Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
631. deň na Ukrajine: Rusi ostreľujú Charkovskú oblasť, obec zasiahli raketami S-300
Zdielať na

631. deň na Ukrajine: Rusi ostreľujú Charkovskú oblasť, obec zasiahli raketami S-300

Zdroj: TASR

KYJEV / Ruské sily sústredili zvýšenú paľbu na Charkovskú oblasť a sedemkrát tam zasiahli obec Čuhujiv raketami S-300. Najmenej 10-krát zasiahlo ruské ostreľovanie štyri obce v Sumskej oblasti na severe Ukrajiny. V Chersonskej oblasti Ukrajinci zatláčajú ruské jednotky a vytvárajú nárazníkovú zónu pri brehu Dnepru. Na Ukrajinu pricestoval nový britský minister zahraničia Cameron, aby demonštroval pretrvávajúcu podporu Kyjevu.

Ruské sily vypálili najmenej sedem rakiet na obec v Charkovskej oblasti

Ruské sily v noci zasiahli najmenej sedemkrát obec v okrese Čuhujiv v Charkovskej oblasti raketami S-300. Oznámil to na sieti Telegram gubernátor oblasti na severovýchode Ukrajiny Oleh Synehubov. Najmenej desaťkrát zasiahlo v stredu ruské ostreľovanie štyri obce v Sumskej oblasti na severe Ukrajiny, oznámila v noci tamojšia oblastná vojenská správa.

Ruské sily v noci zaútočili na osadu v Čuhujivskom okrese a podľa predbežných informácií ju zasiahli sedemkrát. Informácie o prípadných obetiach zatiaľ nie sú k dispozícii. Synehubov miestnych obyvateľov upozornil, že Charkovská oblasť sa stala terčom útoku krátko po polnoci. Hovorkyňa južného velenia ukrajinskej armády Natalija Humenjuková uviedla, že v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny ukrajinské sily úspešne zatláčajú ruské jednotky a vytvárajú nárazníkovú zónu dosahujúcu tri až osem kilometrov od východného brehu Dnepra. ISW k tomu poznamenáva, že táto oblasť je výrazne väčšia, ako je zrejmé z akéhokoľvek otvoreného zdroja. Ukrajinský postup je hlásený napríklad z blízkosti obcí Pojma a Piščanivka.

Rusko zintenzívnilo útoky na Avdijivku na východe Ukrajiny

Rusko zintenzívnilo útoky na ukrajinské mesto Avdijivka ležiace na frontovej línii, uviedol vo štvrtok tamojší starosta Vitalij Barabaš. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Avdijivka čelí intenzívnym útokom už vyše mesiaca. "Je to tu veľmi horúce, predovšetkým v posledných dňoch začal byť nepriateľ aktívnejší," uviedol Barabaš. Dodal, že Rusko pri útokoch na mesto používa obrnené vozidlá, zameriava sa na priemyselnú zónu mesta a neustále zasahujú pozície v meste. Avdijivka leží v Doneckej oblasti neďaleko východoukrajinského mesta Doneck, ktoré ovládajú Rusi. Ostreľovaniu je tak vystavovaná už od roku 2014 a je z veľkej časti zničená. V súčasnosti tam žije len niečo vyše 1 400 ľudí. Pred vojnou malo pritom mesto asi 30 000 obyvateľov.

Ukrajinský generál Olexandr Tarnavskyj, ktorý stojí na čele ukrajinskej protiofenzívy na juhu, uviedol, že ukrajinskí vojaci "držia pevne obranu v smere na Avdijivku". Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opísal minulý týždeň situácia v Avdijivke ako jednu z "najhorúcejších" oblastí na frontovej línii.
Britské ministerstvo obrany v každodennej správe o situácii na Ukrajine vo štvrtok uviedlo, že Rusko sa takmer určite snaží o tzv. kliešťový manéver, aby obkľúčilo mesto. Podľa britského rezortu sa ruské sily zrejme nachádzajú pri koksovni ležiacej na "kľúčovej taktickej pozícii" pri hlavnej ceste do mesta. Ruskí vojaci dosiahli nedávno vojenské pokroky v obci Stepove ležiacej južnej od koksovne.

Ruský súd odsúdil umelkyňu Skočilenkovú za protestovanie proti vojne na Ukrajine

Ruský súd vo štvrtok odsúdil umelkyňu a hudobníčku Sašu Skočilenkovú na sedem rokov väzenia za to, že minulý rok v supermarketoch vymieňala cenovky za lístky s protivojnovými heslami. Informovali o tom ruské médiá, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AP. Skočilenková (33) vymieňala cenovky za lístky s údajmi o počtoch ľudí zabitých na Ukrajine a vyzývajúce na zastavenie bojov. Ženu zadržiavali vo vyšetrovacej väzbe v jej rodnom meste Petrohrad od apríla 2022 pre obvinenia zo šírenia nepravdivých informácií o ruskej armáde. Ruské úrady považujú za dezinformácie všetky správy o vojne na Ukrajine, ktoré sa nezhodujú s oficiálnymi vyhláseniami Kremľa. Umelkyňu zatkli mesiac po tom, čo Rusko prijalo takýto kriminalizujúci zákon. Úrady ho využívajú na rozsiahle prenasledovanie opozičných politikov, aktivistov na ochranu ľudských práv a bežných Ruskov kritických voči Kremľu. Mnohí z nich dostávajú dlhé tresty väzenia. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International vyhlásila Skočilenkovú za väzňa svedomia. Ruskej verejnosti je známa ako autorka komiksov o živote s depresiou, bipolárnou poruchou a úzkosťou.

Útoky z Ruska si podľa Kyjeva vyžiadali na Ukrajine ďalšie civilné obete

Ostreľovanie z Ruska dnes v dedine Bilozerka v ukrajinskej Chersonskej oblasti zabilo jedného človeka a zranilo ďalších štyroch ľudí, uviedol regionálny predstaviteľ Oleksandr Prokudin. Počet obetí po stredajšom raketovom útoku na mesto Selydove na východe Ukrajiny sa potom zvýšil z dvoch na štyri, oznámila ukrajinská štátna služba pre mimoriadne udalosti.

"Telo zosnulého muža vyslobodili záchranári spod trosiek domu," uviedol Prokudin o situácii v Bilozerke. Štyria ďalší ľudia boli podľa neho po útoku hospitalizovaní. Predtým napísal, že ostreľovanie zničilo tiež objekt kritickej infraštruktúry, následkom čoho sa Bilozerka i ďalšie okolité dediny ocitli bez elektriny. V Selydove, kde v noci na stredu ruská raketa zasiahla štvorposchodový bytový dom, záchranári pokračovali v rozoberaní sutín. V troskách našli ďalšie dve telá, čím počet mŕtvych po stredajšom útoku vzrástol na štyri.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy