Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
TV JOJ na Ukrajine: Chceli zo zatopených oblastí evakuovať uviaznuté zvieratá, ocitli sa pod ruskou paľbou
Zdielať na

TV JOJ na Ukrajine: Chceli zo zatopených oblastí evakuovať uviaznuté zvieratá, ocitli sa pod ruskou paľbou

CHERSON / Reportér TV JOJ Rasťo Striško nám priniesol ďalší príbeh z ukrajinského mesta Cherson, na ktoré neustále útočia Rusi raketami, granátometmi a dronmi. Stretol sa s ľuďmi, ktorí z rieky Dnipro vytiahli čln nemeckých dobrovoľníkov. Ti chceli zo zatopených oblastí evakuovať uviaznuté zvieratá. Upozorňujeme, že video nie je vhodné pre maloletých divákov a citlivé povahy.

​​Príbeh: Na frontovú líniu prišla z Kazachstanu. Ak nič neurobím, Rusi mi zabijú diéta

​Čln nemeckých dobrovoľníkov do Chersonu priniesli týždeň po tom, ako došlo v oblasti k odpáleniu Kachovskej priehrady. Chceli pomáhať v zaplavených oblastiach zvieratám. Pri nastupovaní do člna ich zasiahli ruské granáty zhodené dronom. Video z úroku na červený čln okamžite zverejnila ruská skupina na sociálnej sieti v polovici júna s oslavným popisom: "Tu sú na lodi. Pechota nepriateľa. Zastavujú sa pri brehu a tu už na nich čaká delostrelectvo Levadia, bravo chlapci!”

Alessya bola pri útoku. "Tí dobrovoľníci prišli na tom člne zachraňovať iba zvieratá," povedala. Je z Kazachstanu a od roku 2014 ako medička pomáha ukrajinskej armáde. Chodí po zranených vojakov tam, kam nemôže ísť sanitka, priamo na línie frontu.

K útoku došlo neďaleko železničného mostu. Alessya pracuje s Pašou. Keď sa čln potopil, išiel ho hľadať. "My sme sa s nimi zoznámili deň predtým. Počul som, že hovoria nemecky, tak som išiel za nimi. Chceli, aby sme ich vzali na vodu. Boli sme unavení, tak som im povedal, že pôjdeme na druhý deň. Aj tak ale niekoho našli, tak išli na vodu. Akurát prebiehalo ostreľovanie, tak utiekli. Na druhý deň nás prosili, že im zasiahli loď, aby sme ju našli. Potom nám jedna žena povedala, že ju videla, tak sme išli tým smerom. Nakoniec ju našli," priblížil Paša, ukrajinský dobrovoľník.

Dobrovoľníci v člne pri útoku nechali všetko, čo mali. "Rusi videli, že sú to civilisti. Ktorá armáda používa červené člny? Ukrajinská armáda používa úplne iné. Máme silnejšie motory a sú to výkonnejšie stroje. Rusi ale vo svojom videu povedali, že zničili našu ukrajinskú pechotu," uviedla Alessya.

Zničený čln z Chersonu je na Slovensku. Priviezli ho dobrovoľníci z organizácie Cesta naděje života. Bude súčasťou vojenskej expozície ako spomienka na ruskú agresiu v Európe a útoky na civilné ciele.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy