Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obrovská tragédia. Muž nožom dobodal šesť detí
Zdielať na

Obrovská tragédia. Muž nožom dobodal šesť detí

ANNECY / Šesť detí a jedného dospelého zranil vo štvrtok 8. júna nožom útočník v parku v meste Annecy na východe Francúzska, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Muž s nožom zaútočil na deti vo veku okolo troch rokov v parku blízko jazera Annecy okolo 9.45 h SELČ. Pri útoku nožom utrpeli život ohrozujúce zranenia štyri deti vo veku od 22 mesiacov do troch rokov, ale zranené sú aj dve dospelé osoby. Medzi štyrmi zranenými deťmi sú chlapci z Británie a Nemecka, povedali britský minister zahraničných vecí James Cleverly na stretnutí OECD v Paríži a francúzsky bezpečnostný zdroj. Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin nebol taký konkrétny ako AFP. "Muž ozbrojený nožom zranil na námestí v Annecy niekoľko ľudí vrátane detí. Vďaka rýchlemu zásahu polície bola táto osoba zadržaná," napísal na Twitteri.

Presné okolnosti útoku v parku v blízkosti jazera ani informácie o možnom motíve neboli bezprostredne známe. Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin na sociálnej sieti Twitter ocenil "veľmi rýchly zásah" poriadkových síl.

Podľa svedkov, s ktorými hovorila televízia BFM TV, sa po útoku pokúsil z ihriska utiecť a napadol staršiu osobu, ako ho rýchlo zadržala polícia. Pôvodne médiá hovorili celkovo o siedmich zranených. Zákonodarca Antoine Armand za Horné Savojsko vo francúzskych Alpách na Twitteri napísal, že "deti boli napadnuté na detskom ihrisku. Útok označil za odporný".

Útočník pochádza so Sýrie, potvrdil AFP policajný zdroj. Muž sa podľa neho narodil v roku 1991, pred príchodom do Francúzska žil desať rokov vo Švédsku. Agentúra AFP o Sýrčanovi pôvodne písala ako o žiadateľovi o azyl, neskôr však uviedla, že mal štatút utečenca. "Úplne zbabelý útok dnes ráno v parku v Annecy. Deti a jeden dospelý sa ocitli medzi životom a smrťou," uviedol na Twitteri Macron. "Národ je v šoku. Myslíme na ne, na ich rodiny a záchranné zložky," dodal.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin nebol taký konkrétny ako AFP. "Muž ozbrojený nožom zranil na námestí v Annecy niekoľko ľudí vrátane detí. Vďaka rýchlemu zásahu polície bola táto osoba zadržaná," napísal na Twitteri. Darmanin sa neskôr pripojí k Borneovej a taktiež navštívi Annecy. Poslanci a členovia vlády dnes v Národnom zhromaždení prerušili debatu a minútou ticha uctili zranených aj ich rodiny, k čomu ich vyzvala predsedníčka Yaël Braunová-Pivetová. 

Sýrsky utečenec podozrivý z pobodania šiestich ľudí zrejme nemal "teroristický motív", aj keď ten ešte nie je známy. Novinárov informovala vyšetrujúca prokurátorka Line Bonnetová-Mathisová. Podľa prokurátorky aj francúzskej premiérky Élisabeth Bornovej mal útočník štatút utečenca vo Švédsku, dostal ho v apríli. Ide o 31-ročného Sýrčana. Zatkli ho na mieste činu.

Vo videu, ktoré mala možnosť vidieť AFP a ktorého pravosť potvrdil zdroj oboznámený s prípadom, útočníka počuť dvakrát po anglicky povedať "v mene Ježiša Krista"Útočník mal na sebe kríž, keď ho krátko po čine zatkli. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy