Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
624. deň na Ukrajine: Ukrajinské sily podnikli raketový útok, cieľom boli zrejme vysokopostavení velitelia ruskej armády
Zdielať na

624. deň na Ukrajine: Ukrajinské sily podnikli raketový útok, cieľom boli zrejme vysokopostavení velitelia ruskej armády

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajinské sily podnikli raketový útok na mesto Skadovsk, ležiace v dočasne okupovanej časti Chersonskej oblasti. Ich cieľom boli zrejme vysokopostavení velitelia ruskej armády. Ruská strana hlási najmenej 5 mŕtvych. Ukrajinská armáda ďalej pokračuje v rozširovaní pozícií na okupovanom ľavom brehu rieky Dneper. Podľa správ z oblasti sa im podarilo vytvoriť už niekoľko predmostí.

Energie: Ukrajina naďalej umožní tranzit ruského plynu do Rakúska

Ukrajina naďalej umožní tranzit ruského zemného plynu do Rakúska. Vyhlásila to vo štvrtok ukrajinská vicepremiérka Olha Stefanišynová. Ukrajina je spoľahlivý partner a garantuje, že bude púšťať ruský plyn do Rakúska, aj keď nechce predĺžiť zmluvu o tranzite s ruskými agresormi, povedala Stefanišynová. TASR o tom informuje na základe správy portálu orf.at.

Rakúsky energetický koncern OMV má s Ruskom uzavretý dlhodobý kontrakt na dodávky zemného plynu do roku 2040. Zmluva o tranzite plynu medzi Ukrajinou a Ruskom však vyprší koncom roka 2024. Šéf ukrajinskej štátnej energetickej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov pritom koncom októbra uviedol, že Ukrajina prestane od roku 2025 prepravovať ruský plyn na západ. Kyjev by podľa neho od tranzitnej zmluvy odstúpil aj skôr, najmä preto, lebo Gazprom neplatí za tranzit, ako bolo dohodnuté.

Vyjadrenie šéfa Naftogazu spôsobilo v Rakúsku rozruch, najmä vzhľadom na to, že krajina zabezpečuje približne dve tretiny svojej spotreby plynu dodávkami z Ruska, ktoré prechádzajú cez Ukrajinu. Ukrajina sa snaží nájsť riešenie s partnermi v Európskej únii (EÚ), aj keď to bude právne a politicky komplikované, uviedla Stefanišynová v rozhovore pre verejnoprávnu stanicu ORF.

Maďarská vláda tvrdí, že Ukrajina nie je pripravená na členstvo v EÚ

Maďarská vláda sa domnieva, že Ukrajina stále nie je pripravená na členstvo v Európskej únii, vyhlásil vo štvrtok šéf úradu vlády Gergely Gulyás. S odvolaním sa na server atv.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti. Maďarsko podľa Gulyása síce poskytlo Ukrajine už veľa podpory, ale zastáva názor, že táto vojnou zničená krajina ešte nie je pripravená na vstup do EÚ.

"Ukrajina nespĺňala podmienky na vstup predtým a nespĺňa ich ani teraz. Podľa názoru (maďarskej) vlády je potrebná nová stratégia EÚ pre Ukrajinu a potom sa môžu prijať vhodné rozhodnutia," dodal Gulyás. Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó v stredu tvrdil, že Ukrajina nebude pripravená na členstvo v EÚ, kým tam nebude nastolený mier. Vstupom Ukrajiny do Únie by podľa Szijjártóa vstúpila do EÚ aj vojna, čo si evidentne nikto neželá. Szijjártó tak reagoval na stredajšie odporúčanie predsedníčky eurokomisie Ursuly von der Leyenovej pre lídrov EÚ, aby otvorili prístupové rokovania s Ukrajinou a Moldavskom.

Ukrajinský parlament schválil rozpočet na rok 2024, polovica peňazí ide na obranu

Viac ako polovica všetkých výdavkov ukrajinského rozpočtu na budúci rok je naplánovaná na obranu. Takto nastavený rozpočet schválil vo štvrtok ukrajinský parlament počas vojny rozpútanej vo februári 2022 Ruskom. TASR informuje podľa agentúry Reuters a denníka The Guardian. Ukrajinské ministerstvo financií minulý mesiac v návrhu rozpočtu pre rok 2024 uviedlo očakávané výdavky na obranu viac než 21 percent hrubého domáceho produktu krajiny (HDP).

Rozpočet pre rok 2024 plánuje ekonomický rast 4,6 percenta a deficit približne 43,58 miliardy dolárov (40,84 miliardy eur). Rozpočtové príjmy sú stanovené na 1,77 bilióna hrivien (45,39 miliardy eur) a výdavky 3,35 bilióna hrivien (86,80 miliardy eur). "Priority sú v rozpočte jasne určené. Všetky naše domáce prostriedky sa minú tak, aby sme vydržali a zvíťazili nad nepriateľom," povedal premiér Denys Šmyhaľ po hlasovaní parlamentu. "Prakticky 50 percent našich výdavkov - na obranu a bezpečnosť Ukrajiny. Bude viac zbraní a vozidiel, viac dronov, munície a rakiet. Každá hrivna daňového poplatníka pôjde na armádu," dodal. Šmyhaľ tiež vyhlásil, že vláda plánuje zvýšiť minimálne mzdy a dôchodky, aby pomohla miliónom ľudí vyrovnať sa s rastúcimi životnými nákladmi počas vojny.

Päť mŕtvych po výbuchu ukrajinskej rakety v Skadovsku, hlásia okupačné úrady

Najmenej päť mŕtvych a desať ranených si vyžiadal výbuch ukrajinskej rakety v okupovanom Skadovsku na juhovýchode Ukrajiny, uviedla ruská štátna agentúra TASS s odvolaním sa na predbežné informácie okupačných úradov. Strela zasiahla ruskú základňu a o život pripravila piatich Rusov, napísal na svojom webe list Ukrajinska pravda s odvolaním sa na ukrajinské zdroje. Podľa redaktora Rádia Sloboda, ktorý sa odvoláva na ukrajinské aj ruské zdroje, bolo zabitých niekoľko vysokopostavených ruských dôstojníkov.

"Geolokácia ukrajinského úderu (pomocou raketometov) HIMARS na Skadovsk v okupovanej Chersonskej oblasti. Zničené je druhé poschodie dvojposchodovej tehlovej budovy," uviedol ďalej novinár Rádia Sloboda Mark Krutov. Na sociálnej sieti X zároveň zverejnil snímky, ktoré podľa neho zachytávajú zasiahnuté miesto. "Podľa predbežných informácií bolo zasiahnutých 15 ľudí, z ktorých päť zahynulo a desať bolo hospitalizovaných," citoval TASS vyjadrenie oblastnej správy ruského ministerstva pre mimoriadne situácie. Moskvou dosadený šéf okupovanej časti Chersonskej oblasti Vladimir Saldo podľa Rádia Sloboda uviedol, že jednu raketu sa podarilo zostreliť, druhá zasiahla súkromný sektor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy