Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Vodičov v hlavnom meste čaká radikálna dopravná zmena
Zdielať na

Vodičov v hlavnom meste čaká radikálna dopravná zmena

BRATISLAVA / Už o pár týždňov čaká vodičov v Bratislave ďalšia dopravná zmena. Ulica, na ktorej vlani opitý Dušan Dedeček zabil 5 mladých ľudí, by mala byť podľa magistrátu o niečo bezpečnejšia. Hlavné mesto pristúpil k radikálnemu riešeniu a zmení vodorovné dopravné značenia. Presnejšie, zúži jazdné pruhy. Upozorňujeme, že video nie je vhodné pre maloletých divákov a citlivé povahy.

Október 2022, Staromestská ulica v Bratislave - športový funkcionár Dušan Dedeček s dvomi promile alkoholu v krvi vletel v 120-kilometrovej rýchlosti so svojim autom do zastávky a zabil piatich mladých študentov. O mesiac neskôr na rovnakom úseku vyhasol život 61-ročnej ženy. A vo februári tohto roka opäť na Staromestskej ulici skončila v stĺpe partia podnapitých Ukrajincov. To sú len tri nehody na frekventovanom úseku. Aj zo spomínaných dôvodov sa primátor hlavného mesta rozhodol pre tento krok. 

"Užšie jazdné pruhy psychologicky navádzajú vodičky a vodičov, aby jazdili pomalšie práve na úsekoch, akým je Staromestská, kde priestorové pomery navádzajú na rýchlu jazdu," priblížil primátor Bratislavy Matúš Vallo. Avizovaná novinka sa podľa neho osvedčila aj v iných európskych metropolách.

Staromestská ulica vedie od Mosta SNP až po Prezidentský palác. K zúženiu jazdných pruhov o 20 až 30 centimetrov má dôjsť na celom úseku a v oboch smeroch. "Je to aj riešenie, ktoré nám dramaticky nezasiahne do priepustnosti tejto vozovky, čiže bude tam tá vozovka prejazdná tak ako je dnes," uviedol Peter Bubla, hovorca mesta Bratislava.

Týmto opatrením chce magistrát docieliť dodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti 50 kilometrov za hodinu. Jeden z oslovených dopravných inžinierov by ale najskôr preferoval iné riešenie. "Čo tak začať postupne? Najskôr napríklad namontovať stacionárne radary a kontrolovať maximálnu povolenú rýchlosť a využívať objektívnu zodpovednosť, či sa premávka upokojí alebo neupokojí," priblížil dopravný inžinier Ľuboš Kasala. 

"Kvôli opitým vodičom, ktorí nemajú principiálne na ceste čo robiť, ide slušná väčšina nejakým spôsobom trpieť užšie pruhy. Riešiť to represiou je podľa mňa neefektívne," doplnil motoristický novinár Juraj Hrivnák. K zúženiu jazdných pruhov na Staromestskej ulici by malo dôjsť v najbližších týždňoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy