Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Záplavy sužujú ľudí na Slovensku. V niektorých obciach museli obyvateľov evakuovať
Zdielať na

Záplavy sužujú ľudí na Slovensku. V niektorých obciach museli obyvateľov evakuovať

BELUJ / Zažila noc plnú hrôzy. Pani Anna bola dlhé hodiny uväznená v dome. Po náhlej prietrži mračien sa totiž vylial belujský potok a nebolo úniku. Voda siahala ľuďom po pás. Tretí povodňový stupeň vyhlásili okrem obce Beluj, aj Prenčov či Sebechleby. V obci Brzotín pri Rožňave búrka spôsobila nárazové záplavy. Výsledkom bolo niekoľko zatopených domov, potok vyliaty z koryta a 15 evakuovaných rodín. Hasiči odčerpávajú vodu zo zaplavených domov a záhrad, pršať však stále neprestáva.

Povodňou bolo v obci Beluj zasiahnutých asi 12 domov, kde pomáhali ľuďom dobrovoľní hasiči z Beluja, a niekoľkých okolitých obcí. Dedina trpí povodňami z prívalových dažďov neustále. Nachádza sa totiž v lieviku, kde sú dva obecné toky, v ktorých sa pri dlhodobých zrážkach nazhromaždí množstvo vody z okolitých vyššie položených polí. Najhoršia situácia je ale stále v obci Sebechleby v okrese Krupina, kde sa ráno vyliala voda z nádrže nad obcou, do ktorej sa vlieva práve Belujský potok. 

Podľa starostu obce Hontianske Tesáre Štefana Foltána bola ráno veľmi zlá situácia najmä v častiach Šipice a Báčovce, kde voda z tokov zaplavila viacero záhrad. Situáciu v teréne monitorujú aj pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku. "Kde to bolo potrebné, zabezpečili dočasné protipovodňové opatrenia, resp. prečistenie koryta. V prípade potreby sme pripravení s technikou zasiahnuť," uviedol pre TASR hovorca podniku Marián Bocák s tým, že pozorne sledujú aj situáciu na banskoštiavnických tajchoch.

V obci Brzotín voda vyhnala ľudí z domov

Obec Brzotín v okrese Rožňava rieši po piatkovej (9.6.) prietrži mračien otázku bývania približne pre 40 ľudí, ktorým zatopilo ich domovy. Pre TASR to potvrdil starosta obce Róbert Dókus. Na mieste zasahujú aj hasiči. "Situácia je najvážnejšia na Rudianskej ulici, na ktorej žije najmä marginalizovaná rómska komunita. Vo svojich obydliach mali niektorí vodu až po kolená. Riešime, či teraz majú kde bývať. Útočisko im poskytneme buď v telocvični alebo v klube dôchodcov," povedal s tým, že spisujú zoznam, kto každý potrebuje ubytovanie. Zabezpečujú tiež pitný režim a stravu. Na mieste zasahuje jedna jednotka HaZZ a niekoľko dobrovoľných hasičských zborov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy