Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Podvodník vylákal od ženy viac ako milión eur za veštenie. Účtovníčka minula aj obecné peniaze
Zdielať na

Podvodník vylákal od ženy viac ako milión eur za veštenie. Účtovníčka minula aj obecné peniaze

PREŠOV / Z účtu malej obce na východnom Slovensku zmizol viac ako milión eur. Ako ukázalo vyšetrovanie, zamestnankyňa obecného úradu sa podľa všetkého stala obeťou podvodníka. Roky jej ponúkal veštecké služby. Hlavným cieľom malo byť to, aby sa k nej vrátil priateľ.

​Peniaze odchádzali z obecnej kasy na rôzne čísla účtov. Išlo o nemalé sumy, spolu to bolo viac ako milión eur. Všetko sa prevalilo až po tom, čo bol obecný účet celkom prázdny. Zuzana, ktorá pracovala ako účtovníčka na obecnom úrade v Šarišských Michaľanoch, prežívala v súkromí ťažké obdobie. Rozišla sa s priateľom a ostala sama s dvoma malými deťmi. Vtedy natrafila na sociálnej sieti na ponuku s veštením, a tak sa rozhodla ich osloviť. "V tej správe mi uviedla, že tam vidí nejaké prekliatie a treba urobiť očistu. Tá stojí 250 eur a k tomu je potrebné pálenie, predpokladám že sviečok, ktoré stojí 500 eur, následne som im poslala tú sumu," uviedla žena vo svojej výpovedi.

S využívaním vešteckých služieb pokračovala Zuzana ešte ďalšie tri roky. Peniaze sa jej pri niekoľkotisícových sumách za veštenie rýchlo míňali a ona sa čoraz viac zadlžovala. Vzala si dokonca úver vo výške 50-tisíc eur. Keď sa jej tieto peniaze minuli, používala na zaplatenie veštenia peniaze z účtu obce. Veľakrát sa sama pokúšala s využívaním vešteckých služieb skoncovať, no to sa jej nedarilo. Neustále ju kontaktovali a dokonca zastrašovali, aby od nej získali ďalšie a ďalšie peniaze. "Nech čakám nejaké zlo do roka na sebe a deťoch. Ja som sa z ich strany cítila pod veľkým nátlakom," uviedla Zuzana vo výpovedi. "Vylákal od poškodenej pod zámienkou veštenia a iných služieb s tým spojených sumu viac ako milión eur," informoval prokurátor. Žena teraz tento závratný dlh spláca po sto eur mesačne.

Obžalobe z podvodu čelí 48-ročný muž z Myjavy, ktorý bol už v minulosti trestne stíhaný. Aktuálne je pre podvod s veštením vo väzbe. Žiadal súd, aby sa pojednávalo bez jeho prítomnosti. "Vypovedal iba v procesnom postavení svedka, ale túto výpoveď nemožno použiť v konaní pred súdom," informovala Soňa Jacková, obhajkyňa obžalovaného. Žena, od ktorej mal pod zámienkou veštenia vylákať viac ako milión eur, je aktuálne v pozícii poškodenej. Pred súdom vypovedať odmietla. "Z dôvodu, že bola v tejto veci takisto stíhaná, pričom trestné stíhanie bolo vzhľadom na jej zdravotný stav zastavené," uviedol opatrovník Jozef Onďák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy