Želám si, aby vaša nezávislosť bola nedotknuteľná a večná," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti X. Ukrajinci a Poliaci podľa neho majú rovnaký cieľ a hodnotu - slobodu. "Vždy, keď sme boli na jednej strane, menili sme dejiny k lepšiemu a spoločne sme vyhrávali. Spoločne sme minimálne dvakrát silnejší. Šťastný Deň nezávislosti, Poľsko!" dodal ukrajinský prezident. Šmyhaľ taktiež zablahoželal Poliakom pri tejto príležitosti. Zároveň poďakoval za ich solidaritu s Ukrajinou. "Ďakujem každej poľskej rodine, ktorá podporila Ukrajincov v najťažších časoch. Prajem Poľsku prosperitu a blahobyt," napísal.  Deň nezávislosti je v Poľsku oslavou opätovného nadobudnutia zvrchovanosti krajiny po prvej svetovej vojne po 123 rokoch, počas ktorých bolo Poľsko pod zahraničnou nadvládou.

Kremeľ obhajuje využívanie odsúdených zločincov vo vojne na Ukrajine

Viac ako 20 mesiacov po rozsiahlej invázii na Ukrajinu sa Kremeľ snaží obhájiť ostro kritizovanú prax prepúšťania odsúdených zločincov z väzenia za účelom vojenskej služby. "Odsúdení, vrátane ťažkých zločincov, platia za svoj zločin krvou na bojisku," uviedol v piatok pre Interfax hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. V Rusku existuje štandardný postup udeľovania milosti, pri ktorom je žiadosť väzňa schvaľovaná vo viacerých krokoch. No je tu aj druhá možnosť ako sa dostať väzenia, poznamenal Peskov. "Tou je, že svoj dlh splatia krvou," povedal. Ruský prezident Vladimir Putin nedávno udelil milosť vrahovi. Muž zo sibírskeho mesta Kemerovo bol odsúdený na 17 rokov väzenia za zabitie svojej bývalej priateľky v roku 2020. Z väzenia bol údajne predčasne prepustený, keď prejavil ochotu bojovať na Ukrajine. Prípad vyvolal búrlivé diskusie a pobúrenie v ruských médiách a na sociálnych sieťach. Počas prvého roka vojny v roku 2022 bolo známe, že ruská žoldnierska skupina Wagnerovci vo veľkom verbovala do boja zločincov z väzníc. Pred pár mesiacmi sa zákonom zlegalizoval aj nábor zločincov do riadnej armády. Tento postup sa opäť stal predmetom ostrej kritiky, najmä keď vyšli najavo prípady omilostených vrahov či iných násilných zločincov.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy