Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chovatelia oviec majú veľké očakávania. Bude dostatok májovej bryndze?
Zdielať na

Chovatelia oviec majú veľké očakávania. Bude dostatok májovej bryndze?

BRATISLAVA / Pre chovateľov oviec a kôz bolo vlaňajšie leto katastrofálne suché. Teraz ale svitá na lepšie časy. Pasienky sa zazelenali a to znamená len jedno. Môžeme sa tešiť na kvalitnú ovčiu bryndzu. Zisťovali sme, či jej bude dostatok.

Ovečky sú už niekoľko dní vyháňané na lúky a pasienky. Práve máj je obdobím, keď produkujú mlieko z prvej zelenej paše. Po minuloročnom katastrofálne suchom lete je toto pre chovateľov oviec a kôz veľká radosť. "Majú viac vitamínov a je tam viac živín, takže to mlieko, hlavne po okotení, má väčší objem," vysvetlil ošetrovateľ zvierat Jakub Treščák. "Vďaka kvalitnej paši a kvalitnému krmivu môžu potom aj produkovať kvalitné ovčie mlieko, z ktorého sa potom vyrába kvalitná bryndza," dodala hovorkyňa SPPK, Jana Holéciová.

Bryndza bola kedysi hlavnou súčasťou jedálnička našich predkov. Prvá bryndziareň vznikla na našom území už v roku 1787 v Detve. "Poklad prírody alebo aj biele zlato. Takto zvykneme označovať slovenskú bryndzu," vysvetlila Jana Holéciová. Vďaka probiotickým kultúram je pre náš tráviaci systém hotovým požehnaním. Májová bryndza je určená hlavne pre slovenský trh. Do zahraničia sa vyvezie iba malá časť.

Slovenská bryndza má Európskou úniou schválené chránené zemepisné označenie a môže sa vyrábať iba z mlieka získaného na Slovensku. Slováci chovajú dovedna asi 306-tisíc kusov oviec a 21-tisíc kôz. Aj tých ale postupne pribúda. "Postupne sa zvyšuje úžitkovosť. Ovečky doja viac a viac ovčieho mlieka, vedia nadojiť 13 miliónov litrov mlieka počas celého roka. Ovčiarstvo konečne začína zažívať pozitívnejšie časy. Je to pozitívna správa aj pre spotrebiteľov, môžu si kúpiť viac ovčích produktov, viac bryndze, ale aj viacej jahňaciny," opísala Jana Holéciová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy