Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slovensko trápia intenzívne zrážky. Kedy budeme môcť konečne odložiť dáždniky?
Zdielať na

Slovensko trápia intenzívne zrážky. Kedy budeme môcť konečne odložiť dáždniky?

Zdroj: FREEPIK.com

BRATISLAVA / Už niekoľko dní na našom území prevláda intenzívna zrážková činnosť. Prší na mnohých miestach, lokálne aj veľmi výdatne. Intenzita zrážok dosahuje až do 70 mm pri zrážkovej epizóde.

Takýto charakter počasia je spôsobený nevýrazným tlakovým poľom. Jednoducho povedané, nie je v blízkosti nášho územia žiaden tlakový alebo frontálny útvar, ktorý by mal na naše počasie rozhodujúci vplyv. Preto aj v piatok, aj v sobotu musíme počítať s premenlivou, prevažne veľkou oblačnosťou.

V noci miestami, cez deň na mnohých miestach zrážky. Búrky sa budú vyskytovať prevažne cez deň a budú miestami. Pri búrkach sa stále musí počítať s úhrnmi medzi 25 – 40 mm, čo už bude menej ako v uplynulých dňoch, ale stále dosť. Denná teplota bude v intervale od 19 do 24 až 25 °C.

Situácia sa začne meniť, ale tak opatrne, pozvoľna, v nedeľu. To by počasie u nás mohla od severu až severovýchodu ovplyvňovať tlaková výš. Preto bude menej oblačnosti a aj šanca na menej zrážok a mohlo by byť aj o chĺpok teplejšie, od 20 do 26 °C a vietor od severu až severovýchodu do 20 – 25 km/h, ku večeru v nárazoch do 55 km/h.

Ďalšie dni budú mať už menej oblakov a aj menej zrážok, ale zase teplota od 17 do 24 °C.

​Súčasné zrážky sú veľmi nevyspytateľné. Vyskytujú sa na malej ploche, a hoci je zrážkomerná sieť na našom území veľmi hustá, stáva sa, že tie najsilnejšie zrážky zrážkomer nezachytí. Musí sa preto robiť iba odhad zrážok na základe radarovej odrazivosti. Podľa nej vieme, že napríklad vo štvrtok 8. júna sa v Bratislave vyskytli lokálne úhrny až okolo 80 mm, po prepočítaní na intenzitu až okolo 30 mm/hodinu.

Súvisiace články

Prečo počasie na Noviny.sk

Najlepšie počasie je už od roku 2009 vašim najlepším sprievodcom vo svete počasia. Prináša servis naplnený aktuálnymi informáciami a aktuálnymi predpoveďami. Kompletný servis začína presným popisom aktuálnej situácie a vysvetlením jej najbližšieho vývoja. Samozrejmosťou je predpoveď počasia pre najbližšiu noc a najbližší deň, ktorá je rozdelená na tri regióny v rámci Slovenska a v rámci nich sa sústredí na významné regionálne centrá. Pre cestovaniachtivých je tu predpoveď počasia pre susedné štáty. A pre tých, čo si radi robia dlhšie plány, je tu predpoveď na 7 dní. Radi oddychujete? Aj pre Vás máme informácie o možnostiach oddychu na lyžiach (v zime) alebo pri mori (v lete).

Všetky predpovede a informácie o počasí sú založené na pravidelne aktualizovaných dátach z meteorologickej staničnej siete a so siete dištančných meraní – meteorologických radarov a meteorologických satelitov. Náhľad do budúcnosti umožňujú špičkové meteorologické modely vylepšované tímom odborníkov so zreteľom spresňovať predpovede práve pre územie Slovenska. A všetky tieto informácie sú spracované a sprostredkované skúsenými moderátormi – profesionálnymi meteorológmi.

A prečo je Najlepšie počasie to najlepšie? Pretože Vám ponúka ideálnu kombináciu vždy aktuálnych informácií, presných predpovedí, prehľadnej grafiky a profesionálneho, a pritom ľudského a bezprostredného, prístupu moderátorov. A preto je to nielen najlepšie, ale aj najobľúbenejšie počasie. Ďakujeme Vám.