Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
TV JOJ na Ukrajine: Aj keď vo vojne prišiel o končatiny, vďaka rodine sa Roman nevzdáva
Zdielať na

TV JOJ na Ukrajine: Aj keď vo vojne prišiel o končatiny, vďaka rodine sa Roman nevzdáva

UKRAJINA / Reportér TV JOJ Rasťo Striško priniesol ďalší z príbehov, ktoré nakrúcal na Ukrajine. Rozprával sa s Romanom Mechurom, ťažko zraneným vojakom, ktorý v bojoch o Cherson prišiel pri výbuchu granátu o obe nohy a jednu ruku. Je zázrak, že vôbec prežil. Tento nesmierne odolný muž teraz napriek všetkému čo zažil, očakáva s manželkou piate dieťa.

Rok bol odkázaný na vozík, už ho nepoužíva. Jeho meno je Roman Mechur, ktorý je napriek zraneniam stále vojakom ukrajinskej armády. Stále sa učí chodiť, preto výťah nepoužíva. Izbu má na treťom poschodí. "Zranenia som utrpel vlani, 30 apríla, v chersonskej oblasti v dedine Alexandrovka. Približne o jedenástej začali. Strieľali po nás veľkými mínometnými granátmi. Vlastne všetkým, čo mali. Prvý granát mi odtrhol ruku. Priletel ďalší a ten mi odtrhol nohu. Ďalší mi zranil tú druhu, úplne mi rozdrvil chodidlo," opísal Roman.

V ten deň pršalo a otvorené rany mal celé od blata. "Keď ma doviezli do nemocnice, bol som v klinickej smrti. Ale lekári ma vrátili späť do života," pokračoval. Na frontovej línii dlho nebol. Stalo sa mu to v podstatne hneď, ako prišiel do kontaktu s Rusmi. "Ich pechota bola od nás 50 až 100 metrov asi do troch dní, teda veľmi rýchlo," vysvetlil Roman. Hoci je bez nôh a ruky, bolesti už necíti. Vraj prešli do dvoch mesiacov. Neberie žiadne lieky na bolesť a nočné mory už tiež nemá.

Aj jeho psychologičkou je Darina Michalievna. Roman je jeden z najodolnejších spomedzi ťažko zranených vojakov v ich centre. Zrejme aj preto, že jeho deti a manželka sú stále pri ňom. "Niektorí sú na tom horšie, preto máme v tíme aj špecialistov psychiatrov," vysvetlila psychologička Darina Michalievna.

Roman čaká na mechanickú ruku

V mieste amputácie mu mimovoľne kmitajú poškodené svaly. Všetko prežil a je za to šťastný. "Jednoducho som to fyzicky vydržal. Bolelo to, no v hlave som si to nastavil tak, že to prejde," uviedol. Vytetovaného má osamelého vlka. Dal si ho nakresliť, než stretol svoju veľkú lásku a mal deti. Dovtedy, nemal nikoho. "Už to nič pre mňa neznamená, už je to len obrázok," dodal na záver.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy