Jasno
14°
Bratislava
Servác
13.5.2024
622. deň na Ukrajine: Bývalý prezident Spojených štátov odmietol návštevu Ukrajiny
Zdielať na

622. deň na Ukrajine: Bývalý prezident Spojených štátov odmietol návštevu Ukrajiny

Zdroj: TASR

KYJEV / Rusko údajne odrazilo 17 útokov ukrajinských dronov na anektovaný polostrov Krym. Kyjev sa k údajnému dronovému útoku doposiaľ nevyjadril. Bývalý prezident USA Donald Trump odmietol pozvanie na Ukrajinu. Tvrdí, že by to bol konflikt záujmov. Belgicko, Holandsko a Luxembursko, ktorí tvoria voľné zoskupenie známe ako Benelux, v utorok spoločne odsúdili rozhodnutie Ruska odstúpiť od Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe (CFE). Holandsko poslalo v utorok do Rumunska prvých päť stíhačiek F-16, ktoré budú slúžiť pre výcvik ukrajinských pilotov.

Rusko tvrdí, že v noci odrazilo nad Krymom 17 ukrajinských dronových útokov

Rusko údajne v noci na utorok 7. novembra  odrazilo 17 útokov ukrajinských dronov na anektovaný polostrov Krym. Ruský rezort obrany na platforme Telegram v utorok ráno informoval, že pokus "kyjevského režimu o vykonanie teroristických útokov" bol zmarený. Zničených bolo podľa ruského ministerstva deväť dronov, zatiaľ čo osem ďalších bolo zachytených nad Čiernym morom a nad Krymom. DPA podotýka, že správu nedokázala nezávisle overiť.

Ruskom dosadený gubernátor Sevastopola Michail Razvožajev taktiež na Telegrame uviedol, že ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili päť dronov nad Čiernym morom - v blízkosti Sevastopola. Podľa sevastopolskej záchrannej služby dopadli trosky z jedného z dronov aj na dvor súkromného domu. Zranená bola jedna osoba. Nijaké vážne poškodenia budov však z tohto mesta nehlásili. Kyjev sa k údajnému dronovému útoku dosiaľ nevyjadril.

Trump odmietol Zelenského pozvanie na Ukrajinu, zdôvodnil to konfliktom záujmov

Bývalý šéf Bieleho domu Donald Trump odmietol pozvanie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby sa osobne prišiel oboznámiť s rozsahom ruskej invázie na Ukrajine. "Rešpektujem prezidenta Zelenského, ale myslím si, že v tomto čase by nebolo vhodné ísť na Ukrajinu," napísal Trump v stanovisku pre americký konzervatívny spravodajský a mienkotvorný web Newsmax. Ďalej uviedol, že vzťahy s Ukrajinou má teraz na starosti administratíva Joea Bidena "a ja by som nechcel vyvolať konflikt záujmov," vyjadril sa Trump. 

V polovici septembra Trump v rozhovore pre americkú televíziu NBC News tvrdil, že ak bude znovuzvolený za prezidenta USA, vojnu na Ukrajine môže ukončiť do 24 hodín. Ako by to urobil, však nekonkretizoval. Zelenskyj v nedeľu takisto v rozhovore pre NBC News povedal, že ak Trump príde do Kyjeva, za 24 minút mu vysvetlí, "že túto vojnu nemôže zvládnuť." Prezident Zelenskyj tiež varoval, že ak Rusko porazí Ukrajinu, zaútočí na krajiny NATO, takže do konfliktu v Európe budú zatiahnutí aj americkí vojaci. 

Benelux odsúdil odstúpenie Ruska od zmluvy o konvenčných ozbrojených silách

Belgicko, Holandsko a Luxembursko, ktorí tvoria voľné zoskupenie známe ako Benelux, v utorok spoločne odsúdili rozhodnutie Ruska odstúpiť od Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe (CFE). Informuje o tom bruselský spravodajca TASR. Odstúpenie Ruska od zmluvy nadobudlo účinnosť v noci na utorok 7. novembra. Zmluvu uzavreli v roku 1990 vtedajšie členské štáty NATO a bývalí členovia Varšavskej zmluvy. Ostatné krajiny bývalého sovietskeho bloku - Arménsko, Azerbajdžan, Gruzínsko, Kazachstan, Moldavsko a Ukrajina - sú tiež zmluvnými stranami zmluvy CFE. Odstúpenie Ruska od tejto zmluvy je dôvodom, aby aj spojenci z NATO, ktorí sú zmluvnými stranami zmluvy CSE, a teda aj krajiny Beneluxu, zmenili svoj postoj k uvedenej zmluve.

Belgické ministerstvo zahraničných vecí v tejto súvislosti oznámilo, že opätovne potvrdzuje svoju ochotu čo najviac zachovať existujúcu architektúru kontroly zbrojenia a krajiny Beneluxu spoločne vyhlásili, že sú aj naďalej pevne odhodlané kontrolovať konvenčné zbrane ako kľúčový prvok euroatlantickej bezpečnosti založenej na kľúčových princípoch a záväzkoch vrátane reciprocity, transparentnosti a súhlasu hostiteľskej krajiny. "Ruské odstúpenie prichádza v čase, keď Rusko vedie nevyprovokovanú, nezákonnú a neopodstatnenú útočnú vojnu proti Ukrajine. Tento ruský krok vedie k ďalšiemu zhoršovaniu širšej bezpečnostnej architektúry v Európe," uvádza sa v spoločnom vyhlásení krajín Beneluxu.

Holandsko poslalo do Rumunska prvé stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotov

Holandsko poslalo v utorok do Rumunska prvých päť stíhačiek F-16, ktoré budú slúžiť pre výcvik ukrajinských pilotov. Oznámilo to v utorok holandské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa agentúry Reuters. Holandsko do Rumunska celkovo pošle 12 až 18 týchto lietadiel, oznámilo ministerstvo. Výcvik ukrajinských piloti bude v novozriadenom výcvikovom stredisku, ktoré by sa malo čoskoro otvoriť. Krajina ešte koncom augusta prisľúbila, že Ukrajine poskytne stíhačky F-16 nielen na výcvik, podobný zámer majú aj Dánsko, Nórsko a Belgicko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy