Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
627. deň na Ukrajine: Ukrajina má dostatok energetických zdrojov, aby zvládla zimu
Zdielať na

627. deň na Ukrajine: Ukrajina má dostatok energetických zdrojov, aby zvládla zimu

KYJEV / Rusko zosilňuje útoky na východe Ukrajiny v snahe získať územie okolo miest Bachmut a Avdijivka. Moskva v nedeľu obvinila Ukrajinu, že podnikla sériu útokov v ruskej pohraničnej Brianskej a Belgorodskej oblasti, v dôsledku ktorých zostalo poškodených päť železničných vozňov. Ukrajina má momentálne dostatok energetických zdrojov, aby prekonala nadchádzajúcu zimu, ale prípadný prudký nárast ruských útokov môže narušiť distribučné siete. Ukrajina v nedeľu uviedla, že pri explózii, za ktorou je "miestne hnutie odporu" v Moskvou ovládnutom ukrajinskom meste Melitopol, prišli o život najmenej traja ruskí dôstojníci. Ukrajinská vicepremiérka zodpovedná za otázky utečencov Iryna Vereščuková pre štátnu televíziu uviedla, že krajina v súčasnosti eviduje 4,9 milióna registrovaných vnútorne vysídlených osôb. Od začiatku rozsiahlej ruskej vojenskej ofenzívy vo februári 2022 bolo nútených opustiť svoje domovy v rámci Ukrajiny 3,6 milióna ľudí.

​Rusko zosilňuje útoky na východnej Ukrajine, tvrdí Kyjev

Rusko zosilňuje útoky na východe Ukrajiny v snahe získať územie okolo miest Bachmut a Avdijivka. "Bachmutský frontový úsek. Rusi sa aktivizovali a snažia sa znovu dobyť stratené pozície," napísal na komunikačnej platforme Telegram veliteľ ukrajinských pozemných vojsk Oleksandr Syrskyj. "Nepriateľské útoky sú odrážané," dodal. Bachmut bol dejiskom najkrvavejšej bitky vojny, ktorú Rusko začalo proti Ukrajine vo februári minulého roka. Tento rok v máji mesto padlo do ruských rúk, ukrajinské jednotky ale následne obsadili výšiny nad Bachmutom a postúpili na západe, severe a juhu od banského mesta.

Dlho očakávaná ukrajinská protiofenzíva, začatá tento rok v júni s ťažiskom na juhu krajiny. Ruské sily sa už niekoľko mesiacov pokúšajú útočiť na severovýchode Ukrajiny pri Kupjansku, pravdepodobne s cieľom odviesť pozornosť a znížiť počet vojakov, ktorých je Kyjev schopný vyslať do kľúčových bojov na juhu a východe. "Ruské jednotky vyvíjajú tlak na ukrajinské jednotky južne od Bachmutu, hľadajú slabé miesta v ukrajinskej obrane a zosilňujú delostrelecké údery na ukrajinské pozície," uviedol hovorca ukrajinských pozemných síl Volodymyr Fiťo.  

​Rusko obvinilo Ukrajinu z útokov na pohraničné oblasti

Moskva v nedeľu obvinila Ukrajinu, že podnikla sériu útokov v ruskej pohraničnej Brianskej a Belgorodskej oblasti, v dôsledku ktorých zostalo poškodených päť železničných vozňov. Rusko ďalej uviedlo, že začne vyšetrovať ukrajinský útok, pri ktorom v dedine na hraniciach s Ukrajinou utrpela zranenia jedna osoba, bližšie podrobnosti však neuviedlo. "Územie danej oblasti sa v sobotu stalo terčom dronov i rakiet, no väčšine prípadov však nedošlo k žiadnym škodám," dodal Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačslav Gladkov.

K poškodeniu troch domov a "piatich železničných vozňov" však došlo v meste Valujki zhruba 30 kilometrov od ukrajinských hraníc. Zasiahnuté bolo podľa Gladkova aj elektrické vedenie, čo viedlo k dočasným výpadkom elektriny. Ruské ministerstvo obrany v noci na nedeľu informovalo, že v oblasti zničilo dva ukrajinské drony a zabránilo im tak v "teroristickom útoku", cituje AFP. Ukrajinské útoky na ruské územie sa vystupňovali po spustení ukrajinskej protiofenzívy začiatkom júna tohto roka.

Energie: Ukrajina má dostatok energetických zdrojov, aby prečkala zimu

Ukrajina má momentálne dostatok energetických zdrojov, aby prekonala nadchádzajúcu zimu, ale prípadný prudký nárast ruských útokov môže narušiť distribučné siete. "Máme dostatok energetických zdrojov," povedal Galuščenko pre ukrajinskú verejnoprávnu televíziu. "Otázkou je, do akej miery môžu budúce útoky ovplyvniť dodávky." Za uplynulých pár týždňov Rusko zaútočilo na ukrajinskú infraštruktúru šesťdesiatkrát, uviedol Kyjev 8. novembra. 

Minulú zimu tisíce ruských dronov a rakiet zasiahli energetickú infraštruktúru Ukrajiny a spôsobili rozsiahle výpadky prúdu. Ukrajina podľa Galuščenka očakáva, že Rusko reštartuje masové bezpilotné a raketové útoky na energetickú infraštruktúru, keď teploty klesnú a zostanú pod nulou. Ukrajina sa zatiaľ na jeseň tešila nezvyčajne teplému počasiu, no očakáva sa, že v Kyjeve a na ďalších miestach v nadchádzajúcom týždni teploty klesnú pod 0 stupňov Celzia.

Pri explózii v okupovanom Melitopole zahynuli najmenej traja ruskí dôstojníci

Ukrajina v nedeľu uviedla, že pri explózii, za ktorou je "miestne hnutie odporu" v Moskvou ovládnutom ukrajinskom meste Melitopol, prišli o život najmenej traja ruskí dôstojníci. Výbuch nastal v sobotu 7. novembra v budove pošty slúžiacej momentálne ako sídlo veliteľstva okupačných úradov. Došlo k nemu počas stretnutia predstaviteľov ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) a ruskej Národnej gardy (Rosgvardija). Momentálne nie je možné overiť toto vyhlásenie z nezávislých zdrojov. 

Exilový primátor Melitopolu Ivan Fedorov v sobotu večer na sociálnych sieťach informoval, že obyvatelia hlásili "výbuch, ktorý bolo počuť v celom meste", a následne sa policajné autá "preháňali" ulicami mestom. Melitopol s predvojnovou populáciou približne 150.000 ľudí bol dobytý krátko po invázii ruskej armády na Ukrajinu, ku ktorej došlo vo februári minulého roka. Frontová línia sa teraz nachádza niekoľko desiatok kilometrov od mesta.

​Ukrajina na svojom území eviduje takmer päť miliónov vnútorne vysídlených osôb

Ukrajinská vicepremiérka zodpovedná za otázky utečencov Iryna Vereščuková pre štátnu televíziu uviedla, že krajina v súčasnosti eviduje 4,9 milióna registrovaných vnútorne vysídlených osôb. Od začiatku rozsiahlej ruskej vojenskej ofenzívy vo februári 2022 bolo nútených opustiť svoje domovy v rámci Ukrajiny 3,6 milióna ľudí. "V poslednom období počet vnútorne vysídlených osôb na Ukrajine výrazne nestúpol," citovali Vereščukovú v nedeľu miestne médiá. Niektorí evakuovaní občania sa vrátili do svojich domovov.

"Zamerali sme sa na august, september, október a november - nárast približne o 10.000, plus-mínus. Na celoštátnej úrovni je to malý počet," podotkla Vereščuková. Situácia je zároveň v súlade s dianím na bojisku, pretože na frontovej línii na východe a juhu krajiny došlo len k nepatrným zmenám. Podľa údajov vysokého komisára OSN pre utečencov ušlo dočasne alebo natrvalo do zahraničia ďalších zhruba 6,2 milióna Ukrajincov. Len v rámci Európy je registrovaných takmer 5,8 milióna utečencov. Pred začiatkom ruskej vojenskej invázie mala Ukrajina zhruba 41,4 milióna obyvateľov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy