Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Finančná situácia Slovákov sa stále zhoršuje - na tržbách to výrazne cítia aj obchodníci
Zdielať na

Finančná situácia Slovákov sa stále zhoršuje - na tržbách to výrazne cítia aj obchodníci

SLOVENSKO / Už aj na maloobchod doľahlo to, čo najviac ovplyvňuje život bežných Slovákov. Žijeme totiž ťažké časy. A v obchodoch preto míňame čoraz menej peňazí. Týka sa to predovšetkým menších a špecializovaných obchodov, ale prázdne peňaženky a slabú kúpyschopnosť obyvateľov pociťujú aj veľkí hráči na trhu.

Slováci majú už dlho hlboko do vrecka a stále viac to cíti aj maloobchod. "Už niekoľko mesiacov po sebe klesá a výnimka nebol ani september, kde klesol o vyše 5 percent," ozrejmila Jana Morháčová, hovorkyňa Štatistického úradu SR. 

Napriek zdražovaniu od minulého roka to ešte nejaký čas dozadu to ľudia vedeli vykrývať úsporami, ktoré sa nazbierali počas covidu. "Tento zdroj je však už prečerpaný. Už tento rok vidíme pokles reálnej spotreby domácnosti," opísal Matej Horňák, analytik SLSP.

Dvojciferné čísla pri zdražovaní najmä pri potravinách urobili s odstupom času to isté aj s tržbami maloobchodu. "V poklese boli 8 z 9 sledovaných zložiek maloobchodu a mali väčší prepad než 10 percent," dodala Morháčová. Najviac si pohoršili menšie špecializované predajne, ako napríklad hobbymarkety, ale aj obuvi, či obchody s oblečením.

V obchodíkoch so zmiešaným tovarom ubúda nielen zákazníkov, ale aj platia menej ako vo veľkých supermarketoch. "My sa tešíme, keď prídu ľudia nakúpiť do 30-40 eur. Aj len kvôli tomu, že dokúpiť tie veci, keď chýba mliečko, chlieb, tam veľký význam nemá nechávať to otvorené," priblížil Zoltán Kollár, potraviny v Komárne.

"Máme tu od potravín, až po nejaké hygienické, aj domáce potreby. Keď zvýšim rabat, som drahší, ako supermarkety," dodal Kollár. Vo veľkých obchodoch ľudia za jeden nákup potravín minú aj 100 eur.

V rodinnom železiarstve väčšinu personálu tvoria členovia rodiny, pociťujú že sa menej stavia, či prerába. "Predávame tovar, ktorý ľudia potrebujú bežne, radšej si opravia veci, akoby si mali zavolať opravára. Ale zase ceny idú hore, takže ľudia asi menej peňazí nechávajú, menej vecí kupujú," poznamenala Anikó Bara, hobby obchod v Komárne.

Prepad tržieb sa už pritom netýka len menších obchodov, ale aj hypermarketov, aj keď menej výrazne a zlé časy udreli aj na e-shopy, ktoré sa tešili nárastom tržieb najmä počas covidu. "Posledný rok to už nie je pravda, oni tiež musia riešiť nápor inflácie a zmenu spotrebiteľského správania obyvateľstva," dodala Morháčová.

Platy postupne rastú a začnú zdražovanie dobiehať, pokladnice sa ale obchodníkom nezačnú otvárať častejšie ani v najbližšom období. "Ľudia síce viac zarobia, ale budú si opäť vytvárať ten vankúš," dodal Horňák. Ôsmy mesiac ukazuje ako inflácia trápi Slovákov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy