Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
VIDEO: Bratislava na chvíľu pripomínala prímorské mesto. Veľká romantika to ale nebola
Zdielať na

VIDEO: Bratislava na chvíľu pripomínala prímorské mesto. Veľká romantika to ale nebola

BRATISLAVA / Bratislava zažila vo štvrtok, 8. júna, cesty zaliate po silnom a intenzívnom daždi tak, že boli niektoré nepriechodné a prejsť autom z jedného konca na druhý trvalo aj 2 hodiny. Kompetentní tvrdia, že proti tak silnému dažďu nie je možné bojovať, perspektívne treba najmä budovať vodozádržné opatrenia.

Internet takmer okamžite zaplavili humorne popísané videá, keď sa na cestách namiesto áut na chvíľu objavili člny. Vtipné to ale nebolo pre tých, ktorí nápor dažďa pocítili nielen v pivniciach, ale aj vo firmách či svojich bytoch.

​Pod vodou ostali viaceré frekventované cesty, niektorí mali problém dostať sa autom z domu alebo domov. Iní museli nechať auto uprostred vody, dostať sa z neho bezpečne von, no a ostatné bolo neskôr v rukách hasičov. "Včera to bolo okolo jedného litra vody za hodinu, čo napršalo v Bratislave v tom najväčšom zrážkovom období. To naozaj nebolo v kapacitách kanalizácie to odčerpať. Na niektorých miestach bolo voda dokonca až do výšky okien áut," priblížil Martin Patoprstý, vicestarosta Mestskej časti Bratislava-Ružinov. 

Račianska, ktorá úspešne čelila vďaka efektívnejším vodozádržným opatrenia takejto situácii 5 rokov, ostala nepriechodná takisto a odrezala od cesty aj jedno sídlisko. "My máme odsledované, že keď dosahuje viac ako 12 milimetrov za 15 minút, tak vtedy začína byť problém s dažďovou kanalizáciou. Teraz sa spojilo viacero vecí, bol tam aj prasknutý vodovod a vpusty boli v niektorých úsekoch asi nedostatočne vyčistené," opísal starosta Mestskej časti Bratislava-Rača Michal Drotován

Divák TV JOJ nám poslal video z Račianskej ulice: 

V Bratislave sa v piatok, 9. júna, pokračovalo nielen v odstraňovaní havarijných stavov, ale aj v intenzívnom čistení. Kompetentní tvrdia, že situácii sa nedalo lepšie predchádzať. Vpusty majú v kompetencii mestské časti a mesto, kanál Bratislavská vodárenská spoločnosť. "Zabezpečujeme viac ako 10 tisíc kanalizačných vpustov, ktoré na pravidelnej báze - minimálne jedenkrát ročne - čistíme," informovala Dagmar Schmucková, hovorkyňa magistrátu mesta Bratislava.

Riešenie je podľa viacerých jediné - okrem pravidelnej kontroly čistoty vpustov, sú to hlavne vodozádžné opatrenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy