Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Z prvej línie do múzea. Na Slovensku vystavujú dôkaz ruských útokov na civilistov
Zdielať na

Z prvej línie do múzea. Na Slovensku vystavujú dôkaz ruských útokov na civilistov

CHERSON/STARÁ ĽUBOVŇA / Nedávno sme vám priniesli príbeh člna nemeckých dobrovoľníkov, na ktorý zaútočila ruská rozviedka dronmi s granátmi. Reportér TV JOJ Rasťo Striško spolu s členmi neziskovej ogranizácie Cesta Naděje Života odviezli tento čln z Ukrajiny, ako dôkaz ruských útokov na civilistov. Čln už bol súčasťou výstavy v Českej republike a teraz bude trvalým exponátom unikátnej vojenskej expozície v Starej Ľubovni. Práve tam vzniká expozícia Ruskej agresie na Ukrajine.

V lete sa čln ako dôkaz ruskej agresie na Ukrajine, dostal cez Slovensko do Česka. Videli ho stovky ľudí. Mohli sa ho dotknúť a predstaviť si, akú silu mali granáty, ktorými Rusi zaútočili na dobrovoľníkov. Čln má svoj reálny príbeh a zároveň je dôkazom obludnosti vojny u našich susedov, hovorí šéf neziskovej organizácie Cesta naděje života Marián Bizub. "Čo si budeme rozprávať. Naša krajina je veľmi nasýtená nenávisťou k tomu, že také veci sa nedejú. Toto je priamy a živý dôkaz toho, že civilné ciele sa stávajú súčasťou vojenskej agresie," priblížil Bizub.

Práve vďaka nemu bude bielo-červený čln súčasťou unikátnej vojenskej expozície Michala Strenka v Starej Ľubovni ako zatiaľ najvýznamnejší artefakt. "Ukrajinci s tým nemajú nijaký veľký problém, pokiaľ je dodržaná celá procedúra. Skôr je tam extrémna opatrnosť zo strany Európskej únie, kde je veľmi starostlivo sledované, kde tie predmety skončia," uviedol Bizub.

Je to príbeh a dôkaz vojny, v ktorej už takmer dva roky zomierajú nevinní ľudia. "Je to pre nás veľmi vzácny exponát, nakoľko tu chodia aj žiaci zo škôl, takže môžu reálne vidieť, čo sa deje na Ukrajine. Je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť. My sme napríklad oslovili aj ukrajinské veľvyslanectvo na Slovensku, či by sme nevedeli doviezť aj zničený ruský alebo ukrajinský tank, ale je to veľmi komplikované. Sme veľmi radi, že tento exponát bude tu u nás vystavený," opísala Katarína Fáberová Ilkovičová, Vojenská expozícia Michala Strenka.

Vojenská expozícia v Starej Ľubovni aktuálnymi vojnovými konfliktmi práve teraz získava na ešte väčšej významnosti. Zraniteľnosť mieru, ľudskosti a strachu o vlastný život nič nesprostredkuje deťom, študentom aj dospelým lepšie, než priame dôkazy. V expozícii je napríklad aj čiapka ruského vojaka bojujúceho práve na Ukrajine. "Ktorý bol na Ukrajine zajatý a poskytla sa mu nejaká strava, pomoc a on na znak vďaky daroval tú svoju čiapku," priblížila Fáberová Ilkovičová.

Celý rozhovor s Katarínou Fáberovou Ilkovičovou si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy