Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
VIDEO: Prezidentka ukázala ďalšie zelené opatrenia prezidentskej kancelárie
Zdielať na

VIDEO: Prezidentka ukázala ďalšie zelené opatrenia prezidentskej kancelárie

BRATISLAVA / Hlava štátu novinárom ukázala ďalšie zelené opatrenia prezidentskej kancelárie. Chce byť prvou uhlíkovo neutrálnou verejnou inštitúciou do roku 2030.

Bola to asi jediná tlačová konferencia, na ktorú novinári aj prezidentka museli prejsť cez okno, keďže bola na streche, ktorú pokrýva zelený koberec. "Okrem toho, že to je prirodzený prírodný izolant, zadržiavame vodu v prostredí a je to aj prirodzený absorbent CO2," priblížila prezidentka SR Zuzana Čaputová. A pribudli aj solárne panely, ktorými dokážu pokryť 15 percent ročnej spotreby elektrickej energie.

​Zatiaľ splnili 9 z 13 cieľov z energetického auditu. "Zvýšili sme energetickú efektívnosť o 10 percent, šetríme energie vyraďovaním neefektívnych spotrebičov či limitovaním času svietenia paláca," ozrejmila Čaputová. "Tie najnákladnejšie opatrenia sú ešte stále pred nami. Celkové náklady budú približne jeden milión eur," doplnil Norbert Kurila, poradca prezidentky pre životné prostredie.

Návratnosť je vraj v horizonte niekoľkých rokov. Možno ste to nevedeli, ale popri klasických kontajneroch na triedenie má prezidentská kancelária aj svoj vlastný kompostér. Emisie z áut znížili o polovicu, emisie z ciest lietadlom sa snažia kompenzovať výsadbou stromov.

Keď sa ale o niektoré ekologickejšie riešenia snažia bežní občania, odrádzajú ich často prvotné náklady. Štát by podľa prezidentkinho poradcu mal občanov podporovať viac. "Oveľa masívnejšiu, dlhodobú a systematickú podporu," zdôraznil Kurila. 

A aj vzdelávanie detí na školách už prináša prvé ovocie. "Veľakrát deti motivujú rodičov. Je to sekunda správneho rozhodnutia, či urobím zodpovedné rozhodnutie a vytriedim ten odpad," uzavrela prezidentka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy