Skoro jasno
16°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Slovensko Ukrajine vojenskú pomoc nepošle. Munícia za 40 miliónov eur ostane u nás
Zdielať na

Slovensko Ukrajine vojenskú pomoc nepošle. Munícia za 40 miliónov eur ostane u nás

BRATISLAVA / Vojenský balík pre Ukrajinu dostal stopku. Munícia za 40 miliónov eur tak ostane ďalej v našich skladoch. Teda pokiaľ si ju od nás Ukrajina nebude chcieť kúpiť. Opozícia hovorí o reputačnom riziku, ktoré nás vo vzťahu k spojencom môže prísť draho.

"Odmietame vojenskú pomoc Ukrajine. Časy sa naozaj menia. Ukrajine nebudeme posielať štátnu vojenskú pomoc. Veľmi dobre viete akou cestou som sa vybral. Žiadne zbrane, žiadnu muníciu," hovoril Robert Fico vo svojich videách ešte pred voľbami 2023. Nová vláda, nové mravy. 

Slovensko Ukrajine vojenskú pomoc naozaj nepošle. Ministri o tom neinformovali z tlačovkovej miestnosti, ako by sa dalo čakať, ale z parku. "Úradnícka vláda pána Ódora dokázala pripraviť pomoc vždy pre niekoho iného, len nie pre občanov Slovenskej republiky," vyjadril sa minister obrany Robert Kaliňák. "Doteraz len materiál, čo sme tam poslali bol v hodnote 670 miliónov eur. A späť sme dostali 80," konštaoval minister životného prostredia Tomáš Taraba. Čo vláda vlastne odmietla schváliť? Súčasťou štyridsať miliónového balíka malo byť okrem množstva munície aj osem mínometov, či 140 rakiet protivzdušnej obrany KUB. "Tie strely mali odpovedať tomu, čo je potrebné na zostrelenie 50-60 striel s plochou dráhou doletov, čiže reálne mohli zachrániť stovky ľudských životov," vysvetlil vojenský analytik Vladimír Bednár. "Zaraďujeme sa týmto k Viktorovi Orbánovi a jeho proruskej politike," konštatoval predseda strany Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. K munícii od nás sa ale Ukrajina stále môže dostať. Bude ale musieť zaplatiť.

"Žiadne kontrakty, ktoré dnes sú komerčne, nebudú obmedzované. SR by mohlo Ukrajine pomôcť našimi odmíňovacími systémami," vyjadril sa predseda parlamentu Peter Pellegrini. Opozícia tvrdí, že Ficov postoj spôsobí, že nás z povojnovej obnovy Ukrajiny vyškrtnú. "Zahraničnú politiku nepoňal ako banku, ale ako kasíno, s našou reputáciou hazarduje a náš kredit úspešne a rýchlo premrháva," reagoval poslanec Tomáš Valášek. 

"My budeme predovšetkým presadzovať vojenskú a civilnú pomoc," povedal Robert Fico. Či slovo predovšetkým znamená, že Ukrajina od nás niekedy v budúcnosti dostane aj vojenskú pomoc je neisté.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy