Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
TV JOJ na Ukrajine: Prišiel o oko a ruku, považovali ho za mŕtveho
Zdielať na

TV JOJ na Ukrajine: Prišiel o oko a ruku, považovali ho za mŕtveho

KYJEV / Prinášame ďalší autentický príbeh vojaka z ukrajinskej frontovej línii. Pri rozkaze prelomiť ruské pozície v Chersone sa so skupinou dostali priamo do mínometného a helikoptérového súboja s nepriateľom. Jeho bojové obrnene vozidlo nakoniec zasiahol protitankový granát. Michael prišiel o zrak a ruku a aktuálne podstupuje aj s ďalšími vojakmi rehabilitácie. S ťažko zranenými vojakmi na Ukrajine nakrúcal reportér Rasťo Striško.

"Náš rozkaz bol prelomiť obrannú líniu nepriateľa, prejsť 30 kilometrov vpred a zaujať svoje pozície," vysvetlil zranený vojak ukrajinskej armády Michael Ficak. Je to vojak mechanizovanej ukrajinskej pechoty. Po zásahu rakety z ruskej helikoptéry prišiel o zrak a časť ruky. V evakuačnom vozidle sa mu medici snažili zachrániť život. "Bránili sa mínometmi a naleteli helikoptéry. Dostali sme zásah," pokračoval.

Michael v zasiahnutom vozidle ostal sám. Vojaci, ho po prezretí považovali za mŕtveho. Preto ho v zničenej mašine nechali. "Nenahmatali mi tep a prioritne sa museli starať o poživších. Prebral som sa a hmatom som skúšal, kde mám ďalšie zranenia," povedal.

Takto zistil, že mu výbuch odtrhol ľavú ruku. Skúsil predpažiť ľavú ruku, ktorú necítil a druhou sa jej dotknúť. Nič tam nebolo. Lekári mu zrak z časti zachránili. O pravé oko prišiel. Očnú protézu mu pred mesiacmi vyrobili v Českej republike zo špeciálneho skla. Hoci vyzerá ako živé oko, budú ju musieť vymeniť. "Budú mi robiť protézu zo špeciálneho plastu. Tá, ktorú mám zo skla, reaguje na zmeny počasia," vysvetlil vojak. 

Spolu s ďalšími zranenými vojakmi podstupuje rehabilitácie. Dostane protézu ruky a chce ostať v armáde. Miesta v rehabilitačných centrách pre zranených vojakov sú od začiatku vojny stále zaplnené.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy