Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zlodeji pokladov zarábajú na čiernom trhu a ničia prácu archeológom
Zdielať na

Zlodeji pokladov zarábajú na čiernom trhu a ničia prácu archeológom

HRABUŠICE / Zarábajú na čiernom trhu tisícky eur a zároveň ničia prácu archeológom. Reč je o zlodejoch historických pokladov. Vybavení sú poväčšine prístrojmi na vyhľadávanie kovov a stretnúť ich môžete pri historických náleziskách.

Hradisko na Zelenej hore pri Hrabušiciach bolo dlhé roky neznáme. Poznal ho iba úzky okruh vedcov a historikov. V poslednej dobe naberá na popularite nie len medzi turistami, ale, bohužiaľ, aj medzi hľadačmi pokladov. "Konkrétne skúsenosti nemáme len my. Majú tu občania, všetci návštevníci Zelenej hory, ale aj celého hrebeňa Ihríka. Chalani zaregistrovali detektoristu v kroví, snažili sa ho zastaviť. Videli ako hľadá železné predmety," uviedol predseda OZ Zelená Hora Ladislav Novotný. 

Mužovi sa síce podarilo ujsť, ale archeológovia odniesli celý prípad spišskonovoveským policajtom. Venujú sa mu kriminalisti. "Policajti vec nateraz preverujú ako podozrenie zo spáchania prečinu poškodzovania a znehodnocovania archeologického dedičstva," spomenula hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Košiciach Lenka Ivanová. 

Pre vedcov má táto lokalita obrovský význam. Jej osídlenie sa datuje do praveku. "Cielené vykradávanie pokladov na Zelenej hore a na Spiši sa koná už 30 rokov. Áno, je to dlhodobý problém," dodal Novotný. Podľa archeológov sa často stretávajú so zlou informovanosťou ľudí. Najmä tých, ktorí majú detektorizmus ako hobby. "Niekedy ide aj o organizované skupiny, ktoré veci potom predávajú. Veci by pomohlo, väčšia informovanosť určite, možno aj sprísniť legislatívu, možno aj vyhlásiť lokalitu za národnú kultúrnu pamiatku," vysvetlila archeologička Mária Hudáková. 

V prípade z Hrabušíc mužovi hrozí až 5-ročné väzenie. Aby vykrádaniu zabránili, urobili už určité kroky. "Tu inštalujeme fotopasce, ktoré budú monitorovať priestor," opísal Novotný. "Ak sa niekto pohybuje s detektorom, či už sme to my, alebo hocikto iný. Tak majú volať políciu. Polícia keď príde, my sa vieme preukázať. Ak je tam niekto nelegálne, nemá tam čo robiť," uzavrela Hudáková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy