Oblačno
17°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
635. deň na Ukrajine: Šéf Pentagónu pricestoval na neohlásenú návštevu Ukrajiny
Zdielať na

635. deň na Ukrajine: Šéf Pentagónu pricestoval na neohlásenú návštevu Ukrajiny

KYJEV / ​Šéf Pentagónu pricestoval na neohlásenú návštevu Ukrajiny. Ukrajina a Rusko si opäť vymenili telá desiatok zabitých vojakov. Na Ukrajinu dorazil mladý Bohdan, ktorého Rusi uniesli z okupovaného Mariupoľa a chceli ho naverbovať do svojej armády. ​Rusko zaradilo ukrajinskú speváčku Džamalu na zoznam hľadaných osôb. Pri výbuchu granátu v kyjevskom byte zahynuli dvaja ľudia.

​Šéf Pentagónu pricestoval na neohlásenú návštevu Ukrajiny

Americký minister obrany Lloyd Austin v pondelok 20. novembra pricestoval do Kyjeva na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny. Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského uistil o dlhodobej podpore Washingtonu pre Kyjev. TASR prevzala správu z agentúry AFP. "Pán prezident, posolstvo, ktoré Vám dnes prinášam, je, že Spojené štáty sú s vami, zostaneme s vami dlhodobo," povedal Austin ukrajinskému prezidentovi v Kyjeve. Podľa jeho slov budú USA so svojimi spojencami a partnermi naďalej podporovať potreby Ukrajiny na bojisku.

Zelenskyj označil návštevu šéfa amerického rezortu obrany na Ukrajine za veľmi dôležitý signál. "Spoliehame sa na vašu podporu," uviedol. Zároveň poďakoval Kongresu USA a Američanom za podporu, napísal denník The Guardian.

Americká veľvyslankyňa v Kyjeve Bridget Brinková povedala, že návšteva Austina na Ukrajine signalizuje neochvejnú podporu USA pre Ukrajinu v jej boji za slobodu. Spojené štáty sú vôbec najväčším dodávateľom vojenskej pomoci pre Kyjev. Dosiaľ na ňu vyčlenili takmer 44 miliárd dolárov a opakovane prisľúbili pomáhať "tak dlho, ako to bude potrebné".

Ukrajina a Rusko si opäť vymenili telá desiatok zabitých vojakov

Ukrajina a Rusko si opätovne vymenili telá desiatok zabitých vojakov. Kyjevu odovzdali telá 94 padlých ukrajinských vojakov, uviedlo v pondelok na platforme Telegram Ukrajinské koordinačné centrum pre zaobchádzanie s vojnovými zajatcami. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. Výmenu zorganizoval Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK). Kde k výmene tiel došlo a koľko mŕtvych vojakov získalo späť Rusko, neoznámili.

Ukrajina sa už takmer 21 mesiacov bráni rozsiahlej ruskej invázii. Občasná výmena tiel zabitých vojakov alebo vojnových zajatcov je jedným z mála kontaktov medzi znepriatelenými stranami.

Unesený mladík sa vrátil opäť na Ukrajinu

Na Ukrajinu dorazil mladý Bohdan, ktorého Rusi uniesli z okupovaného Mariupoľa a chceli ho naverbovať do svojej armády. Bohdan sa do milovanej vlasti vrátil po niekoľko mesačnom úsilí v deň svojich 18. narodenín. Viac sa dozviete vo videu:

​Rusko zaradilo ukrajinskú speváčku Džamalu na zoznam hľadaných osôb

Rusko zaradilo ukrajinskú speváčku Džamalu, víťazku Eurovízie z roku 2016, na zoznam hľadaných osôb, uviedli v pondelok ruské štátne tlačové agentúry. TASR informuje na základe správy agentúry DPA. Ruské ministerstvo vnútra neuviedlo konkrétny trestnoprávny dôvod takéhoto kroku namiereného voči speváčke krymskotatárskeho pôvodu.

Džamala (40), občianskym menom Susana Džamaladinovová, opakovane verejne odsúdila ruskú útočnú vojnu proti Ukrajine. Zasadzuje sa aj za práva krymských Tatárov, ktorí sú na Ruskom anektovanom ukrajinskom polostrove Krym vystavení represiám. Džamalina víťazná pieseň z Eurovízie 2016 mala názov "1944" a pripomínala si vtedajšie Moskvou nariadené vyhnanie krymských Tatárov z ich vlasti.

Pri výbuchu granátu v kyjevskom byte zahynuli dvaja ľudia

Ukrajinský vojak a žena zahynuli v hlavnom meste Kyjev po tom, čo v jednom z bytov vybuchol granát. Explózia zranila aj brata zabitého muža, ktorého následne hospitalizovali, uviedla kyjevská polícia. K tragickej udalosti, ktorej príčiny neboli bezprostredne známe, došlo v nedeľu večer v kyjevskej mestskej časti Dniprovskyj. Na mieste zasahovali zdravotníci, vyšetrovatelia i experti na výbušniny po tom, ako dostali hlásenie od obyvateľa susedného bytu.

Ukrajinské médiá predtým informovali o incidente v Odeskej oblasti, kde muž vo vojenskej uniforme odpálil granát v nákladnom aute a zranil pri tom jedného tínedžera. Pri výbuchu granátu zomrel začiatkom novembra aj Hennadij Časťakov - blízky poradca vrchného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl generála Valerija Zalužného. V deň svojich narodenín dostal od svojich kolegov dar, v ktorom vybuchlo výbušné zariadenie. Zrejme išlo len o nehodu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy