Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Ďalší protest na hranici: Štrajkujúci sa tak skoro odísť nechystajú
Zdielať na

Ďalší protest na hranici: Štrajkujúci sa tak skoro odísť nechystajú

VYŠNÉ NEMECKÉ / Relatívny pokoj v pohraničí s Ukrajinou trval iba niekoľko hodín. V blízkosti hraničného priechodu Vyšné Nemecké sa v utorok 21. novembra opäť vytvárali dlhé kolóny kamiónov. Tentokrát bol príčinou dlhodobý protest a blokáda cesty zo strany slovenských autodopravcov. Na mieste vznikli viaceré konfliktné situácie.

Protestná blokáda hraničného priechodu Vyšné Nemecké - Užhorod sa skončila pred polnocou. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance Agnesa Kopernická.

Autodopravcovia zablokovali hraničný priechod. Na mieste museli zasahovať viaceré pohotovostné útvary polície. "Ukrajinskí dopravcovia našim dopravcom v Európskej únii nezákonne odoberajú prácu," reagoval na situáciu člen výboru Únie Autodopravcov Slovenska UNAS. V rámci protestu sa nakoniec rokovalo o podmienkach. Týmto krokom sa podmienky stali rovnaké, ako pri štrajku fungujú v Poľsku. "Prijal som oznámenia o štrajku," odpovedal Peter Zuza, starosta obce Vyšné Nemecké. 

"Budeme každú hodinu pravidelne púšťať štyri kamióny," vysvetlil člen výboru UNAS. Pohraničie tak opäť trápia dlhé kolóny kamiónov. Miestni obyvatelia musia rátať s veľkými komplikáciami. Polícia je v stave pohotovosti. "Policajti dohliadajú na priebeh konania ohlásenej udalosti aj na dodržiavanie verejného poriadku," povedala hovorkyňa prezídia policajného zboru Denisa Bárdyová. Jej výpoveď doplnila hovorkyňa RHP Sobrance, Agnesa Kopernická. "Policajti dávajú pozor na zabezpečenie plynulosti a bezpečnosti cestnej premávky, na radenie osobných aj nákladných motorových vozidiel," dodala. 

Blokácia hranice nemá podporu všetkých slovenských autodopravcov. Viacerí čakajú na výsledok rokovaní s Európskou úniou. Štrajkujúci vraj zostanú na mieste až do splnenia všetkých svojich požiadaviek. "Aby od 1. januára ukrajinská linka dopravcov bola zastavená a platili prísne povolenky," dodal na záver člen UNAS. 

Súvisiace články