Zatiahnuté
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
625. deň na Ukrajine: Ukrajina dostane tretí systém protivzdušnej obrany Patriot
Zdielať na

625. deň na Ukrajine: Ukrajina dostane tretí systém protivzdušnej obrany Patriot

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajina už čoskoro dostane tretí systém protivzdušnej obrany Patriot. Informoval o tom hovorca ukrajinských vzdušných síl Ihnat. Pre plnú ochranu pred ruskými raketami by ich podľa expertov potrebovala ešte najmenej päť. Ukrajinské sily v noci poškodili dve malé ruské výsadkové lode, kotviace pre Krymskom polostrove. Rusi ich využívali najmä na protivzdušnú obranu v Čiernom mori či na presun vojakov a vojenskej techniky. Ukrajinské sily naďalej pokračujú v pôsobení na ľavom brehu rieky Dneper v okupovanej časti Chersonskej oblasti. Rusi naopak pokračujú v tlaku v okolí mesta Avdijivka. Ukrajinci však podľa generálneho štábu ukrajinskej armády útoky odrážajú.

Putin navštívil veliteľstvo v Rostove zodpovedné za vedenie vojny na Ukrajine

Šéf Kremľa Vladimir Putin v noci na piatok neohlásene navštívil veliteľstvo armády v juhoruskom Rostove nad Donom, ktoré je zodpovedné za vedenie vojenských operácií na Ukrajine. Informuje o tom agentúra AFP, podľa ktorej ide o druhú Putinovu cestu do Rostova za necelý mesiac. Putin "navštívil veliteľstvo Ruských ozbrojených síl v Rostove nad Donom po tom, ako (vo štvrtok) ukončil návštevu Kazachstanu," píše sa vo vyhlásení Kremľa. Sprevádzali ho pri tom minister obrany Sergej Šojgu a veliteľ vojenských operácií na Ukrajine a náčelník generálneho štábu ruskej armády Valerij Gerasimov.

V areáli rostovského veliteľstva Putinovi ukázali nové vojenské vybavenie a poinformovali ho o vývoji operácií na Ukrajine, uvádza kremeľské vyhlásenie.
Rostov nad Donom bol koncom júna hlavným dejiskom niekoľkohodinovej vzbury žoldnierov z Vagnerovej skupiny, ktorí toto mesto aj nakrátko obsadili, pričom časť miestnych obyvateľov im verejne prejavovala sympatie. Putin pricestoval do Rostova nad Donom aj koncom októbra, keď tam absolvoval rozhovory s predstaviteľmi armády o tzv. špeciálnej vojenskej operácií, ako kremeľská propaganda oficiálne nazýva masívnu vojnu vedenú voči susednej Ukrajine. Veliteľstvo Južného vojenského okruhu, ktoré riadi bojové akcie na území Ukrajiny, navštívil šéf Kremľa aj v auguste.

Reuters: EÚ má "plán B", ak Orbán vetuje 50-miliardovú pomoc pre Ukrajinu

Európska únia má "plán B" v prípade, ak by Maďarsko vetovalo navrhovaný balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov EÚ. Únia bude bude podľa nich schopná nájsť spôsob, ako poskytnúť Kyjevu túto pomoc aj v prípade maďarského veda. Európska komisia navrhuje úpravu spoločného sedemročného rozpočtu eurobloku tak, aby mohol byť balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote 50 miliárd eur na roky 2024 – 2027. To by zabezpečilo ďalšiu finančnú podporu Kyjevu, keďže súčasné financovanie sa tento rok skončí.

Lídri EÚ by mali o návrhu Komisie hlasovať na decembrovom samite, pričom na schválenie balíka je potrebný ich jednomyseľný súhlas. Na októbrovom samite sa však proti tejto pomoci vyslovili premiéri Maďarska a Slovenska, Viktor Orbán a Robert Fico. Ide pritom o nevojenskú pomoc, určenú na udržiavanie chodu štátu, penzie a mzdy či opravu infraštruktúry. Portál Politico koncom októbra napísal, že v Bruseli vládne presvedčenie, že Orbána bude možné presvedčiť, aby upustil od prípadného veta, a to prostredníctvom uvoľnenia časti európskych fondov zadržiavaných Maďarsku pre spory týkajúce sa právneho štátu. Agentúre Reuters sa bezprostredne nepodarilo získať vyjadrenie Budapešti k tejto otázke.

V prípade, ak by Maďarsko navrhovanú pomoc Ukrajine predsa len vetovalo, má Európska komisia pripravený spôsob, ako zamýšľané financie Kyjevu napriek tomu poskytnúť. Dvaja nemenovaní predstavitelia Únie pre Reuters uviedli, že Únia požiadala jednotlivé členské štáty, aby sa dohodli s Kyjevom na vlastných balíkoch pomoci, ktoré by dovedna poskytli Ukrajincom rovnakú sumu. "Otázka peňazí pre Ukrajinu sa vyrieši tak alebo onak. Kyjev pomoc EÚ dostane. Ak sa Maďarsko stane prekážkou k jednomyseľnosti potrebnej na to, aby sa to urobilo prostredníctvom rozpočtu EÚ, členské štáty si nájdu inú cestu, napríklad medzivládnu dohodu či národné garancie," uviedol pod podmienkou anonymity predstaviteľ EÚ.

Prezidenti USA a Číny sa stretnú v stredu, Biden chce hovoriť o obchode aj Iránu

Americký prezident Joe Biden bude budúcu stredu v San Franciscu rokovať so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom v snahe "stabilizovať" vzájomné vzťahy, oznámili médiám americkí činitelia. Konkrétne by sa podľa nich schôdzka mala týkať obchodných vzťahov, Taiwanu, vojny na Ukrajine aj krízy na Blízkom východe, informujú svetové tlačové agentúry. V rade avizovaných bodov panujú medzi Washingtonom a Pekingom hlboké nezhody.

Lídri dvoch najväčších svetových ekonomík sa znovu stretnú rok po poslednej schôdzke, ktorá sa vlani uskutočnila v Indonézii. V Kalifornii na toto podujatie nadviažu rokovaním na okraj summitu Rady pre hospodársku spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC), ktorý sa začína v sobotu. Čínske ministerstvo zahraničia podľa Reuters oznámilo, že Si bude v Spojených štátoch od 14. do 17. novembra. Potvrdilo konanie stretnutia s Bidenom, konkrétne témy však neuviedlo.

Na Ukrajinu sa vráti tínedžer, ktorého ruské sily odvliekli po dobytí Mariupolu

Ukrajinský tínedžer Bogdan Jermochin, ktorého vlani odvliekli do Ruska po dobytí juhoukrajinského mesta Mariupol, sa čoskoro vráti na Ukrajinu. O zriedkavej dohode Moskvy a Kyjeva v piatok informovala agentúra AFP. "Oficiálne potvrdzujem, že sme sa dohodli na Bogdanovom návrate na Ukrajinu a na jeho opätovnom stretnutí so sestrou," napísal v piatok na sociálnej sieti ukrajinský komisár pre ľudské práva Dmytro Lubinec. Termín nespresnil. Jermochina (17) odvliekli ruské okupačné sily vlani na jar a umiestnili ho do ruskej náhradnej rodiny. Podľa Moskvy sa nedávno pokúsil z Ruska utiecť, ale na hranici s Bieloruskom ho zadržali.

Právnici tento týždeň informovali, že Jermochin počas pobytu v Rusku získal tamojšie občianstvo a preto ho povolali do armády, hoci nedosiahol 18 rokov.
"Ruská a ukrajinská strana pracovali a dohodli sa na stretnutí Bogdana a jeho sestry v tretej krajine v deň jeho narodenín," uviedla ruská komisárka pre práva detí Marija Ľvovová-Belovová. Za podporu nezákonných deportácií ukrajinských detí je na ňu vydaný medzinárodný zatykač . Komisárka tento rok niekoľkokrát tvrdila, že Jermochin chce zostať v Rusku a ukrajinské úrady naňho tlačia, aby sa vrátil. V piatok však povedala, že "zmenil názor". Podľa nej je bežné, že dostal povolávací rozkaz, aby sa dostavil na vojenský odvodný úrad. "Takéto oznámenia dostávajú všetci ruskí občania v jeho veku," dodala. Počas invázie na Ukrajinu boli do Ruska odvlečené tisíce ukrajinských detí. Moskva minulý mesiac oznámila, že po sprostredkovaní Katarom štyri ukrajinské deti vráti ich príbuzným.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy