Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Prezidentka Zuzana Čaputová v Česku: Naše vzťahy sú mimoriadne a verím, že také zostanú ďalej
Zdielať na

Prezidentka Zuzana Čaputová v Česku: Naše vzťahy sú mimoriadne a verím, že také zostanú ďalej

PRAHA / Český prezident Petr Pavel s manželkou Evou privítali vo štvrtok na Pražskom hrade slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú s jej partnerom Jurajom Rizmanom. Prezidenti vyzdvihli výnimočné vzťahy SR a ČR a vyjadrili nádej, že také zostanú aj v budúcnosti, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Je to moja pravidelná návšteva Prahy 16. novembra, teda deň pred naším spoločným sviatkom demokracie – pred udalosťou, ktorá veľmi pozitívnym spôsobom poznačila obe naše krajiny a na ktorej sme sa spoločne podieľali – teda pred Nežnou revolúciou," povedala Čaputová. S Pavlom si podľa jej slov vždy majú čo povedať a obzvlášť v aktuálne "pohnutých" vnútropolitických či geopolitických časoch. "Naše vzťahy sú mimoriadne, sú blízke a verím, že také zostanú ďalej," dodala.

"Som veľmi rád, že si pani prezidentka našla čas na pracovnú návštevu ČR v predvečer štátneho sviatku, zároveň pred nadchádzajúcim rokovaním Vyšehradskej štvorky na prezidentskej úrovni a tiež krátko po voľbách na Slovensku," uviedol Pavel s tým, že s Čaputovou majú množstvo tém na rozhovor. Na historicky výnimočné vzťahy SR a ČR chce nadväzovať na všetkých úrovniach. "Predpoklady na to sú a spoločný záujem budeme pragmaticky hľadať," dodal.

Čaputová si prišla do Prahy deň pred 17. novembrom pripomenúť výročie Nežnej revolúcie. Podvečer položí kyticu a zapáli sviečku pri pamätníku Nežnej revolúcie na Národní tříde. Popoludní sa v Slovenskom inštitúte stretne so slovenskou komunitou žijúcou v Česku a večer ju čaká debata so študentmi Univerzity Karlovej. Diskutovať budú o výzvach demokracie. Slovenská prezidentka tradične navštevuje Prahu deň pred výročím Nežnej revolúcie. Vlani ju na Pražskom hrade privítal exprezident Miloš Zeman, predvlani ho Čaputová v tento deň navštívila v nemocnici. Zároveň si vtedy prevzala najvyššie ocenenie hornej komory českého parlamentu – Striebornú medailu predsedu Senát

Nežná revolúcia položila základy demokracie

Nežná revolúcia je spoločným dielom SR a ČR, položila základy demokracie. Ľuďom pred 34 rokmi stačila jednota, odvaha a "havlovská pravda a láska" na to, aby zvíťazila demokracia. Toto by malo zároveň stačiť aj na jej obranu, povedala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok po tom, ako položila kvety a zapálila sviečku pri pamätníku Nežnej revolúcie na ulici Národní (bývalá Národní třída) v Prahe, informuje spravodajkyňa TASR.

Čaputová zdôraznila, že 17. november patrí k najväčším sviatkom novodobej histórie Slovenska a Česka. "Pred 34 rokmi tu na Národní tříde stáli ľudia proti totalite, ktorá bola typická propagandou, lžou a násilím. A oni tu stáli zjednotení, nabrali odvahu, odmietali násilie, boli vyzbrojení havlovskou pravdou a láskou. A keď im toto stačilo na víťazstvo demokracie, verím, že nám tieto kvality a hodnoty budú stačiť na obranu demokracie. Treba iba naše odhodlanie," povedala. Zmienila sa tiež, že ako prezidentka prišla položiť kvety k pamätníku Nežnej revolúcie v Prahe naposledy. "Môjmu nástupcovi alebo nástupkyni želám, aby odkaz 17. novembra bol preňho nielen historickou spomienkou, ale žitými hodnotami," uviedla s tým, že dnešná generácia je to dlžná tým, ktorí sa o to pričinili, a je to tiež záväzok voči budúcim generáciám.

Nežná revolúcia podľa Čaputovej priniesla mnoho demokratických práv a slobôd vrátane slobody médií. "Slobodné médiá patria k demokracii. Je jasné, že médiá kritizujú politikov - a nám to môže byť nepohodlné, ale to je neporovnateľné s významom slobodných médií pre demokraciu," upozornila s tým, že akékoľvek ich obmedzovanie môže byť začiatkom umierania demokracie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy