Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Slovenka obžalovaná zo zločinov súvisiacich s terorizmom sa po prvý raz postavila pred súd
Zdielať na

Slovenka obžalovaná zo zločinov súvisiacich s terorizmom sa po prvý raz postavila pred súd

BANSKÁ BYSTRICA / Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica sa v pondelok 13. novembra začal proces s Renátou Dibdiakovou, obžalovanou z podporovania teroristickej skupiny. Na Slovensko ju spolu s dvomi deťmi ešte vo februári dopravil z Iraku vládny špeciál vyslaný v rámci repatriácie slovenských občanov. Hneď ju zadržali a odvtedy je vo väzbe.

Renáta čelí obžalobe pre obzvlášť závažné zločiny založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny, vojnového bezprávia a prečin ohrozovania mravnej výchovy mládeže. Obžalovaná vyhlásila, že je nevinná, obhajoba považuje obžalobu za nedôvodnú.

Renáta sa na prelome rokov 2014 a 2015 dostala na územie Sýrie s cieľom pripojiť sa k manželovi lekárovi už ako bojovníkovi teroristickej organizácie Islamský štát (ISIS). Urobila to aj napriek tomu, že deti vystavila nebezpečenstvu v tom čase prebiehajúcej sýrskej občianskej vojny a svojvôli vlády teroristickej skupiny Islamský štát. Počas pôsobenia na rôznych miestach v Sýrii mala spolu s manželom vychovávať obe deti v duchu ideológie radikálneho islamu.

​Ako obžalovaná vypovedala, jej muž mal na ňu vyvíjať nátlak, aby aj s deťmi prišla za ním. Nevedela o tom, že by sa jej syn učil strieľať, určite vraj neabsolvoval žiadny vojenský výcvik. Video, kde chlapec pod dohľadom otca a miestnych bojovníkov ISIS sa učí narábať so zbraňou, strieľa z dlhej automatickej pušky a na hlave má šatku s insígniami a heslami ISIS, videla údajne po prvý raz až na Slovensku.

Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Petra Kysela tento súdny proces je zatiaľ ojedinelý. "Obžalovanej sa nekladie za vinu, že by bola členom Islamského štátu alebo vyvíjala nejaké bojové operácie, prípadne inú aktivitu v prospech teroristickej skupiny. Odišla z Egypta za manželom aj s deťmi, kde podliehali výchove v rámci Islamského štátu, a to v rozpätí rokov 2015 až do jeho pádu v roku 2017. Následne ju internovali v táboroch pre príslušníkov cudzích teroristických bojovníkov, ktoré boli v správe sýrskej kurdskej samosprávy," vysvetlil Kysel. Ako zdôraznil, dokazovanie je náročné aj preto, že sú odkázaní na dôkazný materiál, ktorý poskytli zahraniční partneri. Informácie čerpali z OSN a od americkej FBI.

Prípad Slovenky Renáty sleduje aj reportér Rasťo Striško, ktorý o nej pre spravodajskú stanicu JOJ 24 nakrútil už štyri dokumenty. Pozrieť si ich môžete TU.

Ak súd uzná, že Renáta páchala trestnú činnosť, bude sa zohľadňovať miera jej spoluúčasti a zvažovať okolnosti ako napríklad, že 4,5 roka bola internovaná v detenčnom tábore. Prokurátor mieni smerovať návrh trestu k spodnej hranici trestnej sadzby, prípadne i k jeho mimoriadnemu zníženiu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy