Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
TV JOJ na Ukrajine: Zranení ukrajinskí vojaci sa stretli na športových hrách
Zdielať na

TV JOJ na Ukrajine: Zranení ukrajinskí vojaci sa stretli na športových hrách

UKRAJINA / V ruskom Krasnodarskom kraji 3. mája údajne po páde ukrajinského dronu horeli sklady so zásobami ropy. Ruské sily v noci vyslali na Ukrajinu ďalšiu vlnu iránskych dronov. Pri ostreľovaní ukrajinského mesta Cherson zomrelo najmenej 16 ľudí. Aj tento vývoj naznačuje, že začiatok ukrajinskej protiofenzívy sa blíži. Zúčastniť sa na nej ale už nemôžu tí ukrajinskí vojaci, ktorí utrpeli vážne poranenia. Prišli o nohy, ruky, oči, či utrpeli ťažké popáleniny. Uvidíte ich teraz na športových hrách, ktoré pred rokmi založil britský princ Harry. Invictus Games sa konali v ukrajinskom Ľvove. So zranenými vojakmi nakrúcal reportér TV JOJ Rasťo Striško.

Illia Pilipenko mal len 30 rokov, keď vstúpil do armády. Hneď po minuloročnom ruskom úroku na Ukrajinu. O 5 mesiacov pri bojovej misii utrpel rozsiahle popáleniny a pre zranenie prišiel o nohu. "Zahájili sme bojovú misiu. S tankom sme sa dostali pod paľbu. Rozhodol som sa pre núdzový manéver. Nabehol som na protitankovú mínu, nastal výbuch a tank zachvátili plamene," opísal Illia. Taký je jeho príbeh z frontovej línie pri Chersone. Rasťovi Striškovi ho rozprával pri bežeckej trati, na ktorej súperia jeho kolegovia. Všetko zranení vojaci. Bežci s protézami, bez rúk, po ťažkých operáciách, ale na žive. "Dlho som hľadal lekárov, aby mi zachránili roztrieštenú nohu, ale nedalo sa. Tie najťažšie traumy som už prekonal. Veď už prešlo osem mesiacov," dodal. Jeho malá dcéra je s mamou v Česku a on vie, že sa chcú k nemu čím skôr vrátiť.

Vojakom na hry nezlomnosti vyšlo počasie. Dnes bojujú so svojim vlastným osudom. Na fronte takmer položili život za osud ich národa. Mykola dostal prezývku Medveď a nosí ju hrdo aj na svojich maskáčoch. Na zranenej nohe ma protézu, akú ste doteraz zrejme nikde nevideli. Medvediu nohu. "Vyrobili mi ju kamaráti v protetickom centre v Amerike. Je to exkluzívna protéza," vysvetlil Mykola. Jednu vec majú zranení vojaci spoločnú. Nikoho, koho Rasťo Striško na hrách stretol, humor neopustil. Ani keď ich život vojna zmenila. Mykola stále patrí k jednotke špeciálnych vojenských operácií. "Ukrajina zvíťazí pre silu nášho národa, vďaka celému svetu, ktorý nás podporuje a tiež vďaka pomoci Slovákov," vyjadril sa Mykola.

Štadión je len 800 metrov od centrálneho cintorína. V čase hier sa konal pohreb ďalších dvoch vojakov. Hroby vykopali miestni hrobári. Od minulého roka už takmer tisíc. Mnohé pre mladých vojakov, ktorí by im mohli byť synmi. "Keď začali boje na Donbase sme toľko nekopali. Začalo to vo veľkom až vlani. No teraz už kopeme tých jám trošku menej. Asi je to tým, že sa blížime k víťazstvu," opísal miestny hrobár. Pohreb skončil skôr než športové hry zranených vojakov na susednom štadióne. Illia sa na front už nikdy nevráti. To, že pred rokom dobrovoľne narukoval, neľutuje. "Keby som mohol, hneď sa vrátim. Ale s tankom by som už tou cestom určite nešiel," uviedol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy