Skoro jasno
20°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
629. deň na Ukrajine: EÚ sa zrejme nepodarí dodať Ukrajine milión delostreleckých nábojov
Zdielať na

629. deň na Ukrajine: EÚ sa zrejme nepodarí dodať Ukrajine milión delostreleckých nábojov

Zdroj: TASR

KYJEV / Ruské ostreľovanie Chersonu si vyžiadalo mŕtvych i zranených. Počet obetí nášľapných mín na Ukrajine stúpol v roku 2022 desaťnásobne. Podľa slov nemeckého ministra obrany sa EÚ zrejme nepodarí dodať Ukrajine milión delostreleckých nábojov. ​Rusko navyšuje počet útokov pozdĺž frontu na Ukrajine, tvrdí Zelenskyj. ​EÚ pred zimou dá ďalších 110 miliónov eur na humanitárnu pomoc pre Ukrajinu.

Ruské ostreľovanie Chersonu si vyžiadalo mŕtvych i zranených

Traja ľudia prišli o život a najmenej 12 ďalších utrpelo v pondelok zranenia pri ruskom ostreľovaní ukrajinského mesta Cherson a jeho okolia, uviedli tamojší predstavitelia. TASR informuje podľa správy agentúry DPA. Gubernátor Chersonskej oblasti Olexandr Prokudin na platforme Telegram spresnil, že v dôsledku ruského ostreľovania zahynuli v centre rovnomennej oblastnej metropoly dvaja ľudia a ďalší desiati civilisti utrpeli zranenia. Na okraji Chersonu zahynul starší muž, kým jeho dcéra a jej dvojmesačné bábätko utrpeli zranenia.

Severná časť Chersonskej oblasti bola ukrajinskou armádou oslobodená pred rokom, pripomína DPA. Jej južnú časť stále okupujú ruské jednotky, ktoré ostreľujú Ukrajinou kontrolované obce z východného brehu rieky Dneper, ktorá od postupu ukrajinskej armády tvorila frontovú líniu.

Počet obetí nášľapných mín na Ukrajine stúpol v roku 2022 desaťnásobne

Nášľapné míny a výbušniny zabili alebo zranili v roku 2022 na Ukrajine desaťkrát viac ľudí ako rok predtým. Je to následok vojny, ktorú rozpútalo Rusko. Na Ukrajine bolo vyše 600 takýchto zdokumentovaných prípadov, uviedla v utorok v Ženeve koalícia organizácií Medzinárodná kampaň za zákaz nášľapných mín (ICBL), na ktorú sa odvolala tlačová agentúra DPA. Je to nárast oproti 58 prípadom na Ukrajine v roku 2021.

V Jemene a Mjanmarsku zaznamenali po vyše 500 obetí v roku 2022 uvádza správa citovaná agentúrou AFP. Celosvetovo počet nahlásených obetí klesol z 5544 to 4710. Z nich 1700 bolo zabitých, ostatné utrpeli zranenia. Výrazný pokles bol predovšetkým v Afganistane, ale to najmä pre komplikované zhromažďovanie takýchto údajov, dodala ICBL.

Nášľapné míny slúžia proti postupu nepriateľských síl. Často zostanú v zemi nespozorované celé desaťročia. Väčšina ich obetí sú preto deti a ďalší civilisti, ktorí na ne náhodou neskôr stúpia. Ottawský dohovor od roku 1994 zakazuje použitie nášľapných mín a jeho signatármi je 164 krajín. Rusko, Spojené štáty a Čína dohovor nikdy nepodpísali.

Podľa správy ICBL o nášľapných mínach Rusko od napadnutia susednej Ukrajiny vo februári 2022 položilo takéto míny v 11 z 27 ukrajinských oblastí. Aj Ukrajina najmenej raz použila túto zbraň v meste Izium v Charkovskej oblasti, keď bolo pod kontrolou Ruska. Ukrajina je na rozdiel od Ruska zmluvným štátom dohovoru a je jedinou zo 164 krajín, ktorá porušila jeho podmienky.

EÚ sa zrejme nepodarí dodať Ukrajine milión delostreleckých nábojov, uviedol Pistorius

Európskej únii sa zrejme nepodarí dodať Ukrajine jeden milión kusov delostreleckej munície tak, ako bolo dohodnuté. Oznámil v utorok v Bruseli nemecký minister obrany Boris Pistorius, informuje TASR podľa správ agentúr DPA a AFP. 

Krajiny EÚ sa dohodli, že Ukrajine poskytnú náboje do marca 2024 v rámci podpory jej obrany proti invázii Ruska. "Nazdávame sa, že cieľ jedného milióna nebude dosiahnutý," uviedol Pistorius pri príchode na stretnutie ministrov obrany EÚ v Bruseli. Kritici, ktorí varovali, že daný cieľ je nerealistický, mali bohužiaľ pravdu, povedal Pistrious.

Na základe dohody krajín EÚ dostal Kyjev doteraz asi 300 tisíc kusov delostreleckej munície, uviedol nemenovaný predstaviteľ EÚ. Krajiny v EÚ v súčasnosti objednávajú výrobu delostreleckých nábojov kalibru 155 mm, avšak existujú pochybnosti o tom, či zbrojovky dokážu včas vyrobiť dostatok munície.

Podľa niektorých predstaviteľov EÚ je ešte priskoro na hodnotenie, či EÚ svoj cieľ naplní. Podľa šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella je problémom aj to, že európske zbrojovky exportujú asi 40 percent produkcie do iných krajín. Borrell preto krajiny EÚ vyzval, aby uprednostnili vývoz munície na Ukrajinu pred vývozom do iných krajín. "Pozrite sa na Rusko. Vyrábajú viac než kedykoľvek predtým. Delostrelecké náboje dostávajú od Severnej Kórey. Európa nemôže povedať, že Rusko a Severná Kórea ich dokážu dodať a my nie," vyhlásil estónsky minister obrany Hanno Pevkur. Dodal, že Estónsko sa snaží maximalizovať dodávky nábojov pre Ukrajinu.

EÚ čelí problémom pri plnení svojich sľubov v čase, keď opozícia v americkom Kongrese ohrozuje schopnosť Spojených štátov udržovať dodávky pomoci pre Ukrajinu. Situácia na bojisku medzitým dospela do patovej situácie, keď sa Ukrajincom v rámci protiofenzívy nepodarilo naspäť dobyť veľké časti okupovaného územia.

​Zelenskyj: Rusko navyšuje počet útokov pozdĺž frontu na Ukrajine

Rusko zvyšuje počet svojich útokov pozdĺž frontovej línie, uviedol v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Agentúra ďalej poukazuje na to, že Ukrajine ani Rusku sa v posledných mesiacoch nepodarilo nadobudnúť nijaké významné územné zisky, no Zelenskyj aj Kremeľ odmietajú, že by sa konflikt dostal do patovej situácie. 

"Armáda hlásila zvýšený počet útokov nepriateľa," uviedol Zelenskyj na sociálnych sieťach. Dodal, že Rusi útočia okolo miest Doneck, Kupiansk a Avdijivka. Zelenskyj zároveň varoval, že Rusko zrejme pred zimou zvýši počet vzdušných útokov mierených proti ukrajinskej energetickej infraštruktúre rovnako ako vlani.

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak sa v pondelok vo Washingtone stretol s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom, s ktorým rokoval o potrebe západnej pomoci pre Ukrajinu počas zimy. "S príchodom zimy očakávame, že sa ruský raketový teror zintenzívni. Preto zúfalo potrebujeme systémy vzdušnej a raketovej obrany, ktoré ochránia ukrajinské mestá, kľúčovú infraštruktúru a trasy pre vývoz obilia," povedal Jermak.

​EÚ pred zimou dá ďalších 110 miliónov eur na humanitárnu pomoc pre Ukrajinu

Európska komisia (EK) v utorok 14. novembra oznámila, že pred nástupom zimy vyčleňuje ďalších 110 miliónov eur na humanitárnu pomoc pre Ukrajinu. Informuje o tom spravodajca TASR. 

Komisia pripomenula, že vojna Ruska proti Ukrajine pokračuje a humanitárna situácia v krajine je "strašná", pričom nástup zimy predstavuje ďalšie výzvy pre už beztak zraniteľné komunity postihnuté vojnou. Z tohto dôvodu sa EK rozhodla vyčleniť 110 miliónov eur na humanitárnu pomoc, z čoho 100 miliónov pôjde na operácie na území Ukrajiny a 10 miliónov eur na podporu ukrajinských utečencov a hostiteľských komunít v Moldavsku.

Nové financovanie pomôže humanitárnym partnerom EÚ poskytovať ľuďom v núdzi základné služby ako je urgentná pomoc, jedlo, voda, prístrešie, zdravotná starostlivosť, psychosociálna podpora a ochrana. S uvedenou sumou sa celková humanitárna pomoc EÚ v reakcii na ruskú vojnu na Ukrajine zvýši na 843 miliónov eur. Táto suma zahŕňa 785 miliónov eur pre Ukrajinu a 58 miliónov eur pre utečencov, ktorí utiekli do susedného Moldavska.

Humanitárna pomoc financovaná EÚ sa doručuje prostredníctvom humanitárnych agentúr OSN, mimovládnych organizácií a Medzinárodného výboru Červeného kríža, ako aj mnohých miestnych humanitárnych organizácií, ktoré s nimi spolupracujú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy