Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Poplach na bratislavských gymnáziách. Študentov evakuovali nielen v hlavnom meste
Zdielať na

Poplach na bratislavských gymnáziách. Študentov evakuovali nielen v hlavnom meste

BRATISLAVA / Na Gymnáziu Alberta Einsteina v bratislavskej Petržalke musel dať riaditeľ žiakom voľno. Škola v ozname uviedla, že dôvodom je podozrenie z výbušnín, streľby v škole. O prípade informovali Topky.sk. Anonym vedeniu poslal výhražný mail, že ak mu nezaplatia milióny eur v kryptomenách, vyvraždí čo najviac ľudí.

​Portál topky.sk informoval o poplachu na bratislavskom gymnáziu Alberta Einsteina v bratislavskej mestskej časti Petržalka. Podľa portálu otáčali študentov spred školy. Neznámy páchateľ sa vyhrážal viacerým školám. Situáciu riešilo vedenie školy s políciou. 

10 miliónov eur v bitcoinoch alebo moneroch žiadal anonym vo svojom výhražnom maile. V opačnom prípade je pripravený vraždiť. Vraj má automatické zbrane, vyrobil si výbušniny, ktoré ukryl v škole, a je pripravený ich kedykoľvek odpáliť. Po tejto správe vtrhlo policajné komando pred vyučovaním do Gymnázia Alberta Einsteina v bratislavskej Petržalke. Žiakov posielali rýchlo domov. Rodičia dostali esemesky, aby si rýchlo prišli po svoje deti.

"NAKA vedie vyšetrovanie pre obzvlášť závažný zločin teroristického útoku," uviedol prezident PZ SR Ľubomír Solák. Výhražnú správu poslal anonym. Na jeho profile sú fotky automatických zbraní, zásobníkov, vysielačiek či mladého muža v kukle. Policajti prehľadávali budovy školy aj jej okolie. Po takmer dvoch hodinách brány školy opustili. Nič podozrivé sa nikde nenašlo.

Petržalské gymnázium nebolo jediným, ktoré policajti prehľadali. "Gymnázium Antona Bernoláka v Senci a Gymnázium Ivana Horvátha v bratislavskom Ružinove." Bratislavský župan Juraj Droba odporučil zhruba päťdesiatke stredných škôl a gymnázií, aby na Mikuláša najmä z preventívnych dôvodov ostali doma. Atentát má byť spáchaný práve zajtra 6. decembra. "Ja nevylučujem, že môžeme v opatreniach ďalej pokračovať, aj budeme pokračovať, ale hrozba je adresná na 6. 12." dodal Ľubomír Solák.

Daniel Lipšic k trestnému stíhaniu

Špeciálny prokurátor potvrdil, že polícia vedie trestné stíhanie pre zločin teroristického útoku. Uviedol však, že by bolo ohrozujúce, ak by sa akékoľvek ďalšie informácie zverejňovali. Polícia intenzívne koná spolu so zahraničnými partnerskými zložkami. To, či ide o Slováka či cudzokrajnú osobu, potvrdiť nechcel.  

Evakuácia študentov sa konala aj v iných mestách

Policajti evakuovali aj študentov z bilingválneho gymnázia v Žiline. "Vyháňali nás rýchlo z tried," uviedla jedna zo študentiek. Evakuáciu zažili aj gymnáziá v Prešove a obmedzenia pocítili aj okolití obyvatelia. Na mieste zasahovali aj hasiči a zablokovali ku škole aj prístupovú cestu.

Policajti z NAKA po autorovi brutálnych správ pátrajú. "Aj v spolupráci so zahraničnými organizáciami," ozrejmil Solák. Ďalšie správy hovoria o tom, že muž s prezývkou Zack plánuje vraždiť. "Ahojte, zajtra sa niekto chystá vystrieľať školu v hlavnom meste Slovenska. Už uzavreli všetky školy, sú plné policajtov. Už ho nebaví týrať zvieratá," uvádza sa v správe. "Môžeme povedať, že vzhľadom na latentnosť a anonymitu spôsobu spáchania skutku je vystopovanie digitálnej stopy veľmi sťažené," avizoval prezident PZ SR. Hliadky celý deň niektoré školy strážili a tak to bude aj zajtra 6. 12.

Polícia preveruje výhražný e-mail pre jednu zo stredných škôl v Bratislave

Polícia preveruje výhražný e-mail. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Jana Šimunková. Priblížila, že v súvislosti s prijatým e-mailom polícia aktuálne vykonáva procesné úkony. "V nadväznosti na zverejnené informácie oznamujeme verejnosti, že k žiadnej streľbe na strednej škole nedošlo, ide o e-mailovú vyhrážku," doplnila Šimunková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy